,,Stop eens met dat anti-voetbal!”, riepen de Katwijk-supporters meerdere malen zaterdagmiddag tegen de opponent van de oranjehemden. Koninklijke HFC kwam niet naar sportpark De Krom om een middagje ‘lekker te voetballen’. Integendeel: de Haarlemmers gingen volledig voor het resultaat en kregen die ook (0-1). Tegelijkertijd kon de thuisploeg geen antwoord geven op de wens van haar supporters. 

Dat de bezoekers het compact hielden, was een understatement. Sterker nog: de ploeg uit Haarlem werd meerdere malen omschreven als een team wat ‘catenaccio-voetbal’ speelde. De ruimtes werden ontzettend klein gehouden en de ploeg van Jan Zoutman kreeg het initiatief. Het lukte de kampioen van de Tweede Divisie niet om een antwoord te geven op de speelwijze van de mannen van Gertjan Tamerus.

Slordige eindpass
Zoals wel vaker in wedstrijden waarin één ploeg volledig inzakte, kreeg het andere team de bal en niet zo’n beetje ook. Zoutman en zijn staf zagen dat Katwijk de regie kreeg van de bezoekers, maar de oranjehemden wisten alleen bij vlagen echt gevaarlijk te worden.

,,Zo zie je maar weer dat het niet uitmaakt hoe vaak je de bal hebt, maar wat je ermee doet”, concludeerde de oefenmeester kort na de wedstrijd. ,,In de ruimtes waar we gevaarlijk konden worden, kwamen we elke keer te laat. Daardoor hadden we moeite om goed door te voetballen. Ik vond met name dat wij in de eindpass erg slordig waren.”

Eerste kans resulteert in de openingstreffer
De eerste echte doelpoging van de bezoekers leverde gelijk een treffer op. Lars Weistra mocht het complete middenveld oversteken zonder dat hij werd tegen gehouden en kon vrij uithalen. Weistra krulde de bal fraai achter Katwijk-goalie Ricardo Kieboom: 0-1. Het betekende dat de ploeg van Tamerus op rozen zat en dat Zoutman en zijn mannen aan de bak konden.

,,Op een gegeven moment krijg je gewoon het gevoel van: ‘wij gaan deze pot over de streep trekken'”

,,Zo’n treffer hielp natuurlijk niet mee”, ging de Katwijk-trainer verder. ,,Als het gaat om de strijd die geleverd is, kan ik de jongens niet kwalijk nemen. Het ontbrak ons aan finesse in de eindfase.” Die laatste zin tekende het Katwijk van afgelopen zaterdagmiddag. De spelmakers van de ploeg kwamen in een te laat stadium aan de bal en konden in aanvallend opzicht niet brengen wat er gevraagd werd. Kortom: aan creativiteit ontbrak het bij de thuisploeg.

Catenaccio
Toch ging de nummer drie van de ranglijst vol goede moed op zoek naar de gelijkmaker. Topscorer van de ploeg, Marciano Mengerink, soleerde weergaloos langs drie HFC-verdedigers, maar stuitte op het moment suprême op de uitstekende keepende Tom Boks. Aan de andere kant was Robin Eindhoven tot twee maal toe gevaarlijk. De eerste kans die de aanvaller kreeg, zag hij Kieboom goed reageren in de korte hoek. Kort daarna kwam Eindhoven een teenlengte te kort om een strakke voorzet binnen te tikken. 

Marciano Mengerink was de gevaarlijkste man aan Katwijkse zijde. 

,,Op een gegeven moment kregen we gewoon het gevoel van: ‘wij gaan deze pot over de streep trekken'”, zei oud-speler van VVSB  en huidig HFC-verdediger Peet van der Slot na afloop. ,,Ik denk dat zij niet echt gevaarlijk zijn geworden. In de eerste en tweede helft kreeg alleen Mengerink een aardige kans, maar voor de rest hielden we ze goed terug. Het klopt dat wij nogal op een catenaccio-manier speelde, maar dat was totaal niet bewust. We werden aardig naar achter gedwongen.”

Zes punten
Daardoor kregen de Haarlemmers ook ruimte om er gevaarlijk uit te komen. Eindhoven kon na een snelle uitbraak op Kieboom aflopen en afronden, maar de aanvaller liep te ver door. De bezoekers kregen deze kans na een fase waarin Katwijk voor het eerst echt domineerde. Toch lukte het ze niet om ‘de muur’ van de Koninklijke kapot te spelen. Grote kansen werden er in het tweede bedrijf dan ook niet gecreëerd. Mengerink was met een schot buiten het strafschopgebied nog gevaarlijk, maar Boks kon het gevaar keren: 0-1.

Het enige positieve van de middag was dat de Katwijkers geen grotere achterstand hadden opgelopen op de koploper. De kraker tussen AFC en IJsselmeervogels werd met 2-3 gewonnen door de Spakenburgers. ,,Er zijn nog zeventien wedstrijden te spelen en het gat is nog steeds zes punten. Volgende week weer een nieuwe kans”, sloot Zoutman zijn analyse af.

Katwijk – Koninklijke HFC 0-1 (0-1): 19. Weistra 0-1.

Katwijk: Kieboom, Hamdi (46. Mamedov), Sinteur, Van Dam (76. Tesselaar), Blokland (90. Berkhout), Van Weerdenburg, Susan, Jongman, Sanchéz Angulo, Van den Ban, Mengerink.

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Katwijk begint zwak aan 2019, spectaculaire pot op De Middelmors

Interview Jan Zoutman


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom2-3sv Hoofddorp
ESTO1-1Teylingen
Warmunda3-1Madestein