Ruim een uur lang keek Katwijk – VVSB weg als een eentonige film. De thuisploeg hield VVSB in de houdgreep. De Noordwijkerhouters weigerden af te tikken uit de meedogenloze armklem van Katwijk. Eén ploeg dicteerde, de ander rende zielloos er achteraan. Katwijk – VVSB had na een uur spelen ook 4 of 5-0 kunnen staan. Maar dat gebeurde niet. En daarmee kreeg de eentonige derby toch een spannend einde.

De spelers van VV Katwijk kregen na afloop allemaal een stukje zalm. De overwinning op de Noordwijkerhouters proefde figuurlijk zoet, maar het verse stukje vis smaakte nog net even wat lekkerder met tien dagen geleden in het achterhoofd. ,,Deze is voor de supporters. Die afgang op De Boekhorst heb ik in mijn Katwijk-carrière nog niet eerder meegemaakt.” In een rake zin verwoordde Katwijk-spits Marciano Mengerink de gemoedstoestand van de oranjehemden.

Van quitte af aan was het spelbeeld eentonig. Katwijk was veruit de bovenliggende partij en kreeg kansen via Mengerink, Steven Sanchez Angulo en Mike van den Ban. Vooral de aanvalsleider van Katwijk leek zijn oude vorm van een jaar geleden weer terug te hebben in de eerste helft. De Amsterdammer was een plaaggeest voor de verdediging van VVSB. Dat de Noordwijkerhouters na amper 180 seconden op de klok dom balverlies leden en daarmee Stefan Plat in stelling brachten was een voorbode voor het uur wat daarna volgde. In de eerste helft creëerde Katwijk vijftien kansen, tegenover nul voor VVSB.

,,Voetbal bestaat uit fouten en verschilmakers, en ik denk dat Katwijk vandaag de verschilmakers had.”

Bij het aanhoren van die cijfers reageerde VVSB-coach Wilfred van Leeuwen heel diplomatiek. ,,Ik heb in dit jaar nog niet zo’n goed Katwijk gezien.” Daarmee leidde de oefenmeester de afgang van de eerste helft af van zijn ploeg. ,,We hebben er voor gekozen om in te zakken en hadden verwacht iets meer aan voetballen toe te komen. Die ruimte hebben we niet gekregen. We gaven veel kansen weg in de eerste helft, maar dat kwam niet zo zeer omdat wij het zo slecht deden, maar meer omdat Sanchez Angulo, Mengerink en Van den Ban niet te houden waren.”

Kansenverhouding
,,Maar die cijfers van vijftien kansen voor VV Katwijk is een realistisch beeld op dat moment.  Zij spelen goed, wij geven ze de bal. Dat doen we omdat we anders achterin één op één komen te staan en dat moet je niet doen tegen Mengerink. Voetbal bestaat uit fouten en verschilmakers, en ik denk dat Katwijk vandaag de verschilmakers had.” En juist daar lag dit seizoen het probleem bij de Katwijkers. Het verschil kon niet worden gemaakt. Van den Ban zette na vijftig minuten het verschil nu wel op het scorebord met een intikker.

,,We hadden wat recht te zetten hè, we hebben verdiend gewonnen”, lachte Katwijk-rechtsback Omar Hamdi na afloop. ,,De eerste helft mocht VVSB van geluk spreken dat het niet met 3-0 achter stond.” Toch veranderde na een uur spelen het spelbeeld. VVSB had in de rust al gewisseld. Stefan Kraaijvanger en Vladimir Jozic konden geen potten breken en zagen hun plekje ingeruild worden voor Peet van der Slot en Bas Ruigrok. Vooral met het inbrengen van Ruigrok kreeg VVSB wat meer grip op het middenveld. De bezoekers begonnen opportunistischer te voetballen en kregen via Maikey Parami en Tommy Bekooij zowaar prima kansen op een gelijkmaker.

,,Bas en Peet hebben vorig jaar de kastanjes uit het vuur gehaald”, reageerde Van Leeuwen op de goede invalbeurt van beide spelers. ,,Ze stonden hun mannetje. Het verdient alle lof dat ze zo met hun reservebeurt omgaan. Wisselspelers moeten je aan het twijfelen brengen, anders ben je geen goede wisselspeler.”

,,Nee joh, ik ben een aardige en lieve voetballer, maar een ‘bakkie’ doen we zo nog wel even.”

,,We hadden de wedstrijd eerder moeten beslissen”, is Hamdi aan de andere kant nog zelfkritisch. ,,Je ziet dat we het dan in de laatste paar minuten ineens heel lastig krijgen. We lopen onbewust naar achteren, terwijl we gewoon door hadden moeten drukken.” Het kantelpunt leek een afgekeurde goal voor VV Katwijk. Sowieso een curieus moment in de wedstrijd.

Afgekeurd
Bennie van Noord zette met een leep boogballetje Mengerink vrij, die overigens buitenspel stond. De grensrechter vlagde en nog zonder dat de Katwijk-spits de bal aanraakte floot de scheidsrechter al af. De boogbal van Van Noord kreeg echter zo’n rare curve mee door de wind, dat de bal over doelman Ruben Valkheen stuiterde in de goal van VVSB. De verwarring was groot op de tribune en het antwoord van één van de hoofdrolspelers zei voldoende. Valk, die nu de voorkeur lijkt te krijgen boven Ronald van der Meer: ,,Ik was blij dat de scheidsrechter affloot, laat ik het zo zeggen.”

De vooralsnog eentonige wedstrijd kreeg daarna wel meer kleur op de wangen, maar kreeg met VV Katwijk een meer dan terechte winnaar. Een plagerig whatsappje van Hamdi richting zijn oude ploeggenoten zit er niet in. ,,Nee joh, ik ben een hele aardige en lieve voetballer”, lachte de rechtsback na afloop. ,,Maar een ‘bakkie’ doen we nog wel even.” Katwijk hield de nul en bovenal de drie punten in huis en met misperen tegen Barendrecht, De Treffers en HHC Hardenberg in gedachte, waar de ploeg van Dick Schreuder toch nog de wedstrijd liet lopen in de slotfase, was de thuisploeg na afloop de absolute winnaar van de avond.

VV Katwijk – VVSB 1-0 (0-0) 49. Van den Ban 1-0

VV Katwijk: De Vries, Hamdi, Blokland, Stam, Van Weerdenburg, Van Noord, Susan, Sanchez Angulo, Van den Ban (84. De Lange), Mengerink, Plat

VVSB: Valk, Fecunda, Zwart, Kraaijvanger (46. Van der Slot), Vijlbrief, Jozic (46. Ruigrok), De Rijk, Van Niel, Bekooij, Serbony, Parami

De samenvatting van Katwijk TV vindt u hier.
Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 14.00Leonidas
Altior 14.00Hillegom
DOSR 14.00Foreholte
Wilhelmus 14.00Teylingen
Van Nispen (zon.) 14.00WVC