De elfde nederlaag van Katwijk in het huidige seizoen valt qua statistieken in de categorie “Nederlandse verliespartij.” De Krombewoners hadden meer balbezit, over het geheel genomen een optisch veldoverwicht en namen vaker het doel van de tegenstander onder vuur, maar delfden het onderspit in de belangrijkste van alle statistieken. AFC maakte een doelpunt meer dan Katwijk: 3-2.

Misschien was de winnende treffer van Splinter de Mooij in de 87e minuut wel de meest duidelijke les in effectiviteit van de Amsterdammers. Waar Katwijk gedurende de wedstrijd meerdere keren spelers vrij kon spelen op de rand van het zestienmetergebied, maar uit al die schotkansen slechts één doelpunt wisten te produceren, was De Mooij bij de eerste de beste mogelijkheid direct doeltreffend. Die derde treffer was extra zuur omdat Katwijk kort daarvoor een 2-0 achterstand, die in het eerste kwartier al opgelopen werd, net teniet had gedaan.

Vlot 2-0 achter
Katwijk begon voortvarend aan het duel op sportpark Goed Genoeg. Uit de eerste voorzet van Joey Ravensbergen kopte Sietse Brandsma tegen de paal. Kort daarna zette Noa Benninga de thuisploeg na een vlotte aanval op een 1-0-voorsprong. Nog binnen het kwartier werd die voorsprong verdubbeld. Finn Janmaat gleed een gevaarlijke vrije trap van de thuisploeg bij de tweede paal in eigen doel. Katwijk pakte daarna het initiatief, maar kwam kort na rust, via invaller Ruben Doesburg, pas terug tot 2-1.

Vijf minuten voor tijd stelde diezelfde Doesburg met een lage voorzet Brandsma in staat om de gelijkmaker op het bord te zetten. Het loon na werken bleef echter uit, doordat De Mooij twee minuten later de eindstand op het bord zette.

“Ik denk dat AFC drie of vier echte kansen heeft gehad, daar zijn zij echt effectief mee omgesprongen”, vond Paul Kok na de wedstrijd. “Het verlies is wel heel zuur omdat we zo hard gewerkt hebben om de vroege 2-0 achterstand goed te maken.” Kok vond het feit dat Katwijk dit seizoen veel moeilijker tot scoren komt dan afgelopen jaren slechts ten dele de oorzaak van de huidige positie op de ranglijst. “We krijgen ook veel makkelijker goals tegen dit seizoen.”

Nieuwe leider?
Bij afwezigheid van Robbert Susan en Kay Blokland – zij vielen allebei in – kreeg Paul Kok de aanvoerdersband om tegen AFC. Nu bekend is geworden dat, naast Susan, ook Blokland aan het eind van het seizoen stopt met voetballen, wordt de centrale verdediger gezien als één van de nieuwe leiders van Katwijk. “Ik hoop dat men mij in die rol ziet”, reageert hij. “Ik vind het echt ontzettend jammer dat Susan en Blokland stoppen en ik had nog graag veel langer met die twee mannen gespeeld, maar wij gaan komend seizoen zonder hen door.”

Een seizoen waarin Kok zichzelf in een nieuwe rol kan ontwikkelen. “Ik kijk zelf ook wel uit naar een dergelijke rol binnen de ploeg”, besluit hij.

Tekst: Henk Kasius
Foto’s: Sander van Duijn

Lees ook: Blokland: ‘Tijd om ruimte te creëren voor andere dingen’

POPULAIRE BERICHTEN