Katwijk speelde de vorige vier seizoenen hoger dan Quick Boys en heeft het ook het komende halfjaar voor het zeggen in het dorp. De oranjehemden zegevierden onder toeziend oog van zo’n 8200 supporters met 2-1 op Nieuw Zuid.

De sfeer zat er uren voor de wedstrijd al goed in op het sprookjesachtige complex van Quick Boys. Goedgemutst leefden beide supportersgroepen toe naar het duel waar weken, zo niet maanden reikhalzend naar was uitgekeken. De inleidende beschietingen, met onder meer een prachtige vuurwerkshow, beloofden een groots spektakel.

De wedstrijd was spannend, maar niet van een hoog niveau. Pas in de tweede helft ontbrandde het duel. Daar waren de twee treffers van Katwijk verantwoordelijk voor. In het laatste kwartier zette Quick Boys een slotoffensief in, maar de opportunistische speelwijze leverde niet de gelijkmaker op.

Katwijk hield stand en dompelde Nieuw Zuid in rouw. De Krombewoners bouwden op het veld een feestje met de supporters, terwijl Quick Boys teleurgesteld afdroop. Contrasterender kon het beeld niet zijn.

Emotionele waarde

Coach Dick Schreuder bleef uiterlijk onbewogen, maar benoemde de emotionele waarde van de zege. ,,Ik weet wat het betekent voor de supporters. Voor hun draait alles om deze wedstrijd. Het was aan ons om rustig te blijven. Maandag en dinsdag hebben we de bespreking en de analyse gedaan. Donderdag hebben we ontspannen getraind. Drie van mijn fitste spelers hadden kramp. Dat zegt alles over de spanning.”

Collega Ted Verdonkschot was logischerwijs teleurgesteld. ,,We hebben er alles gedaan, maar de bal viel gewoon niet goed. Ik vond dat een gelijkspel de verhoudingen beter had weergegeven, al vond ik Katwijk op de beslissende momenten geslepener en volwassener.”

In de eerste helft hielden beide ploegen elkaar redelijk in evenwicht. Het spel golfde op en neer en in fases hadden beide ploegen de overhand. Katwijk voetbalde verzorgder en met meer overleg, terwijl Quick Boys het gevaarlijkst was. Sjaak Lettinga haalde een bal van de lijn, terwijl Yordi Teijsse even later net tekort kwam bij een voorzet.

Blessure Teijse

Even later raakte Teijsse geblesseerd en dat bleek een gevoelig verlies voor Quick Boys. De Katwijkers ontbeerden in het vervolg wat stootkracht en loopvermogen in de punt van de aanval. Teijsse heeft waarschijnlijk een gebroken enkel.

Na twintig minuten dacht Katwijk op voorsprong te komen. Een bal van de voet van Marc Langeveld caramboleerde richting het vijandelijke doel. Danny de Jel gaf vlak voor de lijn in buitenspelpositie het laatste tikje, waardoor de treffer geen doorgang vond.

Kort voor rust kende Quick Boys zijn beste fase. Het leidde tot een aantal gevaarlijke momenten. De weer in genade aangenomen Jaap van Duijn mikte een vrije trap net naast en een pegel van Harry Zwarthoed werd door Atam Koroglu uit de bovenhoek getikt. Toch ging Quick Boys met een 1-0 voorsprong rusten. Den Hartog deponeerde een afgeslagen bal uit een corner achter Koroglu: 1-0.

Woede-uitbarsting

Dick Schreuder bekende na afloop in de rust flink tekeer te zijn gegaan. ,,Ik was erg boos, heb de groep toegesproken en daarna nog even een aantal spelers apart genomen.” Zijn woede-uitbarsting miste zijn uitwerking niet. In het kwartier na rust stelde Katwijk de zege veilig. Eerst schoot Jeffrey Jongeneelen, op vrijwel identieke wijze als bij de 1-0, in de 55e minuut de gelijkmaker binnen. Na een prima voorzet van Donny van Oijen zorgde Stefan Stam voor de 1-2.

Vlak voor de 1-1 had Harry Zwarthoed een enorme kans op de 2-0 gemist. Hij raakte na een afgemeten voorzet van Den Hartog de kruising. Het bleek achteraf een dure misser. Gedwongen door de achterstand moest Quick Boys komen en dat deed de ploeg dan ook. Katwijk moest achteruit, maar echt in verlegenheid werd de ploeg niet gebracht. De grootste kans was voor Tommy Bekooij, maar hij schoot ruim over.

Door de zege moet Quick Boys voorlopig in de wachtkamer plaatsnemen. Negen punten bedraagt nu het verschil met koploper Katwijk. ,,Bij de pakken neerzitten doen we niet”, sprak Verdonkschot strijdbaar. ,,Dat is niet mijn stijl en ook niet die van de club. Als we dit elke week kunnen opbrengen, komt het goed.”

Quick Boys – Katwijk 1-2 (1-0). 45+2. Den Hartog 1-0, 55. Jongeneelen 1-1, 61. Stam 1-2.

Quick Boys: De Zwart, Bentem, Aafjes, Ruijter (79. De Vries), Derlagen, Woudenberg, Verplancke, Zwarthoed (81. Bekooy), Den Hartog, Teijsse (18. Ketting), Van Duijn

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Dam, Stam, De Jel, Lettinga, Susan, Langeveld (47. Sterling), Jongeneelen (81. Leonard), Mengerink, Van Oijen (67. Guijt)

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Hans van Duijn

Samenvatting TV West

Interview Dick Schreuder

Interview Ted Verdonkschot

Interview Stefan Stam


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude