De Tadic-rol. Het zal voor trainers een nieuw tactisch concept zijn geweest om uit te proberen. Het voorbeeld van succes toonde Ajax aan in de Champions League. Ter verduidelijking: de trainer van de ploeg, Erik ten Hag, posteerde Dusan Tadic, een buitenspeler, in de spitspositie om verwarring te creëren bij de tegenstander. Het concept slaagde bij de Amsterdammers en afgelopen zaterdag ook bij Kagia, waar Rens Lamboo dezelfde rol kreeg toegediend. In de krankzinnige wedstrijd tegen Stormvogels (7-4) was hij met drie goals de grote man.

Als fanatiek supporter van de recordkampioen van Nederland had Lamboo Tadic vaak genoeg in deze rol in actie gezien in de afgelopen maanden. Het was dan ook de middenvelder die voorstelde om de tactische variant over te nemen. ,,We hadden het er in de rust van de vorige wedstrijd tegen Overbos over. Toen was het eigenlijk een grapje. We hebben het toen in de tweede helft uitgeprobeerd en het was succesvol, want na negen minuten hadden we vier goals gemaakt.”

Een extra wapen
Daarom durfde Kagia-trainer René Ras het aan om tegen de nummer twee van de ranglijst, Stormvogels, met hetzelfde tactische plan verder te gaan. Het betekende dat Dirk-Jan Ligtenberg, normaliter de aanvalsleider van het elftal, en Lamboo constant van positie wisselden. ,,Ik vind het een leuke rol. Hierdoor heb ik enorm veel vrijheid voorin en dat vind ik wel fijn. Ik denk dat wij hierdoor, met het oog op het volgende seizoen, een extra wapen hebben. We willen toch iets moois neerzetten in de Tweede Klasse.”

,,Het had ook 13-8 kunnen worden.”

Ook zaterdagmiddag had het plan van Ras en Lamboo effect. Na twintig minuten stond de thuisploeg met 2-0 voor. Al had dat weinig met de speelwijze te maken. ,,Eigenlijk hadden zij meer de bal en konden wij twee keer eruit komen in de omschakeling. De eerste twee kansen zaten er gelijk in. Eerlijk gezegd waren we niet zo heel scherp. Daarna maakten zij snel de 2-1 uit een hoekschop. Zij moesten, omdat ze een vervangende periode wilden pakken. Dat kan alleen als ze tweede worden in de competitie.”

Open wedstrijd
En dus ontstond er een open wedstrijd waarin beide elftallen vol voor de overwinning gingen. Na goals van Dorus van der Voort en Roy Hogewoning ging Kagia op zoek naar meer. Via wederom Van der Voort en Lamboo werd de stand voor rust al naar 4-1 gebracht. Toch was het daardoor nog niet beslist op de Kikkerbeetstraat.

,,Als middenvelder ben ik gewend om in de bal te spelen en ik kan veel op intuïtie doen.”

,,Zij bleven vol op de aanval gaan”, gaat de aanvallende middenvelder verder. ,,Wat dat betreft leek het geen eens op een voetbalwedstrijd. Het was heel open en wij kregen daardoor veel vrijheid. Het had ook 13-8 kunnen worden.” Na 45 minuten gingen de mannen van Ras dan ook vrolijk verder. Lamboo was met twee goals belangrijk en het slotakkoord was voor Sam van der Veek. Al deden de bezoekers af en toe nog wel wat terug: 7-4.

Vorm van zijn leven
Net als in de vorige wedstrijd noteerde de Lisserbroeker een hattrick. Het is dan ook een understatement dat hij in de vorm van zijn leven is. ,,Ik voel me ook fitter dan ooit. Ik ben voorafgaand aan het seizoen voor mezelf gaan trainen en dat deed ik eigenlijk voor het eerst. Ik heb dat gedurende het seizoen doorgezet en ik merk dat mij dat heeft geholpen.”

Op dit moment heeft de Lisserbroeker achttien goals gemaakt. Een persoonlijk record in de senioren. ,,Ik hou het zelf niet echt bij, maar dit is wel mijn beste seizoen. Ik voel me ook heel fijn in deze rol. Als middenvelder ben ik gewend om in de bal te spelen en ik kan veel op intuïtie doen. Dit zou voor ons volgend seizoen wel eens heel goed kunnen uitpakken.”