De topper in de Topklasse tussen Katwijk en Spakenburg eindigde zaterdag in 1-1. Voor rust was het Marciano Mengerink die Katwijk op voorsprong zette en na rust trok Peter de Lange de stand gelijk. Met die uitslag mocht Katwijk zich het meest bekocht voelen. Het creëerde genoeg kansen op de winst en gaf weinig weg. Koploper Spakenburg, dat al eens de titel binnensleepte op De Krom, behaalde door de remise op het nippertje de eerste periodetitel.

,,We vergeten onszelf weer te belonen, net als vorige keer tegen Rijnsburgse Boys” verzuchtte een teleurgestelde Dick Schreuder na afloop. ,,Al moet ik zeggen dat we deze wedstrijd veel beter speelden.” Dat was in een notendop wel hoe de topper verliep voor Katwijk. De ploeg was, met name voor rust, heer en meester en gaf, op een reuzekans in de tweede minuut na, bijna niks weg. Zelf creëerde Katwijk overigens voor rust ook niet bijster veel.

Voorsprong
Toch kwam Katwijk, nadat een eerste goal van Robbert Susan wegens buitenspel werd afgekeurd, al snel op voorsprong. Bij een vrije trap vanaf de zijkant torende diezelfde Susan hoog boven de verdedigers van Spakenburg uit. Zijn kopbal werd door doelman Barry Ditewig, de beste man aan de kant van Spakenburg, op de lat getikt met een werkelijk schitterende reflex. Helaas voor hem was Mengerink er als de kippen bij om de bal binnen te knikken: 1-0.

Na de openingsgoal kreeg Katwijk vleugels. Het zette hoog druk, gooide veel energie in de wedstrijd en won de duels. Vooral op het middenveld waren de oranjehemden de baas, zonder dus heel veel kansen te creëren. Tot Sanchez Angulo op slag van rust uit het niets één op één kwam met de Spakenburgse goalie. In een fractie van een seconde besloot hij tot een schot op doel, waar de keeper omspelen wellicht de betere optie was. De bal ging via de doelman op de paal. Daarmee liet Sanchez Angulo na het duel al voor rust in het slot te gooien.

Oude liefde
Voor Katwijk-middenvelder Mark de Loor was het een bijzondere middag. Hij speelde voorheen bij Spakenburg en nam het dus op tegen zijn oude ploeg. ,,Het was leuk om tegen mijn maatjes te spelen. We liepen onderling wel aardig te dollen in het veld.” Zelf miste hij twee aardige mogelijkheden in de eerste helft. ,,Bij die ene bal werd ik net een beetje uit balans gebracht en de tweede scheerde vlak over de kruising, dat was een beetje pech.”

Pech had Katwijk zeker in de afwerking na rust. Met als meest in het oog springende moment de bal op de paal in de absolute slotseconde van de ingevallen Donny van Oijen. ,,Het zit dan gewoon even niet mee”, aldus De Loor, ,,We zijn de laatste wedstrijden steeds de betere ploeg. Het moet gewoon een keer onze kant op gaan vallen, dan kunnen we misschien in een flow komen. Dat gaat vanzelf een keer gebeuren.”

Pech
Ditmaal kregen de Katwijkers dus geen loon naar werken. Want Peter de Lange had in de 61e minuut Spakenburg langszij gebracht. In een snelle en goed uitgevoerde tegenstoot was hij het laatste station en binnentikken bleek een koud kunstje voor de spits. Het luidde een periode in, waarin de Spakenburgers het beste van het spel hadden en wellicht aanspraak konden maken op meer.

De periode met Spakenburgs initiatief duurde echter niet lang en in het laatste kwartier kreeg Katwijk nog een flink aantal kansen. De goal viel uiteindelijk niet en zo bleef de topper dus onbeslist. ,,Het laatste wat we moeten gaan geloven, is dat dit pech was” zei trainer Schreuder na afloop. ,,Het is goed dat we zoveel kansen creëren en we hebben ook echt wel de jongens voorin om het af te maken. Dat het vandaag niet lukt, is heel jammer.”

Na het laatste fluitsignaal werd toch nog – zij het bescheiden – gejuicht op de Krom. De speaker riep om dat Rijnvogels de eerste periode in de Hoofdklasse B had binnengesleept.