Sander Hogervorst eiste een hoofdrol op bij Kagia door in de slotfase een penalty te houden. De goalie was na afloop blij dat hij een punt voor zijn ploeg kon redden, maar hij had tegelijkertijd dubbele gevoelens over het gelijkspel van de Kagianen tegen IJmuiden. Het elftal van René Ras kwam na een slechte eerste helft met 2-0 achter, maar wist dat na de thee weer recht te trekken naar 2-2.

Dat was dan ook een terechte uitslag gezien de verhoudingen op het veld. De thuisploeg maakte het Kagia moeilijk door de hoge druk die het continu gaf. De bezoekers hadden daar veel moeite mee, zag Hogervorst vanuit zijn goal.

„IJmuiden heeft een fysieke ploeg. Daar hebben wij soms nog wel eens moeite mee. Uiteraard ligt dat ook aan de speelwijze van de tegenstander.  Maar als je zoiets ziet gebeuren, moet je ervoor zorgen dat je in een hoog tempo speelt om er onder vandaan te voetballen. Dat is ons helaas niet gelukt.’’

Koppen bij elkaar gestoken
Zo gaf de keeper duidelijk aan wat er in de eerste helft fout ging in zijn elftal. Kagia kwam er telkens niet goed doorheen en dat zorgde voor voldoende kansen voor de IJmuidenaren. De thuisploeg kwam dan ook verdiend op een 2-0 voorsprong.

„Bij de 1-0 stapten we een paar keer verkeerd in en daardoor kwam een speler van hun één op één met mij. Helaas was het gelijk raak. Bij de 2-0 gaven we veel te weinig druk op een speler van IJmuiden. Daardoor kon hij vrij uithalen en kon ik er niet meer bij.  We waren in de eerste helft ook veel aan het praten tegen elkaar. Ik had zelfs het idee dat dat tegen het negatieve aan zat.’’

„We gingen hun spel eigenlijk kopiëren door ook hoog druk te geven.’’

Er moest dus iets veranderen bij de ploeg van Ras. De oefenmeester sprak zijn team in de rust toe en zorgde voor een paar veranderingen in de tweede helft. Die pakten uiteindelijk goed uit.

„Normaal wachtten wij onze tegenstanders altijd op rondom de middenlijn om dan eventueel via de counter toe te slaan. Nu draaiden we het om, we gingen hun spel eigenlijk kopiëren door ook hoog druk te geven. Dat werkte uitstekend, want in de tweede helft werden er een hoop kansen gecreëerd en maakten we twee doelpunten via Rens Lamboo en Tijs van der Schinkel.’’

Vertrouwen in komende wedstrijden
Zo kwam er uiteindelijk een gelijkspel op het scorebord te staan. Volgens de goalie een terechte uitslag, want in de eerste helft was IJmuiden de betere ploeg en in het tweede bedrijf waren de Kagianen dat.

„De kans dat we er nog met de volle buit vandoor gingen, was fifty-fifty. Zij hadden nog een paar goede kansen, maar wij ook. Deze wedstrijd konden we vergelijken met de wedstrijden tegen DEM en Stormvogels. In die duels hadden we het namelijk ook erg lastig. Maar we raken hierdoor niet van de leg.’’

Archieffoto: Johanna Wever