Op het afgesproken tijdstip om te bellen gaat de voicemail direct over bij Lars Weistra. Nog binnen de minuut whatsappt de middenvelder van Koninklijke HFC terug. ‘Ik bel je zo terug’, verschijnt in het venster van de telefoon. Amper vijf minuten later hangt de 25-jarige voetballer, die komende zomer naar Katwijk vertrekt, aan de lijn. ,,Ik leg net het Haarlems Dagblad neer”, klinkt het vrolijk. ,,Niet verkeerd hoor, die aandacht.”

De respect en waardering die de voetballer momenteel krijgt van de buitenwacht heeft hij in de afgelopen jaren zelf opgebouwd. Via drie jaar Hollandia, één seizoen OFC en twee jaar Koninklijke HFC, begint hij volgend jaar in een oranje shirt aan het nieuwe seizoen als middentwintiger. Het klinkt als de weg van de geleidelijkheid.

,,Een mooie lijn, hè?”, erkent hij. ,,Ik heb altijd rustig stapjes gemaakt. Ik was eigenlijk ook zaalvoetballer. Dat heb ik op hoog niveau bij FC Marlène in de Eredivisie kunnen doen. In 2014 heb ik mijn keuze voor het veld gemaakt toen ik naar Hollandia ging. Het viel gewoon niet meer met elkaar te combineren. Eigenlijk heb ik het voetballen op gras altijd leuker gevonden, dus ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing. Deze stap naar Katwijk laat ook zien dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Goed geregeld
Voor Weistra is Katwijk de top van het amateurvoetbal. Qua statuur, professionaliteit en ook de recente geschiedenis klopt die aanname van de Haarlemmer. Toch staat hij met z’n huidige club hoger op de ranglijst in de Tweede Divisie. Na vijf overwinningen op rij is Koninklijke HFC opgestoomd naar de tweede plek en heeft de ploeg van Gertjan Tamerus drie punten meer dan z’n toekomstige club.

,,Katwijk is in alles één van de grootste clubs in het amateurvoetbal. Ik denk dat die huidige zesde plek niet zoveel over Katwijk zegt. Toen ik afgelopen zaterdag bij Katwijk was, zag ik hoe netjes alles daar is. Hoe goed alles is geregeld. Dat kom je niet zo snel tegen.”

De middenvelder viel in dat geval met z’n neus in de boter. Hij zag Katwijk in een aantrekkelijk duel met 3-2 winnen van Noordwijk. Naast schitterende goals, kende de derby een fantastische, maar tevens beladen sfeer. De tweededivisonist had vlak daarvoor te horen gekregen dat verzorger Frans Albers ernstig ziek is. Om het staflid een hart onder de riem te steken, droegen de selectiespelers een speciaal shirt bij de opkomst. Ook werden er buiten het veld om sfeeracties georganiseerd.

,,Katwijk heeft toen al gevraagd of ik nog beschikbaar was, maar ik had al bijgetekend. Dit jaar zijn ze wel op tijd.”

Weistra keek vol verwondering toe. ,,Het zegt iets over de familieclub, die Katwijk is. Cees Bruinink heeft tijdens het gesprek dat ik met hem had meer beelden laten zien van de fans. Echt prachtig. Kijk, Koninklijke HFC is een mooie en warme club, maar heeft niet zo’n grote aanhang.”

Bijgetekend
Het waren niet de enige beelden die Bruinink aan de Haarlemmer liet zien. Weistra begint gelijk te lachen. ,,Die goal tegen Katwijk? Ja, ik weet eigenlijk niet of ik daar nu mijn excuus voor aan moet bieden. Het schijnt wel dat er na die wedstrijd gelijk mensen naar Cees toe zijn gelopen om te vragen ‘wie die speler nou is van Koninklijke HFC’. Katwijk heeft toen al gevraagd of ik nog beschikbaar was, maar ik had al bijgetekend. Dit jaar zijn ze wel op tijd.”

,,En dat is best wel vroeg zo begin november. Maar eigenlijk vind ik dat ergens wel prettig. Iedereen weet nu waar diegene aan toe is. Ik had het wel uit kunnen stellen, maar dan blijft het in je hoofd zitten. Katwijk wil natuurlijk zo snel mogelijk de selectie voor volgend seizoen rond hebben, Koninklijke HFC kan nu hierop anticiperen en ik weet ook waar ik volgend jaar aan toe ben.”

Onderschatting
Zijn transfer is ook een compliment aan het adres van de Haarlemmers. In de afgelopen tien jaar groeide de club, met een relatief klein budget, naar de top van het amateurvoetbal. En elke keer als de beste spelers weer vertrokken, richtte de ploeg zich weer op en nestelde het zich stevig in de top van de Tweede Divisie. Naast het vertrek van Weistra werd deze week ook bekendgemaakt dat Tamerus assistent-trainer is geworden bij Telstar.

,,Veel mensen onderschatten Koninklijke HFC nog. Eigenlijk gek. Vorig jaar zijn we vierde geworden. We hebben een hartstikke goede groep, die alleen niet heel erg breed is. We vechten keihard voor elkaar en zijn voetballend goed. Dat ook Tamerus nu naar Telstar gaat is een compliment voor Koninklijke HFC. Iedereen is trots op de HFC en dat tekent de club.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: (PREMIUM) – Hoe is het met: Peter Messemaker


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude