Wesley Goeman moest de kraker tegen Katwijk missen, maar zag het vooraf nog wel zitten. De captain van Rijnsburgse Boys trok een parallel met elf maanden geleden. ,,Ik kan me Quick Boys-thuis nog wel herinneren. Toen zaten we ook in een mindere fase, maar we wonnen feilloos en zetten daarna de weg omhoog in.” Zo’n scenario – ‘de ommekeer’ –  had Goeman nogmaals voor ogen, nu tegen die andere rivaal uit de gemeente Katwijk.

Maar het liep compleet anders. Waar Rijnsburgse Boys begin november als glorieuze overwinnaar van het veld stapte en Quick Boys met het schaamrood op de kaken huiswaarts stuurde, waren de rollen nu volledig omgedraaid. De Uien werden na rust dolgedraaid door een furieus en ontketend Katwijk. De eindstand (5-0) sprak boekdelen en hoefde op basis van de tweede helft niet eens geflatteerd genoemd te worden.

,,Wie gaan er spelen? Wat wordt het systeem? Schreuder verandert nog wel eens. Pieter doet dat ook, ook van systeem.”

,,Uiteraard ben ik boos”, reageerde verliezend trainer Pieter Mulders. ,,Vooral dat we onze afspraken niet nakwamen bij dode spelmomenten. Voor mij is het heel simpel. Kan ik niet koppen, dan mijn directe tegenstander ook niet. En andersom. Binnen een paar minuten na rust gaven we drie goals weg en daarmee de wedstrijd. Dat heeft met concentratie te maken, maar ook met de drive om perse te willen winnen.”

Dot van een kans voor Susan
Overigens had Rijnsburgse Boys in de eerste helft ook al de rekening gepresenteerd kunnen krijgen voor een slap begin. Binnen een minuut kreeg Robbert Susan een dot van een kans, maar Katwijks aanvoerder mikte onrustig over. Die misser gaf Rijnsburgse Boys de gelegenheid in de wedstrijd te groeien. De Uien deden prima mee, ook na de 1-0 van Stefan Plat na 26 minuten. ,,Ik vond ons bij vlagen zelfs beter. Daarnaast hadden we ook de betere kansen”, vertelde Mulders.

Spanning opgebouwd
Collega Dick Schreuder dacht er het zijne van. ,,In z’n derby spelen toch ook andere dingen mee. Dat merk je gewoon, ook voor de wedstrijd, een bepaalde soort spanning. De spelers zijn er de hele week mee bezig. Wie gaan er spelen? Wat wordt het systeem? Schreuder verandert nog wel eens. Pieter doet dat ook, zelfs van systeem. Maar ik vond dat naarmate de eerste helft vorderde, we dat al steeds meer van ons af gooiden.”

Over spanning leek ook Massies Artien te beschikken. De verdediger besloot nog bij 0-0 rigoureus en zonder enige vorm van communicatie terug te spelen op Richard van Nieuwkoop, die met een uiterste krachtsinspanning de bal net voor de lijn kon weghalen. Rijnsburgse Boys kwam met de schrik vrij, maar liep even later alsnog tegen de openingstreffer aan.

‘Hoe dan ook: de 4-0 was een feit. En een ontketend Katwijk lag op ramkoers.’

Zelf kregen de bezoekers kansen via Joel Tillema en Jeffrey Jongeneelen, die in tegenstelling tot zijn maatje Donny van Oijen wel op een basisplaats bij Rijnsburgse Boys kon rekenen. Hoewel goed ontvangen werd het een rentree op het oude nest om snel te vergeten.

Katwijk draaide na rust stevig de duimschroeven aan, daarbij geholpen door twee snelle treffers. In de 49e minuut kopte Raoul Esseboom de 2-0 binnen uit een vrije trap. Hij werd geen strobreed in de weg gelegd, iets wat in de overtreffende trap even later voor Susan gold. De aanvoerder mocht ter hoogte van de vijfmeterlijn aannemen en vervolgens doeltreffend uithalen.

Toen Stefan Plat nog binnen het uur voor de 4-0 zorgde, was de wedstrijd definitief gelopen. Het was een doelpunt om de vingers bij af te likken, al was de vraag gerechtvaardigd of Plat daadwerkelijk vanaf de achterlijn wilde stiften. Of was zijn inzet bedoeld als voorzet?

Hoe dan ook: de 4-0 was een feit. En een ontketend Katwijk lag op ramkoers. Het Rijnsburgse leed werd nog groter toen Marciano Mengerink in de blessuretijd de vijfde Katwijkse goal een feit maakte.

Lovende Ajax-trainer
Schreuder was na afloop complimenteus voor zijn ploeg. ,,In de rust hebben we gezegd dat we een tempo hoger moesten gaan spelen, iets meer uit het derbygevoel moesten gaan. We wisten dat we veel ruimte zouden gaan krijgen. Daar moet je dan nog wel wat mee doen. Daar wil ik de jongens een groot compliment voor maken.”

Zo gaf Katwijk een masterclass doelpunten maken, iets waar het andere Oranje – het grote Nederlands elftal – in Wit-Rusland geen raad mee wist.

Katwijk – Rijnsburgse Boys 5-0 (1-0). 26. Plat 1-0, 49. Esseboom 2-0, 54. Susan 3-0, 58. Plat 4-0, 90+1. Mengerink 5-0

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Van Noord, Blokland, Essenboom, Susan (81. Berkhout), De Lange, De Loor (64. Sanchez Angulo), Plat, Mengerink, Schet (73. Van den Ban)

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Opoku, Prijs, Kodalak (76. Ossevoort), Tillema, Strooker, Jongeneelen, Serbony (72. Van Oijen), Parami (76. Halman)