‘Angstgegner’ Barendrecht had een helft lang niets in te brengen tegen een ontketend Katwijk: 2-0 bij rust en geen vuiltje aan de lucht. Tot in de tweede helft de motor ging haperen en de Barendrechters met de wind in de rug alles of niets gingen spelen. Het werd niets, maar dat scheelde weinig.

Furieus begon Katwijk tegen Barendrecht. Over het hele veld zette de ploeg van Dick Schreuder druk en de Barendrechters wisten niet waar ze het zoeken moesten. Het resulteerde in twee razendsnelle goals van Marciano Mengerink. De spits had – mits zijn vizier nog scherper had gestaan – binnen het kwartier een hattrick op zijn naam kunnen hebben. Debet aan de Barendrechtse defensieve wanorde was het ontbreken van centrale verdediger Jeffrey Aarts. In het Districtsbekerduel met Noordwijk ontving hij een rode prent en mocht zodoende niet meedoen. Coach Adrie Poldervaart van Barendrecht deed na afloop zijn best om de slechte eerste helft niet op te hangen aan het gemis van Aarts, maar echt overtuigen kon hij daarbij niet.

Waar heel Katwijk voor rust een dikke voldoende scoorde, was het Mark de Loor die er bovenuit stak met zijn uitstekende spel. Hij was constant aanspeelbaar, dirigeerde, kapte en draaide en vond telkens een medespeler met ruimte. Geconfronteerd met zijn goede spel bleef De Loor bescheiden. ,,Het was wel weer een beetje mijn oude niveau wat ik de eerste helft liet zien.”

De Loor                                 Mark de Loor was de eerste helft de beste man op het veld

De Loor gaf na anderhalve minuut al de assist op Mengerink. Hij besloot succesvol een goede voorzet van Marciano Aalders terug te koppen in plaats van voor eigen succes te gaan. Een paar minuten later stond het zelfs al 2-0. Een voorzet van Stefan Plat werd geblokt, maar kwam in de herkansing bij de tweede paal terecht, waar Mengerink weer volledig vrij was gelaten. Katwijk was daarna als een roofdier met zijn prooi. Het had beet, maar weigerde de klus definitief af te maken. Het liet Barendrecht in leven. De Loor: ,,Het is nooit makkelijk. Als het 4-0 staat, trek je hem eenvoudig over de streep. Maar met 2-0, dan weet je dat het lastig wordt.”

Dat het lastig werd na rust was ook het gevolg van de weersomstandigheden. De wind was flink aangewakkerd en Katwijk kon niet meer opbrengen wat het voor rust wel deed. Dat had ook te maken met het alles-of-niets-offensief van Barendrecht. Coach Poldervaart had de ongelukkig acterende verdediger Bommeleyn, vervanger dus van Aarts, in de kleedkamer achtergehouden en een extra spits, Melvin Winterberg, ingebracht. In balbezit speelde Barendrecht nu 3-4-3 en zette het Katwijk vast. De Krombewoners konden de bal niet meer in de ploeg houden. Schreuder: ,,De wind werd steeds erger, en daardoor kregen de voorhoedespelers het lastig, want die kregen geen bespeelbare ballen meer. Wij kunnen met geplaatste ballen normaal heel goed onder druk uit voetballen. Maar door de wind viel die optie weg.”

Koroglu                                            Atam Koroglu had zijn zaakjes weer goed voor elkaar

Toch had De Loor een andere oorzaak gezien voor de mindere tweede helft: ,,Wind is geen excuus. De intentie om te voetballen ligt bij de spelers zelf. Als iedereen wil voetballen, dan doe je dat ook. Maar als de ene helft wel wil, en de andere helft niet, wordt het lastig.” De ploeg hinkte dus iets teveel op twee gedachten. Consolideren of de 3-0 maken. Uiteindelijk gaf Katwijk na rust maar een klein aantal kansen weg, maar waar Mengerink doel trof, lieten de voorhoedespelers van Barendrecht dat na.

Eén grote kans kwam er nog een paar minuten voor tijd. Atam Koroglu, die tot dan toe steeds adequaat had ingegrepen, was al geklopt maar Aalders schoot zijn doelman te hulp. Dat deed hij echter wel met de hand en de middenvelder werd door scheidsrechter Bronsvoort van het veld gestuurd. Tim Eekman schoot gedecideerd raak, en zo werd het nog een krappe tien minuten billenknijpen voor het thuispubliek. Tot echt grote kansen kwamen de bezoekers echter niet. Stefan Stam en Bennie van Noord heersten in de lucht en Barendrecht kwam er niet meer door.

Aalders                                         Marciano Aalders werd in de slotfase van het veld gestuurd

Schreuder: ,,Ik had niet het gevoel dat de 2-2 in de lucht hing. Natuurlijk leeft dat gevoel bij het publiek omdat je met tien man staat. Maar het was gewoon goed vandaag. We hebben verdiend gewonnen.” De Loor kon zich daar wel weer in vinden. ,,Ik ben er blij mee. De eerste helft hebben we goed gespeeld. De tweede was minder, maar we hebben wel voor elkaar geknokt. Een terechte zege.”

Katwijk Barendrecht 2-1 (2-0) 2. Mengerink 1-0, 8. Mengerink 2-0. 86. Eekman 2-1 (pen).

Rode kaart: 85. Aalders (Katwijk)

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Stam, Van Noord, Van Dam, Susan, Aalders, De Loor, S. Plat (82. Van Oijen), Mengerink (59. J. Plat), Sanchez Angulo (90. De Jel)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)