,,Ieder nadeel heb z’n voordeel”, sprak ooit eens Nederlands beste voetballer aller tijden. Deze bekende oneliner van wijlen Johan Cruijff was zaterdagmiddag ook van toepassing op de Krom. Katwijk verloor met 0-2 van Jong AZ, en dat was op basis van de sterke eerste helft een fikse teleurstelling. Tegelijkertijd zorgde die nederlaag er ook voor dat de titelstrijd in de Tweede Divisie min of meer gelopen is, en hoofdbrekens en eventuele verdeeldheid binnen de club over wel of niet promoveren naar de Jupiler League niet aan de orde zullen zijn.

Vorige maand legde Cees Bruinink in een interview met VIDB het nieuwe beleid van Katwijk uit. De oranjehemden willen de komende jaren structureel in de top van de Tweede Divisie mee geen draaien. Nu voor de kampioen promotie naar de Jupiler League verplicht is gesteld, zou dat kunnen betekenen dat Katwijk een keer de stap naar het tweede niveau van Nederland dient te maken. Om dan geen modderfiguur te slaan, indachtig Achilles ’29, is er op de Krom nieuw beleid uitgerold. Volgens Bruinink heeft Katwijk tijd nodig om te professionaliseren. Volgens hem is de organisatie namelijk nog lang niet klaar voor de Jupiler League. Om die reden ziet Bruinink Katwijk dit seizoen liever niet promoveren, omdat het volgens hem verregaande gevolgen zou kunnen hebben.

‘Tegelijkertijd voorspelde Naber – op het moment dat Katwijk nog heerste – een kentering in de wedstrijd. Jong AZ krijgt volgens hem regelmatig heel goede weerstand in de eerste helft, maar vaak raakt bij de tegenstander de pijp leeg in de tweede helft.’

Wat dat betreft zaten verschillende mensen bij Katwijk zaterdag in een spagaat. Bij de start van de tweede seizoenshelft kwam koploper Jong AZ op bezoek. De achterstand bedroeg vooraf acht punten en bij winst had Katwijk de titelstrijd weer helemaal open en spannend gemaakt. Voor de spelers was eventuele gewetensnood niet aan de orde, vertelde Marciano Mengerink. ,,Voor ons geldt maar één ding en dat is elke wedstrijd winnen. Als er mensen zijn die niet naar de Jupiler League willen, hebben ze pech. Wij willen gewoon kampioen worden.”

‘AZ ver weg’
Tegelijkertijd moest Mengerink erkennen dat de titel waarschijnlijk al uit zicht is. ,,Het kan theoretisch natuurlijk nog wel, maar heel reëel is het niet.” Een zienswijze die middenvelder Paul de Lange deelde. ,,Zoals het er nu voorstaat is Jong AZ een heel stuk weg. We hadden ons de eerste helft moeten belonen. Dan had het een heel andere wedstrijd én competitie kunnen worden.”

Op de tribune zat Bas Naber, voormalig coach van SV Hillegom. Hij is tegenwoordig video-analist bij AZ en brengt onder meer alle wedstrijden van de beloften in kaart. Het zegt veel over hoe de Alkmaarders de Tweede Divisie benaderen, in tegenstelling tot een paar andere BVO’s in de nieuwe voetbalpiramide. Onder Martin Haar telt niets minder dan het kampioenschap en promotie naar de Jupiler League.

Marciano Mengerink kreeg in totaal drie kansen, maar scoorde niet

Naber was de eerste helft onder de indruk van het spel van Katwijk en onderschreef dat de thuisploeg de eerste 25 minuten sterker was geweest. Tegelijkertijd voorspelde Naber – op het moment dat Katwijk nog heerste – een kentering in de wedstrijd. Jong AZ krijgt volgens hem regelmatig heel goede weerstand in de eerste helft, maar vaak raakt bij de tegenstander de pijp leeg in de tweede helft.

Dat was precies wat er tegen Katwijk ook gebeurde, al dient daarbij opgetekend te worden dat het uitblijven van goals een doorslaggevende rol had gespeeld. De oranjehemden speelden een uitstekend eerste halfuur en creëerden een drietal goede kansen. Mengerink kwam tweemaal in scoringspositie, maar de grootste mogelijkheid was voor Mike van den Ban. De schaduwspits werd door Mengerink in de diepte gestuurd, speelde vervolgens zijn directe tegenstander uit, maar het krachtige schot met links werd door goalie Nick Olij katachtig uit de bovenhoek geslagen. Vlak na de rust liet Mengerink opnieuw een grote kans onbenut.

‘Scoren en jezelf belonen’
,,Ik vond ons de eerste helft heel goed spelen, vooral ook als team”, stelde De Lange. ,,We gaven ze totaal geen ruimte om te voetballen. Dat is precies hoe je moet spelen, want Jong AZ heeft toch allemaal vrij goede spelers. Alleen moet je dan wel scoren en jezelf belonen. Wellicht is het een stukje kwaliteit of geluk, maar we zetten dit seizoen te weinig kansen om in doelpunten. En daarbij geven we ze soms ook heel makkelijk weg.”

De openingstreffer van Teun Koopmeiners viel zeker in die laatste categorie. Katwijk kreeg de bal na een corner niet weg, waarna de verdediger met links dankbaar profiteerde: 0-1. Wie overigens verwacht had dat Jong AZ de topper uit de Tweede Divisie zou aanvliegen met veel versterking uit de A-selectie kwam bedrogen uit. Koopmeiners was één van de drie A-junioren in de basis, die met Owen Wijndal zelfs een B-junior herbergde.

Katwijk had nog 25 minuten om de achterstand te repareren, maar slaagde niet in die opzet. De Alkmaarders hadden de zaakjes in de tweede helft veel beter voor elkaar, ook al voor de openingstreffer, en lieten ditmaal de Katwijkers vooral achter de bal aanlopen. Vijf minuten voor tijd tekende Jeremy Helmer voor de genadeklap. Katwijk droop teleurgesteld af, maar troostte zich in de wetenschap dat het zich in een topwedstrijd van hoog niveau prima had gemanifesteerd.

Katwijk – Jong AZ 0-2 (0-0). 65. Koopmeiners 0-1, 85. Helmer 0-2

Katwijk: De Vries, Van Noord, Blokland, Stam (80. Van Dam), Van Weerdenburg, De Lange (80. Aalders), Susan, Van den Ban, Plat (59. Sanchez Angulo), Mengerink, Van Oijen