Een kampioenschap zit er vrijwel zeker niet meer in voor Kagia. De Lisserbroekers speelden met 3-3 gelijk tegen SV Zandvoort. ASV Arsenal versloeg een andere concurrent VVC met 4-0 en heeft nog een punt nodig om een vervangende periodetitel binnen te halen. Volgende week spelen de Amsterdammers tegen stadgenoot BlauwWit-Beursbengels, dat aan een gelijkspel genoeg heeft om kampioen te worden. Een salonremise lijkt in de maak.

Het zag er halverwege nog zo rooskleurig uit voor de equipe van Anton Wijsman. Zijn ploeg leidde met 2-0 door goals van Dirk-Jan Ligtenberg en Rens Lamboo. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Omdat de ploeg van oud-Katwijker Laurens ten Heuvel na een halfuur tot een tiental was gereduceerd, leek de wedstrijd in een vroeg stadium al gespeeld. Maar het liep heel anders dan verwacht.

,,In de tweede helft kwamen we alleen de laatste tien minuten in het stuk voor.”

Zandvoort kwam ijzersterk uit de startblokken in de tweede helft. Na amper tien minuten spelen was de achterstand weggepoetst door twee goals van Patrick Koper. Kagia kon er weinig tegenover stellen. Zandvoort was constant op de helft van de Kagianen te vinden. Wijsman had er na afloop wel een verklaring voor.

,,Zandvoort ging na de 1-0 gelijk 1-op-1 spelen en schoof een verdediger door naar het middenveld. Wij konden daardoor niet meer voetballen zoals we gewend zijn. Dan ga je de lange bal hanteren uiteraard, maar ook de tweede ballen wonnen we niet. Vervolgens hoop je bij 2-0 en zelfs tegen tien man de ruimtes achter hun verdediging te vinden, maar ook dat ging moeizaam. In de tweede helft kwamen we alleen de laatste tien minuten in het stuk voor.”

Ongelukkige strafschop
Zandvoort kreeg vleugels na de 2-2 en ging volop voor de derde treffer. Met nog een kwartier op de klok kwam die er ook, op een voor Kagia ongelukkige wijze. Ligtenberg kreeg een onterechte penalty tegen, terwijl hij duidelijk de bal speelde. Verbaasd zag hij scheidsrechter Appel naar de stip wijzen. Nigel Berg pakte gretig het cadeautje uit: 2-3. In de laatste tien minuten kwam Kagia eindelijk op stoom, op zoek naar de gelijkmaker. Timo Sluymer liet een pegel los vanaf 20 meter en raakte de lat. Een goal van Ligtenberg werd afgekeurd.

,,Hoe hoger je eindigt in de competitie des te gunstiger is het programma. Daar hebben we volgende week iets in te doen als we VSV treffen”

Vijf minuten voor tijd werd er nog een bal van de lijn gehaald. De wedstrijd leek verloren, maar vier minuten voor tijd was het Tom Hoejenbos die de 3-3 erin prikte. In de extra tijd was Kagia nog dicht bij de 4-3. Was die gevallen, dan had de wereld er heel anders uitgezien volgende week.

‘Niet achterom kijken’
Voor Wijsman was het helder na afloop. ,,De nacompetitie rest ons. Voor mij is wel duidelijk wie er kampioen wordt volgende week. Tegen VSV moeten we vertrouwen gaan kweken om goed de nacompetitie in te gaan. We hadden vanmiddag moeten winnen. De jongens weten dat zelf ook wel. We kunnen niet meer achterom kijken.”

,,Ook niet onbelangrijk is wie er tweede wordt”, vervolgt Wijsman, die met zijn ploeg die plek in handen heeft. ,,Hoe hoger je eindigt in de competitie des te gunstiger is het programma. Dan speel je, volgens mij, eerst thuis en daarna uit. Dat is gunstiger. Daar moeten we volgende week tegen VSV dan maar voor gaan spelen.”

Kagia – Zandvoort 3-3 (2-0). 8. Ligtenberg, 1-0. 24. Lamboo 2-0. 47. Koper 2-1. 57. Koper 2-2. 77. Berg pen 2-3. 86. Hoeijenbos 3-3.

Kagia: Hoogervorst, Malhi, Robelus, Timmermans, Hoejenbos, Imanse, Sluymer, Van der Schinkel (79. Van Dijk), Lamboo (70. Van Kesteren), Zonneveld (70. Van de Veek), Ligtenberg

Archieffoto: Johanna Wever