,,We hebben ons vandaag knap gerevancheerd voor de matige wedstrijd van een week geleden bij Forum Sport”, concludeerde Matthijs de Mooij na afloop van de 2-1 winst in het cruciale duel tegen nummer voorlaatst Alexandria’66. ,,Meer dan 45 minuten hebben we met tien man nog meer karakter getoond, dan in al die minuten daarvoor.”

De overwinning kwam de ploeg van nieuwbakken trainer Arie van Duijn toe. De winnende 2-1 viel echter pas in de slotminuut, maar vormde de terechte beloning voor een wedstrijd waarin Valken’68 weer ‘op zijn Valkens’ acteerde. De thuisploeg kwam uitstekend uit de startblokken en dat leverde al snel een voorsprong op. Kort voor rust moest het geelrode gezelschap echter met tien man verder toen Mark van der Plas (terecht) met direct rood mocht inrukken. ,,Op dat moment hadden we al met twee of drie treffers verschil voor moeten staan”, erkende De Mooij na afloop. “Dat brak ons na de rust bijna op, maar uiteindelijk was er toch nog gerechtigheid toen Rens (red. Van Klaveren) de 2-1 binnenkopte, want over negentig minuten mochten wij toch de meeste aanspraak maken op de volle winst. Aan de andere kant had het na de snelle 1-1, kort na rust natuurlijk ook heel anders af kunnen lopen”, klonk het realistisch.

Ingegeven door de verliespartij bij Forum Sport en de te verwachten speelwijze van de tegenstander stuurde het duo Van Duijn en Jaco van Staalduinen hun ploeg het veld in met de opdracht om wat verder van de eigen goal te spelen. Laatstgenoemde droeg de honneurs deze week over aan Van Duijn, omdat de KNVB bij gebrek aan de juiste papieren geen verdere dispensatie verleende aan de interim-trainer. Naast elkaar op de bank gezeten zagen zij dat hun opgedragen spelopvatting snel beloond werd met de 1-0 van Robbert van Delft. Na een fraaie lob had Alexandria-goalie Scheermeijer het nakijken.

Donkere wolken
,,Vanaf het begin liep het lekker bij ons. Na de 1-0 wilden we doordrukken en kregen daar ook voldoende kansen voor. We mogen het ons zelf verwijten dat we er in die periode niet één of twee doelpunten bij prikten”, keek De Mooij schuldbewust terug. Een opmerking die werd ingegeven omdat met name Van Delft, Dick van der Toorn en Van der Plas hardnekkig weigerden de trekker over te halen. Daarvoor leek Valken de rekening gepresenteerd te krijgen toen Van der Plas bij één van de weinig Alexandria-uitvallen de doorgebroken Denzal Medar kort voor rust neerhaalde.

Met tien man werd de opgave voor de thuisploeg er na rust een stuk lastiger op. Er tekende zich boven ’t Duyfrak donkere wolken af toen Abed Kayyal drie minuten na de doelwisseling uit de kluts de gelijkmaker op het scorebord zette. ,,Toen zag ik het even niet meer zitten”, bekende De Mooij. ,,We toonden met tien man echter karakter. Net als wij voor de rust, kreeg dit keer Alexandria de kansen, maar Erwin van der Nagel sleepte ons door die fase. Dat gaf ons de nodige inspiratie om in de slotfase alsnog op zoek te gaan naar de drie punten.” Valken’68 dat op de counter al een paar keer dicht bij de 2-1 was geweest sleepte in de ultieme slotfase de drie punten alsnog uit het vuur, toen Sven Boonstoppel uit een hoekschop het hoofd vond van Van Klaveren. Met een harde kopstoot stelde de van een blessure teruggekeerde aanvaller de drie punten veilig.

Matchwinnaar
‘’Een heel belangrijke overwinning. Daar hadden we vandaag op ingezet na de zeperd bij Forum Sport. We willen ons dit seizoen rechtstreeks handhaven en met Volendam en CSW op het programma kunnen we een goede stap in die richting zetten. Rens is vandaag de gevierde man en dat is volkomen terecht. Met zijn snelheid en balvastheid heeft hij een groot aandeel in deze overwinning. Dat juist hij de winnende binnen werkte, was voor hem de kroon op zijn werk”, zwaaide De Mooij tot slot alle lof toe aan de matchwinnaar.

Valken’68-Alexandria’66 2-1 (1-0). 10. Van Delft 1-0, 48. Kayyal 1-1, 89. Van Klaveren 2-1.

Valken’68: Van der Nagel, Binnendijk, Van der Plas, Haasnoot, Heemskerk, De Ridder, Van Klaveren, De Mooij, Van der Toorn (68. Van Rijn), Van Delft (81. Kuijt), Boonstoppel (89. Van Duijn)