Komend weekeinde hervatten de clubs uit de hoogste amateurdivisies weer de competitie. Aan de ultrakorte winterstop is dan alweer een einde gekomen. In de Tweede Divisie staat gelijk de topper op het programma die voor nummer twee Katwijk bepalend kan zijn in de titelrace. Koploper Jong AZ komt namelijk op bezoek op de Krom. VIDB beschouwt voor met verdediger Guus van Weerdenburg.

Het verschil met het beloftenelftal bedraagt na de eerste seizoenshelft al acht punten. Wil Katwijk nog aanspraak maken op de titel, zal er gewonnen moeten worden. Van Weerdenburg: ,,We moeten er gelijk staan. Je mag ervan uitgaan dat als we verliezen, het over is. Eigenlijk moeten wij gewoon vol voor de overwinning gaan. Maar ik weet zeker dat AZ dat ook doet. Dat zit in het systeem en daar hebben ze ook de kwaliteiten voor. Zij moeten iedereen kunnen verslaan.”

De achterstand had misschien kleiner moeten zijn, maar Katwijk gaf liefst vijf keer in de slotfase een voorsprong weg. ,,We hebben teveel gelijkgespeeld. Dat is het verschil met AZ. En dat mogen we ons aanrekenen. Een keer kan, maar niet zo vaak. Anders hadden we dichter bij AZ gestaan.”

Moeilijk te verslaan
Maar om van Katwijk te winnen, moet je van heel goeden huize komen. Alleen Jong FC Twente en GVVV wisten drie punten te pakken ,,Dat klopt wel, maar met een gelijkspel schiet je weinig op”, stelt de linksback van Katwijk. ,,Voor het gevoel is het misschien wel fijn dat je redelijk onverslaanbaar bent. Dat moeten we dan nu maar vaker inzetten in winstpartijen.”

Voor de Amsterdammer is het een duel met een speciaal tintje. De linkervleugelverdediger van Katwijk speelde bijna zijn gehele jeugd voor de Alkmaar Zaanstreek-combinatie. Van 2007 tot 2015 liep hij in het rood-wit. Maar eind vorig seizoen werd zijn contract niet verlengd. ,,Ik speelde destijds nog op huurbasis bij FC Dordrecht, maar ik had wel door dat het er niet inzat. Bijna geen enkele jongen van mijn lichting speelt er nog. Het is of veel jonger, of jongens van buitenaf. AZ is puur een opleidingsinstituut geworden.”

,,AZ speelt vrijdagavond al, dus je hebt kans dat er jongens spelen die dan op de bank hebben gezeten.”

Van Weerdenburg speelde zich bij Katwijk moeiteloos in de basis en maakte tot nog toe alle duels mee. Hij voelt zich dan ook thuis in het oranje, daarnaast studeert hij aan de UVA Economie en Bedrijfskunde. ,,Het studeren en voetballen op dit niveau werkt goed voor mij. Ik ben nu gewoon weer student en niet meer de jongen die voetbalt en op een speciale school zit en dan weer vrij moet nemen. Dat vond ik vroeger altijd lastig. Nu ben ik zoals veel andere jonge jongens.”

De verdediger verwacht dat zijn ploeg zich kan handhaven op de plek waar het nu staat. ,,De top-3 is reëel als je kijkt hoe we gepresteerd hebben. We staan nu gedeeld tweede. Dat is denk ik ook waar we kunnen eindigen. Maar dat hebben we nog niet intern besproken. Dat zal binnenkort wel gebeuren.”

Guus van Weerdenburg is Maikey Parami te snel af in de KNVB-bekerwedstrijd in Noordwijkerhout

Katwijk ging vorige week nog op trainingskamp naar het Zuid-Spanje, waar er ook werd geoefend tegen Feyenoord, dat resulteerde in een 4-1 nederlaag. ,,We zijn er fitter van geworden. De wedstrijd tegen Feyenoord kun je moeilijk beoordelen, vind ik. Zij zijn altijd sterker, hebben meer de bal en zijn fitter. Dan merk je duidelijk verschil. Ik vond wel dat wij in balbezit te slordig waren. Wij hebben voornamelijk achter de bal aangelopen. Verder zijn we een avond op stap geweest, maar al met al was het een vrij rustig en nuttig trainingskamp.”

Welke jongens neemt AZ mee?
Ook AZ wist nota bene thuis niet te winnen van Katwijk. Het werd in de tweede wedstrijd 0-0. Toen al een goed resultaat, aangezien de beloften al langer bezig waren met de voorbereiding.

,,In de heenwedstrijd waren we de eerste helft redelijk zoekende. Na de rust pakten we het goed op en waren wij iets beter. Die 0-0 was wel terecht. Ik verwacht ook nu dat de verschillen klein zijn. Al hangt het er ook vanaf wie er meedoen vanuit het eerste. AZ speelt vrijdagavond al, dus je hebt kans dat er jongens spelen die dan op de bank hebben gezeten. En dat zijn meestal niet de minsten. Dat is ongunstig voor ons. Maar dan nog vind ik dat wij minimaal gelijkwaardig kunnen zijn.”

,,Joris van Overeem is een van mijn beste vrienden, alleen speelt hij al een tijd in het eerste.”

Van Weerdenburg verwacht een open duel. ,,Beide ploegen willen graag de bal hebben. En kunnen van daaruit ook tot kansen komen. Wij moeten het daar zeker van hebben. Als AZ Levi García laat meedoen, kunnen zij ook vanuit de omschakeling spelen. Tegen VVSB lukte dat bijvoorbeeld perfect.”

Komt de linkspoot zaterdag nog oude maatjes tegen? ,,Bijna iedereen ken ik wel. Of ik heb er mee gespeeld, of op school gezeten of gewoon van gezicht. Mijn lichting is wel een beetje verdwenen. Levi Opdam is een goede vriend van me. Nick Olij ken ik goed. Joris van Overeem is een van mijn beste vrienden, alleen speelt hij al een tijd in het eerste. Met hem heb ik ook het meeste contact gehad deze week. De rest zie ik zaterdag wel op het veld.”

Foto: Aad de Winter/bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen