width=

Terwijl Katwijk met een glimlach het veld af stapte na een 0-2 overwinning bij VVSB deed de Katwijkse trainer, Dick Schreuder, een uitspraak die de zintuigen even deed prikkelen. ,,Dit seizoen heb ik nog niet het VVSB gezien dat ik onder Wilfred van Leeuwen zag.” De interim-trainer van de Noordwijkerhouters, Jack Honsbeek, stond vlakbij en toen Schreuder het zei kreeg hij direct uitleg van de Katwijkse oefenmeester.

De winnende coach grapte er nog even bij. ,,Ja, nu is het altijd nog maar de vraag hoe jullie dit gaan vertalen in het verslag, maar ik meen het wel.” De coach legde uit hoe hij vorig seizoen VVSB regelmatig hoog druk zag zetten, dus ver van de goal zag spelen en waarbij de ploeg veelal opbouwde over de flanken.

Ook nog een compliment
Voordat de Katwijkse-trainer de drukte van de bestuurskamer opzocht, schoof hij z’n collega aan de andere kant nog wel even een compliment toe. ,,Jack heeft in die korte tijd dat hij nu eindverantwoordelijk is zijn team wel goed neergezet. VVSB is op de weg terug.”

Daarna was het de beurt aan Honsbeek zelf om tekst en uitleg te geven. ,,Ik weet niet of hij ons heeft gezien in de laatste fase van de tweede helft?”, vroeg de Leidse interim-coach zich hardop af. ,,Volgens mij kwamen wij toen via de flanken voor hun goal, met een overlap van onze back. Daar zie je wel dat het er gewoon in zit. Het voetbal zit er gewoon in.”

,,We hebben ons goed weten te bewapenen tegen hun gevaarlijkste spelers: El Osrouti en rechtsback Richelo Fecunda.”

De coach van VVSB zal van vooral die fase vlak voor rust het meest hebben genoten. De Noordwijkerhouters stonden op dat moment al op een 0-1 achterstand. Na nog geen tien minuten spelen maakte Steven Sanchez Angulo een prima loopactie richting de Noordwijkerhoutse goal. Zijn schot of voorzet richting de lange hoek kwam tegen de zij van Peet van der Slot, die wat ongelukkig de bal achter zijn eigen doelman gleed.

Gelijkwaardig
De openingsgoal was op dat moment terecht. De bezoekers openden goed, met hoge druk. Precies de manier waarmee Katwijk dit seizoen succesvol is. Maar na een kwartier sloop er meer gelijkwaardigheid in het duel. De Katwijkers creëerden het eerste half uur meer, hadden via een schot van Damiano Schet op 0-2 kunnen komen, maar domineerden niet meer. Ook moest Van der Slot nog één keer op de lijn reddend optreden na een schot van Marciano Mengerink.

VVSB beet van zich af vlak voor rust en kreeg via Frans van Niel de kans op de gelijkmaker. Van een meter of acht deponeerde hij een voorzet van Pieter Koopman hoog over de Katwijkse goal. Niet veel later kwam één van de gevaarlijkste mannen aan Noordwijkerhoutse zijde, Mo El Osrouti, gevaarlijk door en schoot hij in de korte hoek op keeper Ricardo Kieboom.

Katwijk-rechtsback Omar Hamdi, die even terug was op het oude nest, ontkende dat niet, maar zag hoe zijn elftal in helft twee niet of nauwelijks nog in gevaar kwam. ,,We hebben ons goed weten te wapenen tegen hun gevaarlijkste spelers: El Osrouti en rechtsback Richelo Fecunda.”

‘Sneaken’
De back betitelde het duel als een vechtwedstrijd. De vergelijkingen met een ‘Engels duel’ werden na afloop ook veelvuldig gemaakt. Het tempo was hoog, er zat veel fysiek in, maar daarnaast was de derby niet altijd even goed. Linies werden over geslagen en pas uit tweede ballen, die terugkwamen van de spitsen, werd er gevoetbald.

,,We hebben onze huid duur verkocht, in fases nog prima gevoetbald, alleen waren we net niet efficiënt genoeg.”

Dat het duel werd beslist op ‘momenten’ mocht daarom geen toeval heten. De 0-1 viel zoals gezegd wat ongelukkig voor VVSB en ook de 0-2 gaf stof tot napraten. Katwijk-spits Mengerink ging aangeslagen naar de kant na een duel, maar was binnen no-time weer binnen de lijnen, terwijl de bezoekers nog in de aanval waren.

Slotpleidooi
De Amsterdammer ‘sneakte’ het veld in, volgens Schreuder achteraf legitiem, ontsnapte aan de aandacht van VVSB en schoot een paar seconden later oog in oog met VVSB-doelman Ruben Valk de 0-2 binnen. De thuisploeg drukte nog wel, maar werd alleen nog maar gevaarlijk via een diagonaal schot van Tommy Bekooij op de vuisten van Kieboom.

In helft twee werd in dat geval niet meer echt recht gedaan aan de stempel ‘derby’ op De Boekhorst. De Katwijkers voetbalden het duel relaxt uit, VVSB oogde gretig, maar niet slagvaardig. ,,Ik neem mijn ploeg niks kwalijk”, begon Honsbeek aan z’n slotpleidooi. ,,We hebben onze huid duur verkocht, in fases nog prima gevoetbald, alleen waren we net niet efficiënt genoeg.”

VVSB – vv Katwijk 0-2 (0-1) 9. Van der Slot (eigen goal) 0-1, 58. Mengerink 0-2

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Van der Slot (81. Vijlbrief), Verlaan, Jozic, Van Pelt (74. Zwart), Van Niel, El Osrouti, Koopman (62. Van der Wilden), Bekooij

vv Katwijk: Kieboom, Hamdi (72. Hoxhaj), Esseboom (90. Plat), Blokland, Van Weerdenburg, Susan, Van Noord, Sanchez Angulo, Berkhout, Schet (84. Tervoert), Mengerink

Voor een samenvatting van het duel: klik hier

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)