Alles leek koek en ei voor Katwijk in Bunschoten-Spakenburg. Echter stonden de oranjehemden aan het einde van het beladen duel niet met de drie punten. Sterker nog: de ploeg van Jack van den Berg stond na afloop met lege handen (2-1). De Katwijkers leken op een comfortabele middag af te gaan, maar een rode kaart van Bart Sinteur en tactische aanpassingen van Spakenburg-trainer John de Wolf gooiden roet in het eten.

Voorafgaand aan de wedstrijd was het de vraag met welke elf namen Van den Berg zou beginnen. Door de schorsing van Robbert Susan, die niet weet hoe lang hij geschorst is, werd de oefenmeester gedwongen om een aanpassing te doen. De technische staf van Katwijk koos ervoor om de aanvoerder te vervangen door Damiano Schet. Het leidde er toe dat de oranjehemden aanvallend openden.

Genadeklap
De eerste helft leek bij vlagen een grote rondo. De thuisploeg trachtte Van den Berg en zijn mannen vast te zetten, maar dat mislukte. Van achteren vonden de bezoekers constant de voetballende oplossing. Doordat de blauw-witten niet door durfden te dekken, kwamen Steven Sanchez Angulo en Joey Jongman om de beurt vrij. Zij gaven vervolgens een goed vervolg aan de opbouw, waardoor Katwijk een aantal keer gevaarlijk werd. Zo ontstond ook de openingstreffer van Marciano Mengerink.

,,Ik denk niet dat de rode kaart het kantelpunt was. De wedstrijd was al gekanteld voor de gelijkmaker.”

De Spakenburgse aanvalslinie oefende druk uit op Kay Blokland, maar de centrumverdediger vond op zijn beurt Sanchez Angulo. Die verplaatste het spel vlot met een bal naar Schet die vervolgens gelegenheidsaanvoerder Mengerink vond. De topscorer van de Katwijkers sloop het strafschopgebied in en rondde met zijn linker koelbloedig af: 0-1. De bezoekers kregen via Norair Mamedov nog mogelijkheden op een tweede treffer, maar verzuimden om de genadeklap uit te delen.

Jordy Hilterman houdt de bal in het bezit van de Katwijkers

,,Ik vind het lief van je dat je zegt dat we goed speelden voor de rust, maar ik sta hier nu met een klote gevoel”, vertelde de zwaar teleurgestelde Van den Berg  na afloop. ,,Ik denk dat we de wedstrijd onder controle hadden en weinig weggaven. De tweede helft begonnen we zwak. Ik denk niet dat de rode kaart het kantelpunt was. De wedstrijd was al gekanteld voor de gelijkmaker.”

Van rondo naar de slachtbank
In de voetballerij is het een veel voorkomend fenomeen dat de betere ploeg zijn dominantie na de rust kwijt is. Hetzelfde overkwam de ploeg van Van den Berg aan de blauwe kant van De Westmaat. De Wolf haalde spits Jordy Bitter naar de kant en een oud-speler van Katwijk, Kevin Sterling, nam zijn plaats in de spitspositie in. Hij zorgde er met zijn snelheid voor dat de bezoekers naar de slachtbank werden geleid.

,,De kracht van Katwijk ligt voorin en niet achterin”

Sterling kreeg na een uur spelen een vrije trap rondom het vijandelijke strafschopgebied mee. Giovanni Gravenbeek ging achter de bal staan en schoot fraai raak. De doelman van Katwijk, Ricardo Kieboom, stond aan de grond genageld: 1-1. De thuisploeg kreeg vleugels en ging door. Een paar minuten later werd Sterling wederom de diepte ingestuurd en deze keer moest Sinteur aan de noordrem trekken. Hij kreeg van de arbiter de rode kaart gepresenteerd.

,,De kracht van Katwijk ligt voorin en niet achterin”, sprak De Wolf. ,,Ik wist vorige week zondag al dat ik   3-4-3 wilde spelen. Op die manier creëerden we een mannetje extra achterin en konden we op hun achterhoede druk zetten. Ik vond ons in de eerste helft te lief. Dat heb ik ze ook gezegd in de rust. Voetbal gaat om duels winnen en dat hebben we tweede helft goed gedaan. Daarnaast wisten we dat we ze pijn konden doen met onze snelheid. Ons plan heeft goed uitgepakt.”

Katwijk – VVSB
Aanvoerder van de thuisploeg, Barry Beijer, kon uit een hoekschop vrij raak knikken: 2-1. Doordat Katwijk met tien man stond, kon het er nog amper uitkomen. Kieboom voorkwam met puik keeperswerk een derde tegentreffer. Kort voor tijd waren de bezoekers met een keiharde vrije trap van Jongman nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet vloog op de paal. Daardoor staat de ploeg uit Katwijk-Noord na drie duels op vier punten. De ploeg ontvangt volgende week in eigen huis VVSB.

Spakenburg – Katwijk 2-1 (0-1) 30. Mengerink 0-1, 56. Gravenbeek 1-1, 80. Beijer 2-1.

Rood: 60. Sinteur (Katwijk)

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Sinteur, Blokland, Van Weerdenburg, Jongman, Sanchez Angulo, Mamedov (62. Vreekamp), Schet (68. Hoxhaj), Hilterman (75. Tesselaar), Mengerink.

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys medekoploper na winst op het kasteel’ 

Interview Jack van den Berg: 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude