Frank Bloemheuvel en Foreholte plakken nog een jaartje vast aan de, tot nu toe, succesvolle samenwerking en dat is volgens de oefenmeester geen verrassing. De oud-trainer van Ter Leede en ARC kwam afgelopen zomer naar Voorhout om iets neer te zetten en ligt volgens eigen zeggen op schema om het avontuur steeds mooier te maken. Sinds Bloemheuvel aan het roer is bij de Voorhouters, staat de ploeg na elf wedstrijden op een keurige vijfde plek met achttien punten. 

Alleen als we kijken naar het aantal punten dat de ploeg dit seizoen heeft en het vergelijken met een jaar daarvoor, dan zien we een wereld van verschil. Nog geen jaar geleden stond Foreholte op een laatste plek in de Tweede Klasse met slechts zes punten. Dat aantal is een jaar later verdrievoudigd en dat zegt genoeg. De ploeg van Bloemheuvel heeft weer vertrouwen en is druk bezig om de volgende stappen te zetten. Onder leiding van de kapitein van het schip, de hoofdtrainer zelf, moet de tweedeklasser de strijd aangaan om een stabiele factor te worden in de eigen competitie.

,,Ik ben niet iemand die voor één jaar tekent en daarna weggaat bij een club.”

Toch verloopt de ontwikkeling van de ploeg anders dan de hoofdpersoon bij aanvang van het seizoen had gedacht. ,,Boven verwachting als ik eerlijk ben”, zegt hij daar zelf over. ,,Als je mij van de zomer had gezegd dat wij na elf wedstrijden achttien punten hadden, dan had ik daarvoor getekend.”

In the picture
Mede vanwege de goede resultaten was de technische commissie van de club er snel bij om een gesprek te voeren met de oefenmeester. Na twee tot drie gesprekken werd er een akkoord bereikt. Zodoende maakte de club kort voor de Kerst bekend dat de oud-trainer van ARC ook volgend seizoen voor de groep staat.

Toch was de contractverlenging van Bloemheuvel er eentje die niet iedereen zomaar zag aan komen. In het verleden behaalde hij namelijk zijn TC-1 en leverde hij succesvol werk af bij zijn vorige clubs, die op een aantal niveaus hoger speelden dan de club waar hij nu werkzaam voor is. Na zijn ontslag anderhalf seizoen geleden bij ARC werd dan ook gedacht dat de oefenmeester bij Foreholte zichzelf weer in ‘the picture’ wilde zetten. Dat lukte in een paar maanden tijd, maar toch koos hij ervoor om aan te blijven in Voorhout.

,,Het werken met jonge spelers trekt mij heel erg aan en dat kan bij deze club.”

,,Ik ben niet iemand die voor één jaar tekent en daarna weggaat bij een club. Ik snap de gedachte wel en die is misschien niet zo onlogisch, maar ik wil echt wat neerzetten bij deze club. Dan kan je niet na één seizoen zeggen: ‘we kappen ermee’. Daarnaast was de feedback die ik van de club kreeg positief. Ik heb het onwijs naar mijn zin.”

De jeugd heeft de toekomst
De Voorhouters hebben een jeugdopleiding waar men trots op kan zijn. Met regelmaat plukken BVO’s en grote clubs uit de Bollenstreek de grootste talenten weg. Echter staan er altijd weer talenten op die alsnog de route weten af te leggen naar het vlaggenschip van de club. Dat Bloemheuvel vervolgens kan kneden met de talenten die hij doorkrijgt, geeft hem een kick die hij graag heeft.

,,Als wij de ploeg bij elkaar kunnen houden, dan kan er iets moois ontstaan”

,,Neem bijvoorbeeld Olle Roffelsen. Die jongen is zeventien jaar en toen die overkwam naar de selectie zagen we dat hij potentie had. Ik probeer ervoor te zorgen dat we voor elke speler een bepaald plan hebben. Je moet niet vergeten dat elk individu anders is, dus elke speler heeft ook een andere aanpak nodig. Het werken met jonge spelers trekt mij heel erg aan en dat kan bij deze club. Ik heb ook echt het gevoel dat ik ze beter kan maken. Gelukkig is er vanuit de jeugd genoeg doorstroming, waardoor we jaarlijks met dit soort jonge gasten kunnen werken.”

Dertig punten
De komende maanden wil de hoofdtrainer van de club de volgende mijlpaal bereiken. Namelijk: de grens van dertig punten. ,,Dat was wel een doel dat wij als team hadden gesteld. Je moet niet vergeten waar we vandaan kwamen. Als we vier keer winnen, dan hebben we dertig punten, maar je wint niet zomaar vier potjes. Mocht het ons de tweede seizoenshelft echt goed afgaan, dan kijken we wel weer verder. Ik denk alleen wel dat deze horizon voor ons voorlopig goed genoeg is.”

Het niveau dat Foreholte haalde tegen koploper TAC’90, moet volgens Bloemheuvel de wekelijkse standaard zijn. 

,,Kort voor de winterstop kwam voor ons de eerste echte test. Toen speelden wij tegen de koploper TAC’90 en HVV, een andere hoogvlieger. Ik vond het toen mooi om te zien dat wij onszelf konden meten met dat soort ploegen. Dat moet ook het niveau zijn waar we naartoe moeten groeien, maar dan wekelijks. De ploeg heeft een enorme bereidheid naar elkaar toe en wil echt vechten.”

Ambities voor de lange termijn
Daarnaast wil Bloemheuvel de club naar een hoger niveau tillen. Stapje voor stapje moet dat gebeuren. Foreholte moet een stabiele tweedeklasser worden, die in de toekomst misschien wel een niveau hoger kan acteren. De weg is nog ver, maar het is geen onmogelijke opgave volgens de oud-trainer van RCL en UVS.

,,Ik denk dat deze club over alle facetten beschikt om dat voor elkaar te boksen op de lange termijn. Daar zijn we als staf en spelersgroep ook mee bezig om dat te bereiken. Het is nu een beetje vroeg om het daarover te hebben. Maar als wij de ploeg bij elkaar kunnen houden, dan kan er iets moois ontstaan. We willen eerst op een bepaalde manier voetballen en daarin onszelf verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat de gehele club op een gegeven moment dan de vruchten daarvan gaat plukken.”

Foto’s: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Schreuder: letterlijk en figuurlijk gegrepen door de MLS’ 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein