Katwijk en Lisse: de gemeenten liggen hemelsbreed niet zo ver bij elkaar vandaan. Qua voetbalclubs is het een ander verhaal. De regioteams staan mijlenver van elkaar op de ranglijst. Katwijk is koploper, FC Lisse degradatiekandidaat. Emoties idem dito. Lachende gezichten aan de oranje kant, moedeloze aan de kant van de geelblauwen. En dit alles was terug te zien op het veld. Katwijk hoefde niet eens op z’n tenen te lopen om het vertrouwensloze FC Lisse aan de kant te zetten. De koploper van de Topklasse won op het thuisveld met 1-0 van de terneergeslagen Lissenaren.

Het meest exemplarische beeld speelde zich vlak na de wedstrijd af. In de catacomben op De Krom stonden de wisselspelers van FC Lisse vlak voor de eigen kleedkamer. Het bleef doodstil. Aan de overkant barstte de deur bijna uit z’n voegen, het geluid kwam uit de kleedkamer van Katwijk. De thuisploeg vierde de overwinning en mocht de champagne ontkurken vanwege het behalen van de Tweede Divisie. ,,Oh is die al definitief?”, vroeg trainer Dick Schreuder onschuldig na afloop. ,,De blijdschap komt meer van de overwinning”, vertelt de oefenmeester.

De overwinning van Katwijk op Lisse kwam voor de thuisploeg als geroepen. Na twee nederlagen op rij, tegen Kozakken Boys en Capelle, sloot de concurrentie weer aan. Tegen FC Lisse liet Katwijk zich niet in de luren leggen. Na een slordige openingsfase kwam de koploper na een halfuur op 1-0 door een diagonale schuiver van Steven Sanchez Angulo. Katwijk trok de wedstrijd naar zich toe en had op 2-0 moeten komen, nadat Jeffrey Jongeneelen op vijf meter van de goal een afgemeten voorzet van Donny van Ooijen nog naast had weten te krijgen.

De Vries                                  Mark de Vries, volgend jaar keeper op de Krom, heeft ‘m klemvast

FC Lisse pareerde vooral in de eerste helft. Via een compacte opstelling werd middenvelder Thijs Hoogenboom in de spits gebruikt als kapstok. De creativiteit moest vooral komen van de flanken via Mo Messaoud en Cerilio Cijntje. Laatstgenoemde kreeg in de slotfase van de eerste helft geen penalty toen hij in de benen van Omar Hamdi verstrengeld raakte. Het was het enige Lissese wapenfeit in die 45 minuten. Dat Hoogenboom na zo’n zeventig minuten moegestreden naar de kant moest, zei genoeg. Het plannetje viel in duigen.

In de tweede helft was het voornamelijk Katwijk dat aandrong. Sanchez Angulo had zijn productie best nog wat mogen opschroeven. Van Oijen en Jongeneelen hadden het vizier eveneens niet op scherp. Katwijk claimde een penalty, nadat Kevin Sterling een hand op zijn schouder had gevoeld. En Sean den Hoed moest nog reddend optreden op de lijn na een inzet van Sterling. Alle doelkansen ten spijt, het waren vooral Lisse-doelman Mark de Vries en de paal die een ‘sta-in-de-weg’ waren. ,,Tja, dan mag het voor mij wel een lekkere wedstrijd zijn, maar dat we verliezen is gewoon ruk”, baalde de toekomstige Katwijk-doelman na afloop. ,,Ik vond ons gewoon goed vandaag, omdat we veel kracht en energie in de wedstrijd legden. Dan is het zuur dat het zo afloopt.”

Hoewel De Vries het opnam voor zijn eigen ploeg, moest hij erkennen dat hij vaak moest optreden op De Krom. ,,Ja, ze kwamen vaak op mij af. Ik heb een paar keer goed kunnen ingrijpen en we hadden wat geluk met die ballen op de paal. Maar ik heb liever wat meer geluk aan de overkant voor onze aanvallers. Als het daar eens lekker valt maak je uit een counter zomaar 1-1. Het had gekund via kansjes voor Cijntje en Pauw.” Cijntje kopte voorlangs en de ingevallen Pauw schoot net te zacht in de korte hoek in het laatste kwartier van de wedstrijd.

Pauw                               Lisse-spits Guido Pauw haalt uit, Katwijker Bennie van Noord kijkt toe

,,We hadden allang op 2-0 moeten staan, dan was het nooit zo ver gekomen”, was de visie van Schreuder. ,,De Vries redde goed, maar ik steek de hand in eigen boezem. We werkten veel te slap af. Maar uiteindelijk pakken we drie punten, daarom heb ik een glimlach op mijn gezicht. Zeker na twee verliespartijen.” De coach bleef rustig in de twee moeilijke competitierondes. ,,Langs de lijn ben ik emotioneel, maar niet tegenover mijn spelers. We hebben ook niet heel slecht gespeeld in die wedstrijden. Het heeft ons niet onrustig gemaakt.”

Matchwinner Sanchez Angulo beaamt de woorden van Schreuder. ,,De trainer zorgt er voor dat we ons ‘koppie’ er bij houden. Vandaag ook, ik had er wel vier moeten maken. Maar we hebben ons gewoon geplaatst voor de Tweede Divisie! Dat is het belangrijkste. Bizar toch? We komen uit de Hoofdklasse. Het kan nog mooier worden met een kampioenschap, maar dat gaat pas in de laatste speelronden leven denk ik. Daar staat het nu nog te dicht voor bij elkaar.”

Schreuder lacht na afloop zijn tanden nog even bloot toen de Tweede Divisie definitief was voor Katwijk. ,,Dat is nog even een rekensom hè? Maar het is dus definitief? Daar waren we in de kleedkamer net eigenlijk helemaal niet mee bezig. Nu je het zo zegt komt het besef wel een beetje. Een compliment naar de hele club.”

Katwijk – FC Lisse 1-0 (1-0). 28. Sanchez Angulo 1-0

Katwijk: Koroglu, Van Dam, Stam, Van Noord, Hamdi, De Lange, Aalders, Sanchez Angulo, Van Oijen, Jongeneelen, Sterling (90. Plat)

FC Lisse: M. De Vries, Buijs, Den Hoed (80. K. De Vries), Zoontjes, De Goede (46. Rifai), Rauws, Monteny, Vermeulen, Cijntje, Hoogenboom (70. Pauw), Messaoud

Foto’s: Aad de Winter

Samenvatting TV West

[youtube id=”lTy0NZ3FELg” width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen