Toen Katwijk-rechtsback Omar Hamdi een week geleden geschorst op de tribune toekeek bij Katwijk – Rijnsburgse Boys viel hem al op dat zijn ploeg kwetsbaar oogde in de omschakeling. Een week later gebeurde exact hetzelfde tegen de beloften van Almere City FC. Één zo’n ‘omschakelmoment’ werd de ploeg van Jan Zoutman in de eerste helft ook fataal. Kenneth Aninkora scoorde één op één met doelman Mark de Vries via een schitterende stift. De late gelijkmaker van Robbert Susan vanaf de penaltystip zorgde ervoor dat Katwijk niet helemaal met lege handen naar huis ging na het bezoekje aan Flevoland (1-1).

De uiteindelijke puntendeling werd toch vooral als een grote teleurstelling ontvangen in het Katwijkse kamp. ,,Als we nog wat hadden willen bereiken in de competitie, dan hadden we potjes als dit ook moeten winnen. Hoe maakte niet uit”, vond Hamdi een dag later.

Des te pijnlijker was de eindconclusie voor Katwijk dat de matige restverdediging een repeterend verhaaltje bleek in het Yanmar Stadion. Hoewel Aninkora in eerste instantie niet faalde oog in oog met De Vries, deed hij dat tien minuten later wel. Daarmee had de aanvaller van de Almeerders de situatie nog veel erger kunnen maken voor Katwijk.

Gespreksonderwerp
Op de vraag of de ‘omschakeling’ daarmee deze week het gespreksonderwerp nummer één moet zijn op De Krom, reageerde de back wat geïrriteerd. ,,Dat moet altijd een gespreksonderwerp zijn. Omdat in die situaties de automatismen in een team goed moeten zijn. Dat iedereen weet wat hij op dat moment moet doen. Dat valt nu tegen.”

Toch richtte de ploeg van Zoutman zich in helft twee aardig op. Met de 1-0 achterstand op het scorebord probeerden de Katwijkers met man en macht de opgelopen schade te herstellen. ,,We hadden lang het gevoel in de wedstrijd: wanneer valt die 1-1 nou?’ Dat gebeurde helaas pas drie minuten voor tijd.”

,,Ik wil het nog wel zien dit seizoen.”

,,Daar kwamen nog vier minuten extra bij in de blessuretijd, maar dat was net te weinig. We probeerden er in die zeven minuten nog alles aan te doen om de 1-2 te maken. Jong Almere hield op dat moment alleen maar tegen. Dan moet je ook het geluk hebben dat de bal een keer goed valt.”

Via een vrije trap van Guus van Weerdenburg en een geblokt schot van Norair Mamedov kreeg Katwijk nog ‘halve kansen’, verder kwam de regerend kampioen niet. Zonde, vond Hamdi. ,,Als we in de eerste helft waren gestart, zoals we de tweede helft begonnen, dan hadden we niet hoeven verliezen. Aan de arbeid lag het niet. Maar als je bijna tachtig procent van de wedstrijd op hun helft speelt en dominant bent, dan weet je dat ook een keer tegen een uitbraak aan kan lopen. Binnen drie passes stonden ze voor onze goal. Dat is gewoon niet goed.”

Laatste speeldag
Met het 1-1 gelijkspel in Almere lijkt de titelprolongatie voor Katwijk weer verder weg te zijn gedreven. ,,We spelen nog zeven potten, vergeet dat niet”, wilde de vleugelverdediger niet gelijk wanhopen. ,,De ploegen moeten het bovenin maar met elkaar uitvechten. Wij moeten gewoon onze plicht doen en elke pot proberen te winnen. Vorig jaar is alles op de laatste speeldag beslist, er zat nog een jaar met Jong AZ tussen, maar daarvoor in de Topklasse was het ook tot de laatste speeldag spannend.”

,,Ik wil het nog wel zien dit seizoen. Volgende week spelen we tegen AFC. Dat wordt een wedstrijd met heel veel kwaliteit op het veld. AFC weet dat wij zullen moeten komen. Maar dat doen we altijd, zo gek is dat dus niet. Maar een interessante pot wordt het sowieso.”

Archieffoto: Peter Teunissen