Reikhalzend werd er vooraf naar uitgekeken: de topper tussen vv Katwijk en Kozakken Boys. De ploeg uit Werkendam nam de volle buit mee van De Krom en dat ging met enig fortuin (0-2). De Katwijkse defensie zag er niet goed uit bij de tegengoals. Door de nederlaag ligt de titelstrijd weer helemaal open.

Beide ploegen kenden een matige wedstrijd. Slechts bij vlagen werd er goed gecombineerd en leuk gevoetbald, maar over het algemeen werd de lange bal gehanteerd. Het leidde uiteindelijk tot een steekspel tussen de ploeg die achterover kon leunen en een ploeg die voor de overwinning moest gaan. Na 94 minuten spelen, had de jager, Kozakken Boys, de Katwijkse prooi te pakken.

Betere eerste helft
Marciano Mengerink was in de eerste helft twee keer dichtbij de openingstreffer, maar beide pogingen werden in de korte hoek gepareerd door Kozakken Boys-doelman, Richard Arends. Katwijk had in het eerste bedrijf de controle over de wedstrijd, maar kon dit niet uitdrukken in kansen. De bezoekers stelden er nog minder tegenover. Een counter van Ahmad Mendes Moreira was het enige gevaar voor de goal van de thuisploeg.

De trainer van de bezoekers, Danny Buijs, zag dan ook een verschil tussen de eerste en tweede helft. ,,In de eerste helft was ik echt bang dat Katwijk de 1-0 zou maken. Zonder dat ze grote kansen kregen, waren ze toch de bovenliggende partij. In de tweede helft kreeg ik weer het gevoel dat wij hem zouden maken, want ik vond dat wij, zonder dat we beter gingen voetballen, de betere ploeg werden”, besluit de trainer van de tegenstander.

Ook Katwijk-aanvoerder, Robbert Susan, kon zich in die woorden vinden. ,,Je kan wel zeggen dat dit een frustrerende middag was, ja. Ik denk dat we het in de eerst helft aardig onder controle hadden en goed speelden. In mijn ogen was er ook niks aan de hand. In de tweede helft gaven we zelf de goals weg, waardoor we gelijk de hel wedstrijd weggaven.”

Persoonlijke fouten
Enkele minuten na rust ontstond er een vreemd moment waar doelman Ricardo Kieboom en verdediger Kay Blokland elkaar enkel aankeken. De spits van de bezoekers, Ahmed El Azzouti, kon net niet profiteren, omdat Blokland op het laatste moment de bal wegwerkt. Een moment waarbij miscommunicatie in de Katwijkse defensie de boventoon voerde.

,,Aan een persoonlijke fout kan niemand wat doen. Alleen het individu zelf.”

Niet veel later was El Azzouti er als de kippen bij om de openingstreffer binnen te frommelen. Wederom keken het centrum van Katwijk en Kieboom elkaar vreemd aan. Deze keer kon de topscorer van de Werkendammers wel profiteren: 0-1. De ploeg van Dick Schreuder raakte de grip over de wedstrijd kwijt en daarom greep de oefenmeester in.

Frank Tevoert, Damiano Schet en Raoul Esseboom werden er een kwartier voor tijd ingebracht. Laatstgenoemde stond nog geen minuut in het veld toen hij dom balverlies leed. Daarmee leidde hij de tweede treffer van de bezoekers in. Mendes Moreira snoepte de bal van de verdediger af en bleef oog in oog met Kieboom koelbloedig: 0-2.

Vinger op de zere plek
Schreuder en zijn mannen bleven het proberen, maar de Werkendamse verdediging hield uitstekend stand. Ook de lange bal viel niet goed voor de oranjehemden. Na 94 minuten floot de leidsman van dienst, Edgar Bijl, af en was de vreugde in het uitvak groots. De Katwijkers zagen het vol teleurstelling aan. Vooral het wegglijden van de grip op de wedstrijd viel zwaar.

,,Waarom wij de grip op de wedstrijd kwijtraken?”, vroeg Susan zich hardop af na de wedstrijd. ,,Ik kan daar op dit moment niet de vinger op de zere plek leggen. Wat vooral storend is, is dat we zelf de goals weggeven. Zij hebben geen uitgespeelde kans gehad, wij ook niet trouwens. Aan een persoonlijke fout kan niemand wat doen. Alleen het individu zelf.”

,,De druk ligt nog steeds bij ons en we moeten onze wedstrijd blijven winnen. Dat moeten Rijnsburg en GVVV ook.”

De trainer van de Katwijkers, Schreuder, riep afgelopen week in de media dat het kampioenschap niet gespeeld zou zijn na een Katwijkse overwinning. Sprake van paniek is er dan ook niet volgens de aanvoerder van de ploeg. ,,We raken totaal niet in paniek nu we een keertje verliezen. Voorlopig staan we nog zes punten voor dus er is nog niks aan de hand. We moeten ons in ieder geval geen complex aanpraten.”

Gat
,,Of wij vandaag de laatste strohalm hebben gepakt? In mijn optiek is een achterstand van twaalf punten op Katwijk niet goed te maken”, sprak de trainer van de bezoekers, Buijs. Hij refereerde daarmee aan het gat dat tussen de twee ploegen zou ontstaan bij een overwinning van de Katwijkers.

,,We zijn nog steeds afhankelijk van Katwijk, maar het gat is nu in ieder geval zes punten. De druk ligt nog steeds bij ons en we moeten onze wedstrijd blijven winnen. Dat moeten Rijnsburg en GVVV ook, maar we delen Katwijk in ieder geval een ’tikkie’ uit na de winterstop.”

Katwijk – Kozakken Boys 0-2 (0-0) 65. El Azzouti 0-1, 77. Mendes Moreira 0-2.

Katwijk: Kieboom, Hamdi (75. Esseboom), Blokland, Van Noord, Van Weerdenburg, Plat (75. Tervoert), Susan, De Loor (75. Schet), Sanchez Angulo, Berkhout, Mengerink.