Katwijk heeft zich, ten koste van TEC, geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB Beker. De Krombewoners drukten het krachtsverschil met de derdedivisionist uit met een handvol doelpunten en tankten bovendien zelfvertrouwen in de aanloop naar de derby tegen Rijnsburgse Boys. “We wisten dat dit erin zat”, klonk het uit de mond van een tevreden Des Kunst.

Ook voor een tweededivisionist geldt dat je geacht wordt te winnen van clubs uit lagere Divisies. “Daardoor is het echt wel lastig om tegen een club uit de Derde Divisie te spelen”, vond Kunst. “TEC is op papier minder goed dan wij, maar wij moeten het dan wel ‘even’ doen, terwijl zij niets te verliezen hebben.” Tel daarbij het cliché dat iedere ploeg kansen en mogelijkheden krijgt om te scoren in een voetbalwedstrijd – hoe groot het krachtsverschil ook is – op en je hebt de blauwdruk van een typische bekerwedstrijd.

Speldenprikjes TEC
Die blauwdruk kon halverwege de eerste helft de prullenbak in, omdat TEC de spaarzame kansen op een bekerstunt in de openingsfase liet liggen. Na vier minuten spelen kon een vrije trap van Raies Roshanali, die gevaarlijk van richting veranderd werd door de Katwijkse muur, bijna binnengetikt worden bij de tweede paal.

Ruim tien minuten later vuurde Given Derby na een lage voorzet vanuit kansrijke positie op het doel van Jean Paul van Leeuwen, maar zijn schot werd geblokt door Levi Bouwense. Na die laatste kans nam Katwijk het heft stevig in handen, met een hoofdrol voor Finn Janmaat.

De 20-jarige middenvelder haalde halverwege de eerste helft verwoestend uit van net binnen het zestienmetergebied en zette Katwijk op een 1-0-voorsprong. Vijf minuten later veroverde hij, halverwege de helft van TEC, de bal om vervolgens met een bekeken schuiver de Katwijkse voorsprong te verdubbelen. “Die jongen heeft een aardig linkerpootje”, roemde Kunst de kwaliteiten van zijn collega op het middenveld.

TEC probeerde bij aanvang van de tweede helft nog wel om Katwijk tot wankelen te brengen, maar de Tielse intenties om te stormen werden in de kiem gesmoord. Katwijk trok de teugels aan en liet die pas weer vieren na het laatste fluitsignaal. Een treffer van Ruben Doesburg, een eigen doelpunt van Pele van Aanholt en een prachtige vrije trap van Rick van der Meer onderstreepten de Katwijkse dominantie en bepaalden de eindstand op 5-0.

‘Zelfvertrouwen helemaal terug’
Na de competitiewinst in Scheveningen (0-4) lieten de oranjehemden ook tegen TEC zien dat ze de stijgende lijn te pakken hebben. “We weten elkaar steeds beter te vinden en er komen steeds meer vastigheden in ons spel”, zei Kunst. “Maar het belangrijkste is dat het zelfvertrouwen van de ploeg helemaal terug is.”

Katwijk liet bovendien zien dat het wel kan winnen van een team met een blauw-wit (uit)tenue. “Die vloek hebben we ook nog even doorbroken”, glimlachte Kunst tevreden.

Tekst: Henk Kasius
Foto’s: Sander van Duijn

Lees ook: Des Kunst na overtuigende bekerzege: ‘Ik wil tegen De Graafschap’


POPULAIRE BERICHTEN