Het is geen publiek geheim dat de fans van Spakenburg en Katwijk het niet heel goed met elkaar kunnen vinden. Wedstrijden tussen de amateurgrootmachten zijn altijd beladen en worden op het scherpst van de snede afgewerkt. Katwijk kwam ditmaal als glorieuze winnaar uit de strijd. Spakenburg hing vooraf al als een aangeslagen bokser in de ring, wilde zijn lot nog wel aanvechten, maar werd volledig knock-out geslagen: 2-6.

Katwijk had nog een rekening te vereffenen op de blauwe kant van de Westmaat. Pijnlijk was de afstraffing op 25 april 2013 toen Katwijk kampioen kon worden, maar met 4-1 klop kreeg. Spakenburg was toen een ploeg in (degradatie)problemen, maar wist het vege lijf toch te redden. Dat gold een seizoen later niet toen Katwijk als uittredend kampioen degradeerde. Sinds dit seizoen zijn de oranjehemden terug op het hoogste niveau. Het heeft er alle schijn van dat de Katwijkers het derde kampioenschap in vier jaar kunnen gaan vieren. Over extreme uitersten gesproken.

Als het treffen tussen Spakenburg en Katwijk iets duidelijk maakte, was het wel dat de Blauwen vol frustratie zitten. De bekeruitschakeling tegen eersteklasser AFC ’34 zette veel kwaad bloed. In dat duel werd een 3-0-voorsprong uit handen gegeven. Dominique Scholten werd vervolgens uit de selectie gezet. Beide partijen zijn in gesprek over directe ontbinding van Scholtens contract, zo vertelde technische man Jan van Diermen tegen RTV Utrecht. Daarnaast kregen de spelers een boete van 500 euro per persoon opgelegd.

Kwijtschelding
Bij een goede prestatie tegen Katwijk zou de boete kwijtgescholden worden. Grote kans dat dat niet gebeurt, want Spakenburg kreeg er ongenadig van langs. Het was dat Katwijk in de slotfase nog genade toonde, anders had het pak slaag helemaal tot ongekende proporties kunnen oplopen. Spakenburg stond toen nog maar met negen man op het veld. Tom Oostinjen kreeg acht minuten voor rust rood na het neerhalen van de doorgebroken Steven Sanchez Angulo in het zestienmetergebied.

De Spakenburgse onvrede werd vooral gesymboliseerd door Sargon Gouriye. De aanvallende middenvelder van Spakenburg pakte binnen een minuut twee gele kaarten: wegens protesteren en het weggooien van een bal. De teksten van het Spakenburgse publiek toen Gouriye het veld verliet, logen er niet om. De oproep van coach Jochem Twisker op Twitter ‘vandaag geen ruimte voor mentale zwakte en negatieve invloeden van buitenaf’ bleek niets waard.

De Spakenburgse woede contrasteerde met de enorme vreugde in het Katwijkse kamp. Vrijwel negentig minuten lang zongen de supporters van de oranjehemden, zich ongetwijfeld soms even in de armen knijpend over de enorme luxe. Spakenburg is traditiegetrouw een lastige opponent voor Katwijk, dat bovendien Robbert Susan, Marciano Mengerink en Mark de Loor miste.

Blunders
Maar ditmaal was alles anders. Katwijk profiteerde dodelijk van de fouten van Spakenburg, dat in Oostinjen een negatieve hoofdrolspeler had. De centrale verdediger liet zich bij de 0-1 aftroeven door Jeffrey Jongeneelen, die vervolgens Van Oijen aan het werk zette. Vlak voor rust ging Oostinjen nogmaals in de fout, ditmaal ten koste van Sanchez Angulo. Arbiter De Winter kon zijn overtreding niet anders dan bestraffen met een penalty en een rode kaart. Vanaf de stip completeerde Van Oijen zijn hattrick: 1-3.

Het terrein van Spakenburg is wel vaker vruchtbare bodem gebleken voor Van Oijen en dat was ditmaal niet anders. Vooral zijn tweede goal was om in te lijsten. Van een meter of 25 schoot de gelegenheidsspits de bal schitterend in de kruising. ,,Ik raakte ‘m lekker, al kreeg ik wel heel veel tijd”, grijnsde Van Oijen.

,,Die 0-2 was wel nodig”, vervolgde Van Oijen. ,,Ze waren toch aan het pressen. Aan de bal deden ze het aanvankelijk wat beter dan ons. Die domme rode kaarten braken Spakenburg op en wij klapten er gelijk overheen. We kregen nog wel de 2-3 tegen uit een corner, die toevallig voor zijn voeten belandde, maar we bleven rustig.”

Verzet gebroken
Jongeneelen zorgde al vlot voor de 2-4 en daarmee was het Spakenburgse verzet gebroken, zeker toen ook Gouriye moest inrukken. In de slotfase waren Bennie van Noord (intikker) en Marciano Aalders (fraai afstandsschot) nog doeltreffend. Dat het daarbij bleef, had te maken met de coulantie die Katwijk toonde.

Van Oijen: ,,Zelf wilde ik het niet, maar achterin zeiden ze: ‘hou de bal in de ploeg’. Ik wilde er nog wel een paar bijmaken. Dat is ook lekker voor het vertrouwen van andere aanvallers. Sanchez heeft bijvoorbeeld nog niet gescoord. Ik had het gevoel: die gaat er ook wel eentje maken. Dan is druk er ook af. We hinkten een beetje op twee gedachten. Maar uiteindelijk is dit ook goed.”

Het werd uiteindelijk een prima middag voor Katwijk, want ook Kozakken Boys verloor. Daardoor staat de equipe van Dick Schreuder nu zes punten los. ,,Als team zijn we op de goede weg”, stelde Jongeneelen. ,,Dat hoeven we niet onder stoelen of banken te steken. Ik denk niet dat we voor de titel moeten weglopen. We staan terecht bovenaan, maar moeten het wel zo houden.”

Spakenburg – Katwijk 2-6 (1-3). 3. Van Oijen 0-1, 22. Van Oijen 0-2, 34. K. Tol 1-2, 37. Van Oijen 1-3 (strafschop), 58. Lanting 2-3, 62. Jongeneelen 2-4, 70. Van Noord 2-5, 85. Aalders 2-6

Rode kaarten: 37. Oostinjen (Spakenburg), 67. Gouriye (Spakenburg, 2x geel)

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Noord, Stam, Van Dam, De Lange (77. De Jel), Aalders, Jongeneelen, Plat (57. Sterling), Van Oijen, Sanchez Angulo (83. Strojil)

Foto: Orange Pictures

Samenvatting TV West

[youtube id=”he2KFN8qAsg” width=”620″ height=”360″]

Reactie Dick Schreuder bij TV West

[youtube id=”2J4i6H3Fc2w” width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen