Met twee Bollenstreek-derby’s op het programma is het dit weekend smullen geblazen in de Tweede Divisie. De derde speelronde wordt geopend door Katwijk en Noordwijk, die om 14.00 uur aftrappen op sportpark De Krom. Een uurtje later kruisen Rijnsburgse Boys en Quick Boys op sportpark Middelmors de degens. Uit de resultaten in het verleden blijkt dat, sinds de hervorming van de voetbalpiramide, beide derby’s vaak spektakel bieden, maar dat het vrijwel altijd eindigt in een overwinning voor de thuisploeg.

Bij duels tussen Katwijk en Noordwijk gaat het vaak over de negatieve reeks van de Krombewoners op Duinwetering, maar voor de bezoekers is De Krom ook niet bepaald een veld van roem. Sinds de invoering van de Topklasse in 2010 speelde Noordwijk zes keer een uitwedstrijd bij Katwijk, die zes duels leverden geen enkel punt op. Quick Boys kan iets betere statistieken overleggen: van de vier keer dat de Blauw-Witten op bezoek gingen bij Rijnsburgse Boys werden er drie verloren, de editie van afgelopen seizoen werd een kraker van jewelste, waarin de punten uiteindelijk gedeeld werden.

Sem van Duijn
In Rijnsburg ging het aan het einde van afgelopen seizoen vooral over het puntenverlies tegen Jong Volendam, maar misschien waren het juist de derby’s tegen Katwijk en Quick Boys die (mede) bepalend waren in de uitkomst van de titelstrijd. Tegen beide rivalen gaven de Uien een 2-0 voorsprong weg in een wedstrijd waarin de tegenstander met tien man eindigde. Quick Boys moest in de laatste derby bij Rijnsburgse Boys al na elf minuten met een man minder door, maar was zelfs nog dicht bij een overwinning. Grote man aan de kant van de bezoekers was Sem van Duijn.

De jongeling, die dit seizoen al drie doelpunten achter zijn naam heeft, kwam na een uur spelen het veld in voor Danny van den Meiracker. De stand was op dat moment 2-0 in het voordeel van Rijnsburgse Boys en Nigel Ogidi Nwanko was al met rood weggestuurd. Mede dankzij twee goals van Sem van Duijn boog Quick Boys de achterstand met tien man om in een 2-3 voorsprong. Anthony van Dongen redde echter nog een punt voor de Uien.

Pikant
Ondanks het feit dat de statistieken volledig in het voordeel van Katwijk uitvallen, weet de ploeg van Anthony Correia dat het een heet middagje te wachten staat. De afgelopen seizoenen ging Noordwijk met extra energie en het mes tussen de tanden het gevecht aan met de Krombewoners, waardoor de derby’s tussen de beide kustclubs steevast uitmondden in boeiende slijtageslagen waarin alles werd ingezet om tot een overwinning te komen. Afgelopen seizoen kreeg de “heenwedstrijd” op Duinwetering daardoor een staartje, dat leidde tot een pikante return op De Krom.

Katwijk kwam in Noordwijk al na drie minuten op een 1-0 achterstand (doelpunt Nick van Staveren) en kon tot de thee geen potten breken. Na rust pakten de oranjehemden direct het initiatief, maar kwamen ze niet verder dan 1-1. Keeper Lars Jansen eiste een hoofdrol op, vanwege geweldig keeperswerk, maar was ook het slachtoffer in een opstootje. Kilian van Mil raakte de, op de grond liggende, Noordwijk-goalie met de schoen tegen het hoofd, een incident wat scheidsrechter Bronsvoort volledig was ontgaan, maar wel was onthouden door Sander Bosma.

De gifkikker op het Noordwijkse middenveld zag tien minuten voor tijd na een pittige overtreding van Donovan Slijngard op Van Mil zijn kans schoon om de buitenspeler van de Krombewoners verbaal nog wat toe te voegen. Dit tot woede van Katwijk-aanvoerder Robbert Susan, die zich liet “verleiden” tot een ferme duw, gevolgd door een rode kaart. De 2-1 voorsprong kwam echter niet meer in gevaar, de schorsing die Susan kreeg naar aanleiding van die rode kaart kostte hem echter wel de derby tegen Quick Boys.

Een ééntje
Of Sem van Duijn zijn goede start van het seizoen in Rijnsburg voort kan zetten en de derby tussen Katwijk en Noordwijk er wederom één met een staartje wordt, is niet te voorspellen. En hoewel resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst geven, zijn de statistieken vaak wel het enige concrete houvast voor de gokkers en voorspellers. Zij zullen derhalve massaal voor een ééntje gaan op hun toto-formulier. Quick Boys en Noordwijk willen niets liever dan al die toto-formuliertjes transformeren tot nutteloze propjes.

Tekst: Henk Kasius
Foto: Sander van Duijn


POPULAIRE BERICHTEN