’Der Anton aus Tirol’ scoorde zaterdagmiddag na afloop van het duel op De Krom tussen Katwijk en Jong Sparta in de kantine duidelijk beter dan de thuisploeg in de voorafgaande wedstrijd dat op het kunstgras deed. Daar waar de stemming er tijdens het Oktoberfest al snel goed in zat, was dat laatste even verderop in en rond de oranje-zwarte kleedkamer allerminst het geval.

Begrijpelijk, want met de 1-1 puntendeling deed Katwijk zichzelf duidelijk tekort tegen de beloften van Sparta Rotterdam. Iets dat interim-trainer Cees Bruinink volmondig beaamde. ,,Bij vlagen hebben we goed gespeeld en daarnaast negentig minuten lang heel hard gewerkt. We hadden alleen teveel moeite om de ruimte te vinden tegen een ploeg die in een soort handbalformatie probeerde stand te houden.”

Dizzy
Daarmee gaf de Bruinink het beeld over de volle negentig minuten in een notendop weer. Daarbij diende Katwijk al voor rust ook nog eens met twee flinke tegenvallers af te rekenen. Halverwege het eerste bedrijf verdween Michiel van Dam met een bovenbeenblessure vroegtijdig naar de kant. Op slag van rust diende ook topscorer Marciano Mengerink dizzy af te haken.

Tussen deze bedrijven door zette Katwijk de tegenstander zoveel mogelijk vast op eigen helft. Veel leverde dat evenwel niet op voor de thuisploeg. Meer dan een slap rollertje in kansrijke positie van Mengerink en een gekraakt schot van Joey Jongman was de schamele oogst.

,,Die beelden wil ik nog wel even terugzien.”

Bovendien wenste arbiter Frank van den Elzen niet mee te werken aan Katwijkse feestvreugde toen de leidsman leidsman een duwpartij ten opzichte van Mengerink in de Sparta-zestien wegwuifde. ,,Die beelden wil ik nog wel even terugzien”, oordeelde Bruinink niet geheel overtuigd van deze beslissing. ,,Net als die Sparta-handsbal in de slotminuten. Dat had ons op de valreep zomaar een strafschop kunnen opleveren.”

Jukbeen
De beste Katwijk-mogelijkheid was kort voor rust voor Mengerink. Op aangeven van Sanchez Angulo leek de spits koppend op weg naar succes. Goalie Jomar Gomes had echter een katachtige reflex in huis. De botsing met een Sparta-verdediger die op deze kopstoot volgde betekende gelijk einde oefening voor Mengerink, die hierna voor alle zekerheid ook nog eens een bezoekje aan het ziekenhuis aflegde. Daaruit bleek dat de onfortuinlijke aanvaller z’n jukbeen op meerdere plaatsen heeft gebroken.

Guus van Weerdenburg wordt op de huid gezeten door de rechtsback van Jong Sparta Rotterdam

Met de fletse Damiano Schet bleef Katwijk na de thee onverdroten op zoek gaan naar een voorsprong. Jong Sparta moest daarbij steeds verder terug. Waar het team van Jeroen Rijsdijk voor de thee met voornamelijk afstandsschoten succes najoeg, waren de rood-witte aanvalspogingen halverwege in de kleedkamer achtergebleven.

Katwijk daarentegen bleef jagen op een voorsprong, waarbij het echter te vaak net-niet was. Mede omdat het tempo te laag was bleek het vinden van een gaatje in de Rotterdamse muur een onmogelijke opgave. Uiteindelijk brak Norair Mamedov alsnog de ban voor de thuisploeg. Nadat goalie Gomes een inzet van Robbert Susan eerst nog knap onschadelijk had gemaakt, leidde simpel Spartaans-balverlies seconden later de 1-0 van Mamedov in.

Concentratie
Met Sparta aan zet volgde direct na de 1-0 eerst een drinkpauze. Die deed de thuisploeg blijkbaar geen goed, want vanaf de aftrap was Katwijk even niet bij de les. Verdediger Joshua Sanches mocht op de rechtervleugel zomaar vrij opstomen richting achterlijn om vervolgens een voorzet af te leveren die bij de tweede paal door Gianni dos Santos keurig werd binnen geknikt (1-1).

,,We zijn deze middag één tel niet bij de les en dan ligt de gelijkmaker erin. Gewoon een kwestie van concentratie. Dat heb ik de betrokkenen zojuist ook duidelijk verteld”, aldus een teleurgestelde oefenmeester. ,,Na de 1-0 had ik echt het idee, dat het helemaal goed zou komen vanmiddag.”

,,Zo dominant spelen en niet winnen heeft ook te maken met het feit dat het in de eindfase niet lukte.”

Na de gelijkmaker schakelde Katwijk meer en meer over op de opportunistische toer. Dat leverde hectische situaties op voor de goal van Gomes. Met kunst en vliegwerk bleven de bezoekers in de slotfase echter op de been. Met iets meer precisie en geluk hadden de punten alsnog op De Krom gebleven. Zover kwam het niet en dat betekende dat de thuisploeg na haar achtste duel al op tien verliespunten staat.

Tijger
Bruinink kon dan ook maar moeizaam leven met het eindresultaat. ,,Eén puntje, is twee tekort. Daarbij moet ik ook de complimenten geven aan hun keeper. Die stond vanmiddag echt als een tijger in de goal, maar desondanks hadden we het gewoon moeten afmaken.”

,,Zo dominant spelen en niet winnen heeft ook te maken met het feit dat het in de eindfase niet lukte. En als de bal dan steeds net verkeerd valt, wordt het gewoon moeilijk tegen een ploeg die hier niet naar toe is gekomen om er een echte wedstrijd van te maken.”

Katwijk – Jong Sparta 1-1 (0-0) 72. Mamedov, 1-0, 74. Dos Santos 1-1

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Van Dam (22. Mamedov), Blokland, Sinteur, Van Weerdenburg, Susan, Jongman, Sanchez Angulo, Hilterman, Mengerink (46. Schet)

Foto’s: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Dit VVSB is om moedeloos van te worden (plus video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen