Het elftal van Katwijk draaide dit seizoen op volle toeren.  Als het er op leek dat er zand in de motor kwam, stond de ploeg op de juiste momenten op. Robbert Susan nam als een echte captain zijn ploeg op sleeptouw Marciano Mengerink was beslissend met zijn doelpunten of doelman Ricardo Kieboom voorkwam de nodige teleurstellingen als bewaker van het Katwijkse doelgebied.

Zo deed hij dat ook afgelopen zaterdagmiddag tijdens de kampioenswedstrijd in Werkendam. Kozakken Boys kreeg in de wedstrijd aardig wat mogelijkheden, maar de goalie bleek een helse sta-in-de-weg. De ene redding maakte hem nog sterker dan de ander. Zoals wereldster Gianluigi Buffon ook wel eens ‘de muur’ werd genoemd, zo manifesteerde Kieboom zich in de kampioenswedstrijd. De ‘Katwijkse muur’ bleek niet te slechten.

,,Op die wand komen de foto’s te staan van het kampioenschap dat we gaan pakken.”

,,Een goede redding geeft mij altijd een goed gevoel”, gaf Kieboom na de cruciale wedstrijd zijn geheim toe. ,,Tijdens de wedstrijd had ik een paar goede reflexen en daardoor kreeg ik het idee dat die bal er niet meer in zou gaan bij ons. Het is een soort gevoel dat in mijn lichaam kruipt. Het is geen adrenaline, maar het brengt rust in mij. Zo van: vandaag gaan wij die klus klaren.”

Open dag
Die helse klus klaarde Katwijk uiteindelijk met bloed, zweet en tranen. De doelman kwam afgelopen zomer over van Sparta Rotterdam, waar zijn contract afliep. Kieboom kwam op De Krom binnen met een missie en een doel. Niet alleen een plek onder de lat bemachtigen, maar ook een prijs pakken.

,,Dat is wel een grappig verhaal eigenlijk. Ik tekende mijn contract op de open dag van de club en maakte in de ochtend met Cees Bruinink een rondje om de club. We liepen toen de kantine in en ik zag een wand met foto’s van het laatste kampioenschap. Op een andere wand zag ik niks staan en toen zei ik tegen Cees: ‘op die wand komen de foto’s te staan van het kampioenschap dat we gaan pakken.'”

Spel
Van die mooie woorden maakte de Ridderkerkse keeper daden. Zo’n negen maanden later staat Kieboom met de schaal in de hand. Het maakt het ‘droomverhaal’ alleen maar mooier. Tot zijn teleurstelling werd hij niet de minst gepasseerde keeper, maar hield hij wel het meest de nul van alle doelmannen in de Tweede Divisie. Maar liefst twaalf keer hield hij zijn doel schoon.

,,Het liefst hou je als keeper elke wedstrijd de nul, maar met het spel dat wij spelen is dat gewoon lastig. De laatste weken kregen we een aantal doelpunten tegen. Dat komt omdat wij ver van het doel af spelen. Dat zorgt ervoor dat we weinig kansen tegen krijgen, maar degene die we tegen krijgen, komen meestal direct één op één op me af.”

Familie
Tot de teleurstelling van de keeper was zijn familie niet aanwezig bij de kampioenswedstrijd. Z’n familieleden en vrienden van de uitblinkende doelman moesten de wedstrijd kijken op FOX Sports. ,,Het was een verplichte buscombi en mijn familie komt uit Ridderkerk. Daardoor werd het voor hen een onmogelijke opgave om hier (Werkendam, red.) te zijn. Daar baalde ik natuurlijk wel van. Ik stuur zo de foto’s van het kampioenschap wel door via Whats’app”, sluit de doelman af met een knipoog.

Foto: Aad de Winter

Lees ook”Katwijk broers’ aan de wieg van legendarische triomf’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)