Een nietsvermoedende Teletekst-supporter of een scorebordjournalist had bij het zien van de uitslag van Katwijk – Barendrecht (4-0) vermoedelijk geen spier verrekt of geen wenkbrauw gefronst. Een ruime zege op de geplaagde degradatiekandidaat, zo gek of verrassend was dat toch niet? Dat het geen middag volgens de geijkte patronen was, wisten tot dan toe alleen de 1500 getuigen op de Krom. Katwijk won verdiend, dat zeker, maar een marge van 4 goals was wel erg riant beloond. 

,,Ik vind het eerlijk gezegd wel een beetje lullig voor die jongens”, stelde spits Marciano Mengerink, maker van de helft van de Katwijkse doelpuntenproductie. ,,We begonnen goed aan de wedstrijd en eindigden goed, maar de tussenliggende periode was het matig en gezapig van onze kant. 4-0 is een beetje geflatteerd. Ik zei ook tegen die jongens van Barendrecht:’dit hadden jullie niet verdiend’. Ik vond wel dat wij beter waren en zij hadden ook geen recht op een punt, maar 4-0 is wat veel van het goede.”

‘Makkelijk praten voor hem’
Complimenten krijgen na een nederlaag: zo’n beetje iedere trainer heeft er een bloedhekel aan. Zo ook Albert van der Dussen, die met de lovende woorden van collega Jan Zoutman naar eigen zegen niets kon. ,,Jan is een zeer gerespecteerd trainer en het siert hem dat hij dit zegt, maar het is natuurlijk makkelijk praten na een 4-0-overwinning.”

Van der Dussen noemde het spel van zijn ploeg ‘fabelachtig’. Dat was natuurlijk wat overdreven, maar feit was dat Barendrecht lange tijd uitstekend meevoetbalde. Het stokte bij de bezoekers vooral in de eindfase, iets dat de coach ook concludeerde. ,,Als wij een speler als Mengerink voorin hebben lopen, dan had de wereld er al heel anders uitgezien. En dan heb ik het pas over 1 speler.”

Marciano Mengerink, maker van de 2-0 en de 4-0

Katwijk schoot uit de startblokken en nam al 2 minuten een voorsprong. Steven Sanchez Angulo kopte uitgerekend met het hoofd zijn 1e seizoenstreffer binnen. Opvallend, aangezien de speler met Colombiaanse roots niet bepaald als een kopspecialist te boek staat. ,,Ja, dat was lachen”, stelde Sanchez Angulo.

Het Katwijkse publiek ging er even goed voor zitten. Terwijl de regen neerdaalde op sportpark de Krom hoopten de supporters op een doelpuntenregen binnen de lijnen. Daarop moest bijzonder lang worden gewacht. Pas in het slotkwartier sloeg Katwijk opnieuw toe.

Geen handbalverdediging
Dat het toen pas 1-0 stond, mocht Barendrecht zich aanrekenen. De roodwitten kregen gedurende de eerste helft het gevoel dat er wat te halen viel. Daar waar vanuit Katwijks perspectief een handbalverdediging was verwacht, durfde Barendrecht met gedurfd aanvalsspel naar voren. Aanvankelijk leidde dat niet tot heel veel gevaar. Toch volgde er 5 minuten voor rust een grote kans. Uitgerekend de afgelopen zomer van Barendrecht overgekomen middenvelder, Joey Jongman, beging een enorme fout in de opbouw. Bas Mourits kon alleen op het doel van Ricardo Kieboom afgaan, maar mikte naast.

Na rust volgde er opnieuw een grote kans, via Dabaghian, maar ook hij schoot voorlangs. Tel bij deze 2 kansen een handvol slecht uitgespeelde overtalsituaties uit, en het valt te begrijpen dat Barendrecht zich tekort gedaan voelde. Je hoeft geen voetbalgeleerde te zijn om te beseffen dat het omzetten van kansen in goals natuurlijk ook een kwaliteit is. Een eigenschap die bij Mengerink in de genen zit. De spits maakte in de 74e minuut aan alle Barendrechtse illusies een einde. Opnieuw kwam het voorbereidende werk vanaf de rechterflank.

Barendrecht was geknakt en Katwijk kreeg naar hartenlust de kans om zich nog even uit te leven. Noem het met wat fantasie een speelkwartiertje. Via Sanchez Angulo en Mengerink werd het uiteindelijk 4-0. Niet alleen de grootste seizoenszege, maar ook opnieuw een clean sheet. Alweer de derde in vier duels onder Zoutman.

Katwijk – Barendrecht 4-0 (1-0). 2. Sanchez Angulo 1-0, 74. Mengerink 2-0, 78. Sanchez Angulo 3-0, 85. Mengerink 4-0

Opstelling Katwijk: Kieboom, Hamdi, Vreekamp, Blokland, Van Weerdenburg, Susan, Jongman, Sanchez Angulo, Berkhout, Mengerink, Mamedov.

Foto boven: Orange Pictures
Foto onder: Peter Teunissen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen