Stel, en het is nog puur hypothetisch om het in maart te zeggen, maar stel dat Katwijk kampioen wordt. Als er dan iemand zo brutaal is om een boek te maken van het kampioensjaar dan krijgt de wedstrijd tegen Kozakken Boys op De Krom waarschijnlijk als titel: ‘Het raadsel van Katwijk’.  Teletekst- of Twitter-supporters zullen vast hun eigen mening creëren over het 3-4 verlies van de Katwijkers. Maar de oranjehemden bleven vol verbazing en teleurstelling achter. 

Katwijk-aanvoerder Susan zat terneergeslagen op een bankje de 3-4 te overdenken. Omar Hamdi zocht naar verklaringen terwijl hij de pers te woord stond. Maar trainer Dick Schreuder toonde zich verrassend opgewekt na de nederlaag. Het relativeringsvermogen van de trainer viel te prijzen. Want hoewel de doelpuntrijke verliespartij tegen Kozakken Boys stof tot nadenken gaf, zag ook Schreuder dat Katwijk echt niet heel beroerd speelde, al was het af en toe slaapverwekkend. Het riep daardoor wel het onheil over zichzelf af. Persoonlijke fouten nekten de ploeg.

De koploper van de Topklasse leek in eerste instantie een rustige middag tegemoet te gaan. Het elftal hoefde amper gas te geven, dat zou de tandem Van Oijen/Jongeneelen toch wel doen? Twee bevliegingen van de aanvallers zorgden inderdaad voor een 2-0 ruststand. Kozakken Boys stelde er weinig tegenover. De bezoekers speelden compact. De Brabanders waren misschien geschrokken van het 2-1 verlies vorige week tegen Rijnsburgse Boys en weigerden maar een centimeter ruimte weg te geven.

Jongeneelen Katwijk Koz                   De dag begon nog goed voor Katwijk met de 1-0 van Van Oijen en 2-0 van Jongeneelen

Ook in de eerste tien minuten na rust leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Na een uur spelen sloegen de bezoekers toe. Bij de aansluitingstreffer weigerde Hamdi de voorzet van rechts er uit te halen en kwam aanvaller Powel voor zijn man om de 2-1 binnen te schieten. Zo’n 120 seconden later had Van Dam bij de 2-2 korter kunnen dekken, maar liet hij wederom Powel diagonaal inschieten na een prachtige crossbal. De wedstrijd stond in twee minuten op z’n kop.

,,Er was niks aan de hand”, blikt Scheuder terug op de bizarre tweede helft. ,,De eerste helft was goed. We zochten een opening bij Kozakken Boys, bleven geduldig. Hoe is het dan mogelijk dat we dit nog verliezen? Een goed leermoment. Ik zag dat de spelers te lang bleven hangen in de teleurstelling van de gelijkmaker. Persoonlijke fouten worden ons te veel. Ik kan precies benoemen wie wat fout deed. Zo’n wedstrijd was het. We verliezen ‘m bij de 2-2. Dat is het moment van deze wedstrijd geweest. Zulke potten zitten er jaarlijks wel eens tussen, maar liever niet natuurlijk.”

Intentie
Een ander verhaal in deze wedstrijd kwam van de bezoekers uit Werkendam. De trainer van Kozakken Boys Danny Buijs zat op de bank als examen voor zijn trainersdiploma. Dit terwijl hij eigenlijk een trainingsontzegging had gekregen voor drie maanden van de KNVB. Buijs toonde zich opvallend realistisch over de spelopvatting van zijn elftal. ,,We hebben wel de intentie om vanaf minuut één vol druk te zetten. Daar trainen we ook op, maar we hebben persoonlijke problemen. Katwijk is gewoon te goed om zo te spelen. Dan maar massaal inzakken. Toen we 2-0 achter kwamen konden we twee dingen doen. Op jacht naar een gelijkspel, maar als het dan 3-0 wordt, kan het ook zomaar 7-0 worden. Of je blijft gewoon hetzelfde spelen en wachten op je kans. Dat het zo uitpakt daar hoop je op, maar verwacht je eigenlijk niet.”

Robbert Susan Katwijk Kozak                   Robbert Susan speelde na een schorsing weer op het middenveld, Jongeneelen kijkt toe

Na de 2-2 stand leek de wedstrijd weer van vooraf aan te beginnen. Katwijk zocht wederom naar een opening bij Kozakken Boys, dat zichtbaar tevreden was met de comeback. Achterover leunend liet het Katwijk weer komen. De thuisploeg liet zich in de luren leggen bij een vrije trap aan de rechterkant van het veld. Het dodespelmoment werd slecht verwerkt waardoor Toby Mulder prompt de 2-3 binnen kon werken. Een opnieuw jagend Katwijk kreeg de deksel op de neus toen Arif Irilmazbilek niet buitenspel stond, wegliep uit de verdediging en tegenover Richard de Groot niet faalde. De reservedoelman verving de zieke Atam Koroglu, maar viel niks te verwijten. De 3-4 van Steven Olsthoorn bleek alleen nog goed voor de statistieken.

Teleurstelling
Uiteindelijk zocht de zichtbaar teleurgestelde Susan naar de juiste woorden terwijl hij achterover leunde op een bankje. ,,Niet te verklaren”, sprak de aanvoerder zich geërgerd uit. ,,Volgens mij kwamen we in een soort slome modus terecht bij de 2-0 voorsprong. We geven de goals veel te makkelijk weg. Natuurlijk kregen we na de 2-1 een tikje. Maar zeker thuis, moet je gewoon winnen!”

Was de kampioenkandidaat dan in slaap gesust door Kozakken Boys? Het is voer voor een sportpsycholoog. ,,Dat denk ik niet”, weigerde verdediger Hamdi daar de schuld aan te geven. ,,We hadden sommige momenten gewoon scherper moeten zijn. Hun spel is moeilijk bespeelbaar, het is een luizenploeg. Ze hebben gebruik gemaakt van onze zwakke punten.”

Katwijk – Kozakken Boys 3-4 (2-0)
31. Van Oijen 1-0, 43. Jongeneelen 2-0, 60. Powel 2-1, 63. Powel, 77. Mulder 2-3, 83. Irilmazbilek 2-4, 3-4 90+2. Olsthoorn 3-4

Katwijk: De Groot, Van Noord, Van Dam, Stam, Hamdi (85. Sterling), Susan, Aalders (85. Olsthoorn), De Lange, Plat (68. Sanchez Angulo), Jongeneelen, Van Oijen

Foto’s: Aad de Winter / Bobkat.nl

Samenvatting TV West

[youtube id=”llnfNQpC6SA” width=”620″ height=”360″]

Reactie Danny Buijs

[youtube id=”ur80E5LNTU8″ width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)