Met drie doelpunten drukte Jaap van Duijn in de tweede helft zijn stempel op de derby tussen Noordwijk en SJC. Zijn ,,valse” hattrick bezorgde thuisploeg Noordwijk Sportpark Duinwetering  een riante en verdiende 4-1 overwinning in de districtsbeker. Jordy Groot redde tussendoor de eer vanaf elf meter voor SJC. Maurits Splinter had al eerder binnen het kwartier voor de 1-0 ruststand had gezorgd.

Toch waren er na afloop in het winnende rood-witte kamp ook de nodige zorgen. Spits Jeroen Borsboom moest al na vier minuten noodgedwongen naar de kant nadat hij zijn linkerknie had verdraaid. Een scan moet komende week uitwijzen hoe groot de werkelijke schade is. Ook Raymond Manuputty ruimde na een halfuur, weliswaar uit voorzorg, het veld na hamstringklachten. Ook SJC-doelman Guijt kwam niet ongeschonden de wedstrijd door. In de 49e minuut gaf arbiter Roelof Luinge, na hands van Timo Ruigrok in het 16-meter gebied, een strafschop aan Noordwijk. Kort daarvoor kwam Guijt met het gezicht keihard in aanraking met Ruperto Dorothea. Het duurde enige tijd voordat de goalie was opgelapt en Van Duijn alsnog mocht aanleggen. Met een knappe reactie ranselde Guijt de elfmetertrap vervolgens uit de goal, waarna de ongelukkige sluitpost toch moest afhaken. In het ziekenhuis werden later op de avond kleine breukjes in de kaak van de doelverdediger geconstateerd.

Bewuste keuze

Dat alles zou duiden op een keihard voetbalgevecht. De realiteit was echter anders, omdat alle drie blessures een hoge ongeluksfactor met zich meedroegen, in een derby waarin SJC sterk uit de start blokken schoot. ,,Een bewuste keuze’’, aldus SJC-middenvelder Jordy Groot. ,,We wilden er vanaf de aftrap vol op klappen. Vooraf rekenden we er op dat we deze middag niet teveel kansen zouden krijgen, maar met een beetje meer precisie hadden we via Sten Goossen en David Verweij in de beginfase al twee keer kunnen scoren. Dat lieten we na en vervolgens keken we nog binnen het kwartier tegen een 1-0 achterstand aan, toen Maurits Splinter na een weggewerkte bal van buiten de zestien wel succesvol uithaalde”.

Super gemotiveerd

SJC bleef daarna nog wel dreigend, maar nam na 25 minuten bewust wat gas terug. Noordwijk kwam in die fase niet verder dan een afgekeurde goal. Doelpuntenmaker Maurits Splinter had daar wel een verklaring voor. ,,We wilden na de 1-0 doordrukken, maar SJC pakte het goed aan, hield het veld klein en daar hadden we moeite mee. Die jongens oogden bovendien super gemotiveerd”.

Na de thee dacht SJC de zaak alsnog recht te kunnen zetten. Dat liep echter heel anders. Het tweede bedrijf was nog geen zestig seconden oud toen Ruperto Dorothea met een puntgave voorzet Jaap van Duijn vond. Hij gaf de derby vervolgens een beslissende wending (2-0). Na de misser van Jaap van Duijn vanaf elf meter kreeg de thuisploeg nog drie goede mogelijkheden. Daarna was het initiatief voor SJC. Maurits Splinter: ,,Na een uur spelen werd het steeds slordiger van onze kant. Dat zal ook wel te maken hebben gehad met de 120 minuten bekervoetbal van afgelopen woensdag bij Hercules op een zwaar veld. Dat heeft toch de nodige krachten gekost”. Een gegeven dat SJC duidelijke in de kaart speelde en de ploeg zelfs een aantal fraaie mogelijkheden opleverde. De grootste was voor Dandy Steenvoorden die van dicht mocht aanleggen, om het leer vervolgens in de ballenvanger te jagen.

 Opgeheven hoofd

,,Op dat moment speelden we nog altijd goed in de organisatie”, haalde Jordy Groot die wedstrijdfase nog eens terug. ,,Maar gaandeweg werd het toch alles of niets voor ons. Op wilskracht waren we er nog een paar keer dichtbij”. Uiteindelijk was het door deze speelwijze achterin openhuis  bij SJC. Thabiso van Zeijl vond opnieuw vanaf rechts het hoofd van Jaap van Duijn die met een knappe tegendraadse kopgoal de 3-0 binnen werkte. Daarmee was de doelpuntenkoek nog niet op, omdat Jordy Groot even later na een handsbal van Stefano Gonçalves de verdiende eer wist te redden vanaf de stip. Het slotakkoord was voor Jaap van Duijn die in blessuretijd de 4-1 eindstand mocht binnenlopen. Jordy Groot kon na afloop wel leven met dat gegeven. ,,We hebben vandaag gestreden voor wat we waard zijn. Dat geeft een goed gevoel. We hebben geprobeerd te voetballen en hebben lange tijd meegedaan. Beter op deze manier verliezen, dan met een angstige 2-1. We vertrekken hier met opgeheven hoofd’’.

Noordwijk – SJC 4-1 (1-0)12. Splinter 1-0, 47, Van Duijn 2-0, 84. Van Duijn 3-0, 87. Groot 3-1 (strafschop), 90+2 Van Duijn 4-1.

Noordwijk: Amezrine, Manuputty (34. Van Zeijl), Le Congé, Verman, Mol, Gonçalves, Hoogerwaard (82.Mouhyueddine), Splinter, Dorothea, Van Duijn, Borsboom (4. Wendt).

SJC: Guijt (54. Otte), Sloos, Verweij, Verhoek,  Marc  Steenvoorden, Ruigrok (74. Van der Zalm), Van Dijk (54. Walter), Groot, Goossen, Dandy Steenvoorden, Al Tamimy.


Tekst: Leo Schrama

Foto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)