Het was onthutsend om te zien hoe Katwijk zich op sportpark De Zwaaier door Kozakken Boys naar een 4-0 nederlaag liet spelen. Vanaf het eerste fluitsignaal liepen de Katwijkse lammetjes achter de feiten aan. Behoudens de laatste twintig minuten voor de pauze werd het een makkie voor het wel gemotiveerde Kozakken Boys om gehakt te maken van de ploeg die zich nog kansen toerekende om mee te kunnen doen om de hoofdprijs.

Drie opeenvolgende nederlagen, geen enkele treffer en zeven tegengoals in 2017 vertellen een ander verhaal over het team dat zaterdagmiddag vooral tegen zichzelf vocht. Toegegeven, door de afwezigheid van vaste waarden als Stefan Stam, Paul de Lange en Bennie van Noord, die om uiteenlopende redenen op het appèl ontbraken, moest er door het duo Dick Schreuder en Johan Plat vooraf gepuzzeld worden. De tamme wijze waarop Katwijk aan het karwei in Werkendam begon, bleek tekenend voor de rest van het duel waarin de thuisploeg voor het eerst in vijf wedstrijden weer eens zegevierend van het veld stapte.

Prullenbak
Terwijl Katwijk-trainer Dick Schreuder even verderop zijn teleurstelling over deze oorwassing niet onder stoelen of banken stak, toonde ook diens assistent Johan Plat zich hevig teleurgesteld. ,,Als je zo speelt vraag je er doodgewoon om. We begonnen slecht, maar omdat we in het tweede gedeelte van de eerste helft tekenen van herstel toonden, hadden we er halverwege nog alle geloof in dat het nog goed zou komen. Als je dan opnieuw een snelle tegentreffer incasseert, is het eigenlijk al afgelopen. Alle hoop kon meteen de prullenbak in.”

,,Hoe dat komt weet ik ook niet, maar wat ik wel weet is dat dit snel goed moet komen. Het laatste woord hierover is dan ook nog niet gezegd.”

Daarin zat ‘m deze middag nou net ook de kneep voor Katwijk. Binnen twee minuten mocht Ahmad Mendes Moreira vanaf de rechtervleugel een voorzet loslaten die bij de geheel vrijstaande Berry Powel belande. Met de hoek voor het uitzoeken lag de 1-0 achter de kansloze Mark de Vries. Dat Kozakken Boys daarna verzuimde om de voorsprong uit te bouwen was vooral de danken aan de goalie die als een van de weinige Katwijk-spelers deze middag een voldoende wist te scoren.

De 1-0 bleef wonderwel op de borden staan waarna Katwijk zich iets oprichtte, zonder tot echt grote mogelijkheden te komen. Daar waar Katwijk het creëren van kansen tot één van haar handelsmerken heeft verheven, was hier deze middag geen sprake van. Het bleef bij twee kansloze afstandsschoten en een vrije trap op een kansrijke positie.

Matig
,,Scoren gaat ons nog altijd moeizaam af. Dat bleek ook voor de winterstop, maar zolang je voldoende kansen creëert lukt het nog wel om resultaten te boeken. Vandaag was het echter wel heel erg matig van onze kant”, luidde de terechte conclusie van Plat.

Hij moet kort na de pauze tot zijn afgrijzen hebben geconstateerd dat zijn ploeg na balverlies op het middenveld in de tegenstoot tegen de 2-0 aanliep. Bery Powel gaf het speeltuig knap mee aan de mee opgestoomde Leon Bot. Een breedtepass op Mendes Moreira was vervolgens voldoende om het Werkendamse publiek al te laten juichen voor de 2-0 tegen de touwen lag.

Daarmee was de koers gelopen en was het slechts aan de thuisploeg te danken dat er nog ‘slechts’ twee tegentreffers vielen te noteren. De 3-0 na een uur spelen was er een om in te lijsten. De Katwijk-defensie dacht na een uur spelen op haar gemakje uit te kunnen verdedigen. Een volkomen mislukte breedtepass belandde voor de voeten van middenvelder Gwaeron Stout die vanaf twintig meter met een fantastische trap de winkelhaak vond.

Uiteindelijk moest er in de slotfase een terechte strafschop aan te pas komen om het kwartet vol te maken voor de thuisploeg. Everton Pires Tavares klaarde dat klusje geroutineerd door De Vries de verkeerde hoek in te sturen. Daarvoor en ook daarna moest de goalie alle zeilen bijzetten om de schade te beperken. Daarbij leek het slotakkoord voor invaller Raily Ignacio. De gedreven ex-Rijnsburger stuitte echter op de voet van De Vries.

Maatregelen
Voor Plat bleven de druiven echter zuur. ,,Na de nederlaag tegen AZ zijn we in een soort niemandsland beland, maar dat mag geen enkel excuus zijn voor vandaag. Een flink aantal spelers gaven niet thuis. Hoe dat komt weet ik ook niet, maar wat ik wel weet is dat dit snel goed moet komen. Het laatste woord hierover is dan ook nog niet gezegd. Over eventuele maatregelen heb ik het nog niet. Daar moeten we eerst rustig naar kijken.”

Kozakken Boys – Katwijk 4-0 (1-0). 2.Powel 1-0, 48. Mendes Moreira 2-0, 59. Stout 3-0, 84. Pires Tavares 4-0 (strafschop)

Katwijk: De Vries, Hamdi, Blokland, Van Dam (81. Arikan), Van Weerdenburg (76. Biekman), Aalders, Susan, Van den Ban (67. Achefay), Plat, Mengerink, Van Oijen

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen