Het leek allemaal zo mooi nog van de zomer, de terugkeer van Bart Freke bij Rijnsburgse Boys. Helaas van korte duur. De verdediger moet vanwege een hardnekkige enkelblessure zijn carrière voortijdig beëindigen. Daarmee is de wedstrijd van 13 oktober uit bij FC Lienden z’n laatste wedstrijd geweest in het shirt van de Rijnsburgers.

De 32-jarige voetballer heeft deze week het slechte nieuws bekendgemaakt aan de technische staf en z’n medespelers. Freke miste na FC Lienden twee duels vanwege werkzaamheden, maar toen hij daarna weer in het tweede elftal z’n eerste speelminuten maakte, voelde hij dat het mis was.

Uit onderzoek ik het ziekenhuis bleek dat er botsplinters en slijtage in z’n enkel zitten. Het is precies dezelfde enkel die hem vier jaar geleden ook al parten speelde. Volgens de arts was het niet verantwoord om door te gaan met sporten.

Op de website van de Rijnsburgers reageert Freke aangeslagen. ,,Dit is natuurlijk goed kloten. Ik heb er sinds januari alles aan gedaan om terug te komen. Het ging ook goed. Ik was fit, stond in de basis en we draaiden bovenin mee. En dan gebeurt dit. Wat me nog het meest dwars zit, is dat ik ook niet op een lager niveau kan voetballen of een andere sport kan doen. Ik moet gewoon heel erg uitkijken. Zoiets doet wat met je.”

Andere functie
Hoe de zaterdagen er nu voor Freke uit gaan zien is nog in het ongewis. Hij sprak al wel met de club om in een andere functie betrokken te blijven bij de nummer zes van de Tweede Divisie. ,,Het scouten van spelers lijkt mij leuk om te doen en zo blijf je toch betrokken bij de club. Trainer zie ik mezelf niet worden, althans: niet nu, maar misschien wordt dat over een tijdje nog anders. We gaan het zien.”

Freke kwam in 2005 van de jeugd van ADO Den Haag naar het eerste van de Rijnsburgers. Met de club maakte hij de gloriejaren mee onder Ted Verdonkschot en Niek Oosterlee. In 2006, 2007 en 2009 werd hij met ‘de Uien’ kampioen van de Hoofdklasse. In dat laatste kampioensjaar pakte Rijnsburgse Boys ook de algehele zaterdagtitel.

In 2013 vertrok de verdediger naar Quick Boys. Daar speelde hij uiteindelijk maar één seizoen. Na een terugkeer in het Rijnsburg-shirt hing de voetballer in 2017 al eerder z’n voetbalschoenen aan de wilgen, totdat de Rijnsburgers hem in de winter van 2018 vroegen om toch aan een terugkeer te denken. Die kwam er ook, deze zomer, al duurde die terugkeer dus eindelijk korter dan verwacht.

Foto: Hans Heemskerk

Lees ook: ‘Smaakmaker ook komende twee seizoenen te bewonderen op De Krom’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 16 mrt.
Noordwijk0-1FC Lisse
Xerxes DZB1-2Ter Leede
Nootdorpafg.FC Rijnvogels
Valken '681-1SC Monster
Van Nispen (zat.)4-0DSVP
NSV '461-2VVSB (zat.)
Quick Boys5-0DOVO
ONS Sneek4-3SJC
VVA/Spartaan1-1Kagia
IJsselmeervogels1-1Katwijk
Rijnsburgse Boys3-2Barendrecht
VVSB3-2Koninklijke HFC
Zo. 17 mrt.
JOS/Watergraafsmeer2-1Hillegom
ROAC2-1Foreholte
Teylingen0-2DOSR
Van Nispen (zon.)8-3Toofan