Ter Leede kreeg woensdagavond alle waardering tegen Katwijk in de eerste ronde van de KNVB-beker. Op De Krom waren de Sassenheimers met verzorgd aanvallend voetbal in de eerste helft minstens gelijkwaardig aan de nummer twee van de Tweede Divisie. Toch toonden de Katwijkers zich uiteindelijk alsnog een maatje te groot voor de streekgenoot, waardoor de ploeg van Dick Schreuder de tweede ronde van de KNVB-beker bereikte. ,,Ik heb enorm veel respect voor het spel van Ter Leede, want ze halen als hoofdklasser het onderste uit de kan”, sprak de Katwijk-trainer na afloop.

De oefenmeester had zijn ploeg van tevoren al gewaarschuwd voor de equipe van coach Henk Wisman, dat in de voorbereiding nog met 4-2 werd verslagen. ,,Het is een team dat veel druk naar voren zet, doordekt en graag één-op-één achterin speelt”, wist Schreuder. ,,Hun speelwijze lijkt een beetje op die van ons. Voor ons was het zaak om de eerste helft goed door te komen, om dan vervolgens op basis van fitheid en kwaliteit de klus te klaren.”

Geklungel
Schreuder zag zijn plan slagen, maar had aan doelman Mark de Vries te danken dat zijn elftal niet op achterstand kwam. De 30-jarige reserve-goalie, die dit seizoen de bekerduels keept in plaats van eerste keus Ricardo Kieboom, hield zijn team in het eerste half uur op de been bij twee grote mogelijkheden. Aanvoerder Ronnie Verplancke en linksbuiten Marc de Kruys kregen de bal niet langs De Vries.

De thuisploeg kwam er aanvankelijk in de eerste helft niet echt aan te pas en creëerde weinig. Totdat Marciano Mengerink twee kansen kreeg na geklungel achterin bij Ter Leede. De Katwijk-spits profiteerde echter niet van een slechte terugspeelbal van Rob Zandbergen en even later van verkeerd uitkomen van doelman Lazslo Sandor.

Vlak voor rust was Mengerink na twee gemiste kansen dan wel scherp voor het doel. Hij kroop voor centrale verdediger Stefan Kraaijvanger en op aangeven van Damiano Schet, die officieel debuteerde, tikte de spits binnen in de lange hoek: 1-0. Het verzet van Ter Leede was daarmee eigenlijk gebroken.

,,Hij is een uitstekende voetballer. We gaan nog veel plezier aan hem beleven.”

Na de pauze nam Katwijk afstand van de hoofdklasser. Kilian Berkhout miste net na rust nog een mogelijkheid op 2-0, maar daarna was de van Excelsior Maassluis overgekomen flankspeler op dreef. Berkhout, die voor het eerst in de basis startte, schoot in het eerste kwartier van de tweede helft twee keer raak. Bij de 2-0 rondde hij een steekbal van Mark de Loor beheerst af. Bij de derde treffer slalomde de aanvallende middenvelder door de Ter Leede-verdediging heen en liet hij Sandor kansloos.

Tot aan zijn goals vond Schreuder het spel van de nieuwkomer overigens ‘matig’. ,,Hij kreeg zowel voor als na rust een scoringskans, waarvan minimaal één had moeten zitten. Maar het is nog steeds ontzettend wennen voor hem. De intensiteit en de speelwijze zijn anders dan Kilian (Berkhout, red.) gewend was bij Excelsior Maassluis. Daar spelen ze verdedigend en ingehouden en bij ons is het wat meer druk zetten. Hij gaat zijn kans nog wel pakken dit seizoen, want Kilian is een uitstekende voetballer. We gaan nog veel plezier aan hem beleven.”

,,Als we op die manier komende zaterdag spelen, dan komt het helemaal goed tegen Noordwijk.”

Katwijk heeft wat betreft genoeg aanvallende mogelijkheden. Zeker nu ook Schet weer terug is van zijn blessure. ,,En dan had ik Steven (Sanchez Angulo, red.) en Mike (Van den Ban, red.) nog op de bank zitten”, vertelde Schreuder, die rekening houdt met de fitheid van spelers in verband met de competitie. ,,Kay (Blokland, red.) begon op de bank, omdat hij terugkomt van een blessure. Hij kan dan zaterdag weer spelen. Datzelfde geldt voor Damiano (Schet, red.), die ook niet de hele wedstrijd speelde. Ik wil niet het risico lopen dat ze snel weer een blessure oplopen.”

Na de twee treffers van Berkhout nam de tweededivisionist geen gas terug tegen Ter Leede, dat behalve een schot van Jesse Dingjan op de buitenkant van de paal voor weinig gevaar zorgde. Invaller Van den Ban maakte er 4-0 van, waarna Mengerink nog miste vanaf elf meter.

Vleugelspeler De Kruys baalde na afloop van de uitschakeling in de beker, maar was tegelijkertijd trots. De jongeling had zijn team naar 0-1 moeten schieten. ,,Ik had net iets te veel tijd nodig, die kans had erin gemoeten”, beaamde De Kruys. ,,We hadden onszelf gewoon moeten belonen, want ook met een aantal goede voorzetten werd er niets gedaan. Maar bovenal hebben we iets moois laten zien in de eerste helft. En het is een mooie ervaring om hier te spelen. Prachtig met die Katwijk-supporters. De laatste keer dat ik dat meemaakte was twee seizoenen geleden tegen Quick Boys. Toen was ik invaller.”

De 1-0 van Mengerink vlak voor de pauze gaf Ter Leede uiteindelijk de mentale klap. De Kruys: ,,Wil je nog kans maken, dan moet je de stand tot aan de rust op 0-0 houden. Daarna had Katwijk voor mijn gevoel alleen maar de bal. We hadden niet veel meer in te brengen. Ik ben trots op wat we voor rust hebben laten zien. Als we op die manier komende zaterdag spelen, dan komt het helemaal goed tegen Noordwijk.”

Foto: Orange Pictures.

Katwijk – Ter Leede 4-0 (1-0). 43. Mengerink 1-0, 49. Berkhout 2-0, 60. Berkhout 3-0, 72. Van den Ban.

Katwijk: De Vries, Hamdi, Van Noord, Van Dam, Van Weerdenburg, Susan, De Lange (63. Blokland), Susan (74. Tervoert), De Loor, Berkhout, Mengerink, Schet (53. Van den Ban).

Ter Leede: Sandor, Van der Lans, Kraaijvanger, Zandbergen, Mouchih (78. Robertson), Zwetsloot (69. Van Stijn), Verplancke, Dingjan, Bok, Van Otterlo (67. Van de Berg), De Kruijs.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom