Katwijk had vandaag in Barendrecht a walk in the park, zoals de Engelsen een makkelijk karwei ploegen te noemen. De Krombewoners hadden weinig te duchten van Smitshoek, zeker niet na een rode kaart vlak voor rust, en voetbalden zich onder het genot van een comfortabel najaarszonnetje naar een grote zege: 0-7.

Katwijk had met elf tegen elf al weinig te vrezen van Smitshoek, maar werd na de rode kaart van Marvin Richard helemaal in een zetel geholpen. De spits haalde zeven minuten voor rust door op Danny de Jel en mocht inrukken. Toen Katwijk even later via Marciano Mengerink de 0-2 maakte, was het een gelopen koers. In de tweede helft moet Smitshoek-keeper Mike van den Wijngaart zich op de kermis hebben gewaand. De schiettent op zijn doel was geopend. Met 0-7 mocht Smitshoek niet eens klagen. Veelzeggend was dat Van den Wijngaard tot man van de wedstrijd werd verkozen.

Katwijk-coach Dick Schreuder erkende na afloop dat de rode kaart zijn elftal in de kaart had gespeeld. ,,Die jongen (Marvin Richard) was een belangrijke schakel bij hun. Dat uitgerekend hij rood kreeg, was gunstig voor ons.”

Combinaties

In de tweede helft buitte Katwijk het numerieke overtal uitstekend uit. De vele goals gingen regelmatig gepaard met mooie combinatie. Dit tot genoegen van Schreuder. ,,Ik heb veel goede dingen gezien. We bleven ervoor gaan. Steeds als we de bal verloren, hadden we hem zo weer terug. Natuurlijk is dat tegen tien makkelijker dan tegen elf, maar we deden het wel. Mentaal zit het wel goed. Vorige week tegen Spijkenisse kwamen we ook al terug van een 0-1 achterstand.”

Smitshoek startte vorige week met een nederlaag bij FC Rijnvogels en hoopte met een verdedigende taktiek een nieuwe domper tegen een Katwijkse ploeg af te wenden. Die missie werd na veertien minuten al vermoeilijkt. Door een eigen doelpunt van Smitshoek kwam Katwijk op voorsprong. Ondanks een flink overwicht duurde het lang voodat de score werd verdubbeld. Vlak na het wegzenden van Richard maakte Mengerink een einde aan de illusies van de thuisploeg.

Katwijk begon ongeïnspireerd aan de tweede helft en leek het wel best te vinden. Na een uur werd het gaspedaal ingetrapt en het doel van Smitshoek onder vuur genomen. Robbert Susan tilde met twee knappe schoten de score naar 0-4.

Wissels

Schreuder haalde vervolgens drie ervaren krachten – Susan, Michiel van Dam en Joost Leonard – naar de kant. ,,Michiel omdat hij wat last had en Joost en Robbert omdat ze al geel hadden.” De drang naar doelpunten bleef onverminderd groot. Jongeneelen scoorde de 0-5, terwijl Donny van Oijen met twee goals het slotakkoord verzorgde.

Schreuder was na afloop content met de monsterscore, maar was ook kritisch. Het eerste kwartier van het tweede bedrijf was onder de maat geweest. Ook Van Dam bleef op de vlakte. ,,Natuurlijk mag je met een start van zes uit twee niet ontevreden zijn. Maar in de eerste helft ging lang niet alles goed.”

Katwijk is met Zwaluwen de enige met de volle buit na twee duels. Rivaal Quick Boys ging onderuit tegen Noordwijk.

Smitshoek – Katwijk 0-7 (0-2).

14. Achterberg 0-1, 41. Mengerink 0-2, 59. Susan 0-3, 68. Susan 0-4, 76. Jongeneelen 0-5, 78. Van Oijen 0-6, 86. Van Oijen 0-7

Rode kaart: 39. Richard (Smitshoek)

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Spierdijk, Van Dam (77. Rijnink), De Jel, Lettinga, Susan (73. Guijt), Jongeneelen, Mengerink, Leonard (73. Sterling), Van Oijen