Wesley Goeman had na een kwartier spelen geen keuze. De middenvelder van VVSB ging op het hobbelige grasveld zitten in de derby tegen Katwijk en vroeg direct een wissel aan. Met z’n hand naar z’n pijnlijke hamstring was het euvel redelijk snel duidelijk. Niemand had toen kunnen bedenken dat die wissel uiteindelijk de toon zou zetten over de rest van het duel. Tien minuten na het vertrek van de Hagenees van het Noordwijkerhoutse veld, keek VVSB tegen een 0-2 achterstand aan. Katwijk hoefde daarna niet eens meer gas te geven om uiteindelijk simpel te winnen op De Boekhorst: 1-3.

De onrust die er bij VVSB na die noodgedwongen wissel ontstond, was tekenend voor de Noordwijkerhouters van dit moment. De paars-gelen hebben met Goeman en Frank Tervoert meer body en mentaliteit in het elftal gekregen, maar als één van de nieuwkomers wegvalt, is het verval te groot. Zo bleek ook tegen de Katwijkers, die na die wissel direct de regie grepen in de derby.

Katwijk-aanvoerder Robbert Susan voelde het momentum feilloos aan. ,,Laat ik vooropstellen dat ik hoop dat het met ‘Wes’ goed gaat, het is een fijne gozer”, complimenteerde de Leidenaar z’n collega eerst. ,,Maar je hoorde die gasten van VVSB direct roepen: ‘zet het neer, zet het neer’. Voor hun is het vervelend dat hij uitvalt, hij zette aan het begin van de wedstrijd gelijk even de toon.”

,,Voor het eerst in drie maanden tijd ben ik toch behoorlijk boos geworden na de wedstrijd.”

Dat Katwijk enkele minuten later optimaal profiteerde van een veel te simpel weggegeven vrije trap op randje zestien, toonde het verschil aan tussen de beide elftallen en de onrust die er even heerste bij de Noordwijkerhouters. Waar VVSB de eerste kans van de wedstrijd kreeg, via een voorzet van Lulinho Martins op Frank Tervoert, was het aan de overkant direct raak bij kans nummer één. Norair Mamedov verzilverde de kans van een meter of twintig van de goal op een zuivere manier, over het muurtje achter doelman Ruben Valk.

Boos
Vanaf dat moment toonde Katwijk zich absoluut de meerdere en overklasten Susan en Joey Jongman vooral het middenveld van de Noordwijkerhouters. Zo’n vijf minuten na de 0-1 begon Marciano Mengerink aan een schitterende solo en ging hij bij het eerste kleine zetje in z’n rug in het strafschopgebied naar de grond. Waar VVSB furieus reageerde op de toegekende strafschop, bleef Susan kalm en zette hij Katwijk op een 0-2 voorsprong binnen het half uur.

De VVSB-muur ziet de 0-1 van Mamedov binnenvliegen

Dat de nummer laatst de tegengoals zo makkelijk weggaf, maakte VVSB-trainer Eric Meijers furieus. ,,Als wij dit soort fouten blijven maken, wordt het een moeilijk verhaal om op dit niveau te blijven spelen. Voor het eerst in drie maanden tijd ben ik toch behoorlijk boos geworden na de wedstrijd.”

,,We verliezen op drie fouten die we gewoon niet mogen maken.” Daarmee doelde de oefenmeester gelijk ook op de 0-3, de tweede penalty van de dag. Na een overtreding op Mengerink, schoot de spits zelf de 0-3 tegen de touwen. VVSB had voor rust via een halve omhaal van Tervoert de kans op de 1-2. Echt recht op een tegentreffer had het qua veldspel op dat moment (nog) niet.

,,Ik had niet verwacht, na de overwinning van vorige week op HHC Hardenberg, dat we zouden verliezen vanwege eigen fouten.”

Pas na de 1-3, weer uit een strafschop, van Tommy Bekooij leek de spanning even terug te komen in de wedstrijd. Vijf minuten voor tijd had VVSB-spits Tervoert ook nog een penalty verdiend, maar recht op minimaal een gelijkspel hadden de Noordwijkerhouters amper. Overigens wilde de Noordwijkerhoutse trainer er niet aan dat Katwijk een maatje te groot was.

,,Nou ja, we zijn geslacht op een paar momenten”, vond Meijers. ,,Tegen Rijnsburgse Boys werden we in de tweede helft echt overklast, dat is nu niet gebeurd. Ik had niet verwacht, na de overwinning van vorige week op HHC Hardenberg, dat we zouden verliezen vanwege eigen fouten. Daar ben ik het meest teleurgesteld over.”

Niet vol gas
Echt in gevaar zal Katwijk zich niet hebben gevoeld tegen het tandeloze VVSB van na de ‘Goeman-wissel’. ,,Ik weet niet of het helemaal te maken had met ‘Wes’, daarvoor doe je hun invaller, Mitchell Theuns te kort”, vond Susan. ,,Maar vlak daarna beslissen wij het wel. We hebben niet meer 90 minuten volle druk hoeven geven. We hebben weinig weggegeven. Ook niet na de 1-3. Er is geen moment paniek geweest bij ons.”

VVSB – Katwijk 1-3 (0-2) 18. Mamedov 0-1, 25. Susan (strafschop) 0-2, 49. Mengerink (strafschop) 0-3, 76. Bekooij (strafschop) 1-3

VVSB: Valk, Fecunda, Ten Hoope (57. Arroyo), Zwart, Vijlbrief, Goeman (15. Theuns), De Rijk, Bakker; Martins (76. Van der Wilden), Tervoert, Bekooij

Katwijk: De Vries, Van Dam (67. Vreekamp), Sinteur, Van Weerdenburg, Van der Meer, Susan, Jongman, Van den Ban (81. Hamdi), Angulo, Mengerink (90+1. Tesselaar), Mamedov

Foto’s: Peter Teunissen