Hoe hoger het niveau, hoe sterker doorgaans de neiging van trainers en spelers om het verloop van een wedstrijd aan de hand van technische en tactische zaken te verklaren. Katwijk-spits Marciano Mengerink voelde daar zaterdagmiddag na de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis (0-0) weinig voor. ,,Om wedstrijden in de Topklasse te winnen, moet je in goeden doen zijn. Vandaag waren we dat duidelijk niet.”

Katwijk bewees met de doelpuntloze remise niet alleen zichzelf, maar ook deelnemers van de Toto een slechte dienst. Vooraf leken alle ingrediënten voor een Katwijkse overwinning aanwezig. Lijstaanvoerder Katwijk verkeerde in prima vorm en maakte vorige week gehakt van DVS ’33 (1-6). Het verschil op de ranglijst was veertien plaatsen en Maassluis had bovendien een overvolle ziekenboeg. De ploeg miste op de Krom liefst tien spelers.

,,Het was een moeilijke wedstrijd”, stelde coach Dick Schreuder. ,,Ik vond ons teveel reactief spelen. Dat heb ik in de rust ook aangegeven. Bovendien maakten we onlogische keuzes. Het heeft geen zin om lange ballen richting Stefan Plat te geven. Er zat te weinig voetbal in.”

Op halve kracht
Vorige week maakte Katwijk nog grote indruk met een monsterzege bij DVS ’33. Binnen elf minuten stond het toen al 0-4. Een week later kwam van het terugdringen van de opponent weinig terecht, vooral omdat Maassluis paste voor een gang naar de slachtbank. Schreuder vond dat zijn ploeg het druk zetten niet goed uitvoerde. ,,Als je voorste twee spelers het op halve kracht denken af te kunnen, wordt het voor de tegenstander gemakkelijk.”

Slechts twee korte fases in de wedstrijd wist Katwijk de opponent in verlegenheid te brengen. Tussen de dertiende en zeventiende minuut kreeg de thuisploeg vier mogelijkheden, waarvan de grootste voor Plat was. De linkspoot zag na een vloeiende aanval zijn inzet op de lat belanden. Het was één van de weinig geslaagde aanvalsopzetten van Katwijk deze middag.

Na een uur spelen kreeg Katwijk het momentum weer even terug. Het inbrengen van Mark de Loor, die zijn thuisdebuut maakte, deed de oranjehemden zichtbaar goed. Het leidde tot de grootste kans van de wedstrijd. Plat hielp die in vrijstaande positie echter jammerlijk om zeep. De Loor was ook tweemaal dreigend met een schot in het zijnet en een pegel van afstand die werd gekeerd door goalie Van Leeuwen.

Verdedigingswal
Net als in de eerste helft duurde de Katwijkse opleving een minuut of tien, en ebde het offensief vervolgens weer weg. Katwijk probeerde de hechte verdedigingswal van Maassluis wel open te breken, maar slaagde niet in die opzet. Na 93 minuten maakte de arbiter een einde aan de wedstrijd en kreeg Excelsior waarvoor het was gekomen: een gelijkspel.

,,Een terechte uitslag”, stelde Mengerink. ,,Ik vond het een stugge tegenstander, met een sterke verdediging. De opbouw liep niet bij ons, waardoor we gedwongen werden de lange bal te spelen. Voorin waren we – en met name ik – niet sterk genoeg. Het was gewoon niet goed genoeg. Waar dat aan ligt? Geen idee. Dat is onverklaarbaar.”

Tijdens de wedstrijd deden geruchten de ronde dat Mengerink in de belangstelling zou staan van RKC Waalwijk en dat er scouts op de tribune zaten. Technisch manager Cees Bruinink liet weten dat het niet aan de orde is. Ook Mengerink toonde zich verbaasd en zei van niets te weten. Grijnzend: ,,En stel dat het wel zo is, dan hoop ik niet dat ze vandaag  langs zijn geweest. Dan zal ik daar nooit gaan voetballen.” En zo kon er toch nog een lachje vanaf bij Mengerink, na een middag vol ergernissen op de Krom.

Katwijk – Excelsior Maassluis 0-0

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Noord, Stam, Van Dam, De Lange, Susan, Jongeneelen (57. De Loor), Plat, Mengerink, Van Oijen (74. Sanchez Angulo)

Tekst: Gerben Oostdam