Voor de vierde keer op rij moet VV Katwijk genoegen nemen met een punt. De Katwijkers deelden ditmaal de punten met de amateurkampioen van vorig jaar : Excelsior Maassluis. Beide partijen konden elkaar geen pijn doen en zo bleef de stand steken op een bloedeloos gelijkspel: 0-0.

Afgelopen weken heerste er verslagenheid na de gelijke spelen tegen onder andere Barendrecht (2-2) en HHC Hardenberg (3-3). Na afloop van de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis overheerste er echter een gevoel van tevredenheid bij trainer Dick Schreuder. ,,Ik kan zeker leven met de uitslag van vandaag. De eerste helft was duidelijk voor Excelsior Maassluis. Zij domineerden toen. De tweede helft waren wij de betere partij. Ik ben met name te spreken over de manier waarop we ons herpakt hebben. Als ik zie dat wij in de eerste helft totaal geen grip hebben op de wedstrijd en ons na de rust dan zo herstellen kan ik alleen maar mijn complimenten aan het team geven. We hebben een slechte wedstrijd toch nog om kunnen zetten.”

Schreuder zag een groot verschil dus ten opzichten van de gelijke spelen afgelopen weken: ,,Waar we vorige wedstrijden in de slotfase knullig puntverlies hebben geleden zijn we nu niet echt in de problemen gekomen aan het einde van de wedstrijd. Wij krijgen zelf nog aardig wat mogelijkheden op kansen met veel vrije trappen en inworpen op hun helft. Marciano Mengerink kreeg zelf nog een paar kansen waarvan er normaal wel een of twee ingaan. Maar vandaag helaas niet.”

Foutenfestijn
Het grote keerpunt kwam voor Katwijk in de rust. Daarvoor had de ploeg van Schreuder veel moeite met de hoge druk die werd gehanteerd door Excelsior Maassluis. Ballen die werden veroverd kwamen vaak snel weer in de voeten van een rood-wit-blauw shirt. Kansen werden er niet gecreëerd door de oranjehemden, maar ook Excelsior Maassluis leek het doel van doelman Mark de Vries niet te kunnen vinden. ,,We hadden in de eerste helft geen antwoord op Excelsior. Veel dingen gingen verkeerd. Dan lijkt het haast wel alsof iedereen vermoeid is. Alleen zo hebben we de tweede helft kunnen zien dat daar geen sprake van was”, aldus Schreuder.

Gelukkig voor de voetballiefhebber kwam de wedstrijd na de thee toch nog los. Katwijk werd ondanks dat het geen grote kansen kreeg een stuk dreigender. Na de rust stapte een ander Katwijk op het veld zag ook Schreuder. ,,In de eerste helft speelden onze voorste en achterste linie veel te ver uit elkaar. Er ontstonden ruimtes waardoor er op het middenveld van Excelsior altijd wel een of twee mensen aanspeelbaar waren. Dit hebben we in de tweede helft anders gedaan en dat heeft goed uitgepakt.’’

Het spel was voor Katwijk, maar in de slotfase was het Maassluis dat de kansen kreeg. In de slotfase kon de thuisploeg er nog een aantal keer snel uitkomen. Gelukkig voor Katwijk leverde het geen tegentreffer op.

Tevredenheid
Na het gelijke spel was Schreuder te spreken over de wedstrijd, maar ook over de ontwikkelingen die het team de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. ,,Wij zijn zeker tevreden met de stappen die we gemaakt hebben. Wij gaan nu als staf ons derde jaar in. Je merkt als trainer als je er langer inzit dat je zaken ook naar je eigen hand kan zetten. Dat heb ik vandaag terug zien komen in het veld. Vandaar dat ik ook erg tevreden ben. In het profvoetbal gaat dat een stuk sneller. Spelers werken hier en je kan niet elke training alleen maar tactisch te werk gaan. Je moet ook het plezier erin houden.’’
Een optimistische Schreuder dus die met de blessures van onder andere Steven Sanchez Angulo en Mark de Loor nog ruimte voor verbetering ziet in de Katwijkse selectie. ,,Normaal praat ik liever niet over geblesseerde spelers. Zijn ze er niet, dan zijn ze er niet. Maar je merkt ook vandaag dat je toch wel iets van creativiteit mist. Wederom als je ziet hoe we dat opvangen dan is dat goed om te zien. Er is dus nog wel wat ruimte voor verbetering”

Excelsior Maassluis – VV Katwijk 0-0 (0-0).

VV Katwijk: De Vries, Hamdi, Stam, Van Noord, Blokland, Van Weerdenburg, Aalders (66. Achterberg), Susan, Van den Ban, Van Oijen (45. Biekman), Mengerink

Tekst: Davy Klaris