Na de 0-0 tegen Jong Vitesse is de conclusie gerechtvaardigd dat Katwijk de aansluiting met de top drie in de Tweede Divisie enigszins is kwijtgeraakt. Positief is echter dat ook in het tweede duel onder Jan Zoutman de nul werd gehouden. Daarnaast keren een aantal spelers terug van (langdurige) blessures. Dat er op De Krom nog voor de winterstop op de ranglijst terrein kan worden herwonnen is daardoor niet denkbeeldig.

De middag zelf eindigde licht teleurstellend tegen het jeugdige gezelschap uit Arnhem. Het lichtvoetige gezelschap van trainer Edwin Linssen verstopte zich niet en zocht waar mogelijk de aanval. Dat leverde zelfs de complimenten op van Zoutman, die zijn ploeg goed uit de startblokken zag komen.

,,Vanaf de aftrap liep het lekker bij ons. We speelden in een hoog tempo en dat leverde ook mogelijkheden op. We konden die strijdwijze echter niet volhouden, zodat het richting de rust wat afvlakte. In die fase wisten we niet veel te creëren. Jong Vitesse verstopte zich ook niet. Zij hanteren een heel positieve spelopvatting. De veldorganisatie bij beide ploegen was vanmiddag bovendien gewoon goed. Dan wordt het lastig om daar doorheen te voetballen. Zeker als er een paar stroeve fases tussen zitten.”

,,Je ziet in de slotfase dat Marciano toch de nodige energie met zich meebrengt.”

Stroeve fases
Met twee compact spelende ploegen, die beide hoog druk zetten, was het dan ook een lastige opgave om de vrije ruimte te vinden. Echt spektakel bleef dan ook achterwege, nadat Norair Mamedov al in de tweede minuut de 1-0 op zijn pantoffel had. Via goalie Bayazit restte er echter niet meer dan een hoekschop voor de gastheren. Dat bleek halverwege zelfs de beste mogelijkheid die er in drie kwartier voetbal viel te noteren.

De beste mogelijkheid was na de thee voor Vitesse-spits Anil Mercan. Na een snelle tegenstoot moesten eerst de vingertoppen van Ricardo Kieboom er aan te pas komen, waarna de onderkant van de lat de thuisploeg gunstig gezind was. ,,Dat was inderdaad de beste mogelijkheid van de hele middag”, blikte Zoutman terug. ,,Verder hielden beide ploegen het vooral klein.”

Afwachten
Het laatste kwartier van het duel leverde het leukste gedeelte van de wedstrijd op. Beide teams probeerden ook toen de winnende treffer op het scorebord te krijgen. Een opgave waarin zij echter niet slaagden. De van een kaakbreuk en hersenschudding herstelde Marciano Mengerink bracht in de slotfase als invaller wel direct leven in de Katwijkse brouwerij.

Na het letsel, dat de spits vijf weken eerder tegen Jong Sparta opliep, maakte Mengerink weer zijn eerste minuten na drie weken inactiviteit en twee weken van (gedeeltelijke) training. Mengerink: ,,Ik heb veel hoofdpijn gehad en dat is nog altijd niet helemaal over. Het is nu even afwachten of er een reactie volgt na de ruim twintig minuten die ik vanmiddag heb gespeeld.”

,,Als het lukt om onze goede fases verder uit te bouwen, zijn we op de goede weg.”

Katwijk kreeg door het inbrengen van Mengerink wat meer kleur op de wangen. Dat was niet voldoende om in de slotfase nog twee bonuspunten in te pikken. Dat laatste zou overigens ook nauwelijks verdiend zijn geweest. Zoutman toonde zich desondanks een tevreden trainer.

,,Je ziet in de slotfase dat Marciano toch de nodige energie met zich meebrengt, hoewel het in het laatste kwartier soms iets te opportunistisch was van onze kant. Net als voor rust gold ook toen dat het dubbeltje net zo goed de andere kant had kunnen oprollen. Zij speelden het in de eindfase een paar keer niet goed uit. Wat dat betreft was dat bij ons niet veel anders. Dan is het niet zo gek als je uiteindelijk op 0-0 uitkomt.”

Meer keuzemogelijkheden
Voor de oefenmeester bood het treffen tegen Jong Vitesse voldoende aanknopingspunten om op voort te borduren. ,,Achterin en op het middenveld stond het ook nu uitstekend. Alleen hebben we aanvallend te weinig kunnen brengen. Het schortte vandaag vooral aan de eindpass.”

,,Als het lukt om onze goede fases verder uit te bouwen, zijn we op de goede weg. Deze selectie is met twintig man breed genoeg om mee te gaan doen om de bovenste plaatsen. Met de terugkeer van een aantal geblesseerden komen er ook meer keuzemogelijkheden. Dat kan alleen maar een positief effect op de resultaten hebben.”

Katwijk – Jong Vitesse 0-0 (0-0)

Katwijk: Kieboom, Hamdi (55. Van Noord), Sinteur, Blokland, Van Weerdenburg, Jongman, Susan, Sanchez Angulo, Mamedov, Tesselaar (68. Mengerink), Schet (78. Berkhout)

Foto’s: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Duivenvoorden definitief nieuwe assistent op De Krom’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 16 mrt.
Noordwijk0-1FC Lisse
Xerxes DZB1-2Ter Leede
Nootdorpafg.FC Rijnvogels
Valken '681-1SC Monster
Van Nispen (zat.)4-0DSVP
NSV '461-2VVSB (zat.)
Quick Boys5-0DOVO
ONS Sneek4-3SJC
VVA/Spartaan1-1Kagia
IJsselmeervogels1-1Katwijk
Rijnsburgse Boys3-2Barendrecht
VVSB3-2Koninklijke HFC
Zo. 17 mrt.
JOS/Watergraafsmeer2-1Hillegom
ROAC2-1Foreholte
Teylingen0-2DOSR
Van Nispen (zon.)8-3Toofan