Voetbalvereniging Katwijk staat niet onwelwillend tegenover de nieuwe plannen van de KNVB om amateur- en profclubs samen te voegen in een Onder-21 competitie. De Gelderlander schreef eerder deze week dat de bond bezig is met een conceptplan voor een samengestelde competitie. Volgens Katwijk voorzitter Mart Vergouwen is dat inderdaad het geval en werd de club, net als andere tweededivisionisten, enkele maanden geleden op de hoogte gesteld van het idee.

,,Het moet een jeugdcompetitie worden die tussen de ouderwetse A-junioren en het eerste elftal komt te zitten”, legt de preses van Katwijk uit. ,,De stap van de A-junioren naar de eerste selectie is in sommige gevallen te groot. Deze competitie kan de junioren nog laten rijpen. De meeste amateurclubs, wij ook, zijn dus voorstander van deze competitie.”

Volgens Vergouwen maken clubs die hun tweede elftallen op landelijk niveau hebben spelen kans om mee te doen aan de nieuwe competitie-opzet. Daarin worden er vijf poules gemaakt met acht teams. Katwijk, dat met het tweede elftal in de reserve Hoofdklasse meespeelt, zal een team willen inschrijven.

,,Met deze move lijkt het er ook op dat de beloftenteams zo veel mogelijk uit de voetbalpiramide verdwijnen.”

,,Dat betekent ook voor die jongens wel tripjes naar bijvoorbeeld Hardenberg of Groningen, net als in de Tweede Divisie. Maar wij vinden de insteek positief. Met deze move lijkt het er ook op dat de beloftenteams zo veel mogelijk uit de voetbalpiramide verdwijnen.”

,,Het is namelijk voor profclubs verplicht om deel te nemen aan deze competitie. De verwachting is dat die clubs niet en een beloftenteam in de voetbalpiramide willen houden en dat ze daarnaast nog een Onder-21-elftal inschrijven in de nieuwe competitie.”

Rijpen
Overigens is het nog de vraag of het expliciet om een Onder-21 competitie gaat of dat de leeftijdsgrens wordt opgerekt naar de grens van 23, zoals De Gelderlander. ,,Daar hebben we geen contact over gehad met de KNVB. Al kan ik me wel voorstellen dat die wens er is bij zowel de amateurs als de betaald voetbal organisaties. Het eerste elftal heeft ook een gelimiteerd aantal spelers bij profclubs. Zo kunnen ze talenten rond de 21 die nog net niet goed genoeg zijn voor het eerste nog laten rijpen. We worden overigens netjes geïnformeerd doorgaans door de bond, maar soms kunnen de beslissingen heel snel gaan.”

,,We hebben ook nieuwe jongens aangetrokken voor ons tweede elftal. Gasten die uiteindelijk mogelijk het eerste elftal kunnen halen.”

Voor Katwijk komt de nieuwe opzet op het juiste moment. Na moeizame jaren lijkt het tweede elftal weer op te krabbelen bij de oranjehemden. Nadat de reserves vorig jaar degradeerden naar de Eerste Klasse, promoveerden ze dit jaar weer terug naar de Hoofdklasse.

In de lift
,,Daarnaast hebben ze ook nog de bekerfinale gehaald. Die ons tweede elftal helaas van SC Feyenoord verloor. We hebben ook nieuwe jongens aangetrokken voor ons tweede elftal. Gasten die uiteindelijk mogelijk het eerste elftal kunnen halen.”

Zo werden onder andere Lars van IJzendoorn (Alphense Boys) en Abel Bormans (FC Oegstgeest) aangetrokken. Deze jongens mogen zich in de voorbereiding in het eerste van Katwijk laten zien, maar zullen vooral wedstrijden in het tweede afwerken. ,,Ook hebben we een nieuwe trainer voor het tweede, Coen Stuurman. Kees Guijt is zijn assistent. Geen onbekende in Katwijk. Ons tweede elftal zit weer in de lift.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Katwijk en Quick Boys treffen elkaar op 21 september voor het eerst’

POPULAIRE BERICHTEN