FC Barcelona en Kagia worden bijna nooit in één adem genoemd. Maar toch werd er na de verliespartij van de Lisserbroekers bij Floreant even gedacht aan de Catalanen. Barcelona verloor de halve finales van de Champions League in 2010 en 2012 na negentig minuten dominant voetbal. Tegenstanders van toen: Internazionale en Chelsea acteerden de rol die Floreant vandaag had. De Boskoopers deden niet mee aan het spel, maar wonnen toch met 3-0. Of zoals Kagia-trainer Anton Wijsman zei: ,,De uitslag was niet geflatteerd, maar onterecht.’

Het is dat er in het voetbal geen schoonheidsprijs wordt uitgereikt, anders hadden de rollen volledig omgedraaid geweest. Kagia speelde vandaag negentig minuten lang op de helft van Floreant. De ploeg zette zeer snel druk, combineerde tot aan de zestien van de tegenstander, viel aan via de flanken en het midden en verlegde het spel snel van links naar rechts.

Wijsman legde na de wedstrijd uit waarom de Lissebroekers proberen ‘poldertiki-taka’ te spelen. ,,Natuurlijk komt het niet elke week uit, maar tegenstanders op ons niveau zijn niet gewend aan dit voetbal. We kunnen de tegenstander hiermee verrassen.’’

Om daarna meteen een tweede reden op te sommen: ,,Bij Kagia hebben we geen enorme jeugd waar we uit kunnen putten, dus zijn we afhankelijk van aanwas van buitenaf. Als we aantrekkelijk voetbal op de mat leggen, kunnen spelers denken, ‘daar wil ik voetballen’.’’ De derde reden die Wijsman liet optekenen was misschien wel de belangrijkste: ‘een lekker gevoel overhouden aan de wedstrijd’.

Beloning en oude clichés

,,Maar uiteindelijk moeten we onszelf wel belonen”, besloot Wijsman. Kagia was namelijk niet scherp voor het doel van de tegenstander. Paal, keeper en zijnet stonden meermaals een doelpunt in de weg. En dan komt het aloude voetbalcliché bovendrijven: ‘als je hem zelf niet maakt, dan gaat hij er aan de andere kant in’.

De macht van de counter was uiteindelijk funest voor Kagia. Vijf keer sneed Floreant in totaal door de verdediging van Kagia, en drie maal was het raak. Verder beperkte de Boskoopse formatie zich tot verdedigen. En dan blijkt dat de bus parkeren ook in de Derde Klasse het gewenste resultaat kan opleveren. José Mourinho zou er trots op zijn.

Wijsman was dan ook flink teleurgesteld. ,,Ik hoorde mensen hier praten over een geflatteerde overwinning. Daarmee ben ik het oneens. Een geflatteerde overwinning vind ik als de afspiegeling van de wedstrijd 2-1 was en het uiteindelijk 6-0 wordt. Dit was een onterechte overwinning, er was maar één ploeg die voetbalde.’’