In Sneek omzeilde Katwijk opnieuw een lastige klip. Op het kunstgras van het Zuidersportpark was de ploeg van Dick Schreuder met 1-0 de baas over de Friese formatie, die gedurende het laatste halfuur tot een negental was gereduceerd. Door deze zege blijft Katwijk in het spoor van het duo Kozakken Boys en Spakenburg. De twee enige ploegen die de oranjehemden in de Topklasse nog boven zich moeten dulden.

Toch verliet ook Katwijk het strijdperk niet zonder kleerscheuren. Kort na rust kwam Donny van Oijen keihard in aanraking met een tegenstander. Volkomen dizzy diende de aanvaller vervolgens per brancard het veld te verlaten. Dat incident was de opmaat voor een aantal turbulente minuten. Met nog een uur op de klok mocht eerst Frits Dantuma na een spijkerharde overtreding op Mark de Loor vroegtijdig inrukken van arbiter Schaper, waarna Roelof Strikwerda na een tweede gele kaart zijn strijdmakker niet veel later in de kleedkamer diende op te zoeken. Daarnaast maakte het grote publiek in de slotfase nog kennis met Demir Sjobril, die in de slotfase Mark de Loor verving. De jeugdige Katwijker, die zijn wedstrijden tot nu toe steeds in het tweede elftal speelde, kreeg voor zijn uitstekende spel in de laatste wedstrijden een kans van Dick Schreuder om zich op het hoogste niveau te tonen.

,,Zo werd het toch wel een bewogen middagje”, draaide Bennie van Noord de Friese film nog even terug. ,,Voor rust hadden we de wedstrijd in handen. ONS probeerde steeds van achteruit op te bouwen, maar omdat we steeds goed druk zetten, kwam van hun aanvallende intenties niet veel terecht. Na de 0-1 hebben we nog een paar goede kansen gehad, maar het ontbrak bij ons aan de nodige precisie om dat in doelpunten uit te drukken.”

Nauwelijks een vuist

De 0-1 van, wie anders dan, Marciano Mengerink paste uitstekend in het Katwijkse voetbalplaatje van dit seizoen. Sanchez Angulo zette vanaf de rechterflank Stefan Plat in het werk, waarna de bal in de kluts voor de voeten van Mengerink rolde, die vervolgens doeltreffend uithaalde: 0-1. Katwijk dacht vervolgens door te kunnen drukken, maar omdat een tweede treffer uitbleef mocht de thuisploeg ook na rust nog blijven hopen.

Nadat de kruitdampen na een kwartier spelen in de tweede helft waren opgetrokken, leek de strijd tegen negen Friezen al gestreden te zijn. De werkelijkheid was echter anders. Van Noord: ,,Zij trokken zich, begrijpelijk, steeds met zeven spelers rond hun doel terug. Dan blijft het moeilijk om daar doorheen te komen. Wij wilden daarbij niet in de val lopen door te gretig aan te vallen. Dat resulteerde van onze kant in veel circulatievoetbal op het middenveld. Echt gevaarlijk werden we eigenlijk niet.” Dat laatste gold ook voor Sneek dat met negen spelers aanvallend nauwelijks een vuist kon maken. ,,Eigenlijk hadden we het eerder af moeten maken door de 0-2 te fabriceren, maar dat lukte ons niet”, stipte Van Noord een minpuntje aan.

Op de goede weg

Dat laatste zorgde ervoor dat de gastheren er in de slotfase, weliswaar met de moed der wanhoop, toch nog een offensief uit wisten te persen. Opportunistisch spelend probeerden de manschappen van Richard Karrenbelt alsnog een remise uit het vuur te slepen. ,,Echte kansen kregen ze niet”, aldus Van Noord maar bij een aantal spelhervattingen was het wel alle hens aan dek bij ons. In de slotminuut kregen zij nog een vrije trap net buiten de zestien. Dat schot smoorde in de muur, zodat het met een sisser afliep, maar het was wel lekkerder geweest als we eerder zelf op 0-2 waren gekomen. Dat mogen we ons zelf wel verwijten tegen negen spelers. Het belangrijkste is echter dat we ook na vandaag nog volop in de race zijn.”

Als toetje gaat Katwijk zaterdag op De Westmaat op bezoek bij IJsselmeervogels, dat door twee nederlagen op rij weer terug bij af lijkt te zijn. Bennie van Noord hecht aan die resultaten echter niet al te veel waarde. Drie seizoenen bij de ‘Vogels’ hebben hem geleerd waar de rooien toe in staat zijn als de nood hoog is. ,,Dat wordt opnieuw een loodzware opgave voor ons. Winnen daar zou fantastisch zijn. Dan gaan we helemaal met een goed gevoel de winterstop in. We moeten echter nog altijd leren om het verval binnen een wedstrijd te beperken. Dat moet er echt uit. Dat proces kost tijd, maar we zijn op de goede weg”.

ONS Boso Sneek-Katwijk 0-1 (0-1). 23. 0-1 Mengerink

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Dam, Stam, Van Noord, De Loor (81. Strojil), Susan, Plat, Sanchez Angulo, Mengerink, Van Oijen (51. Jongeneelen).

Tekst: Leo Schrama

Foto: Aad de Winter/bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)