De Katwijkse voetbalclubs nemen nog geen maatregelen tegen kunstgras en blijven wachten op de uitkomsten van het RIVM-onderzoek. Dat meldt de gemeente Katwijk woensdag in een verklaring na een onderhoud met de vijf voetbalverenigingen.

De toch al hevige maatschappelijke discussie over de risico’s van kunstgras werd zondagavond nieuw leven ingeblazen door de NOS, dat onderzoek van de bandenbranchevereniging VACO mocht inzien. Daarin werd gesteld dat in 58 van 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubbergranulaat kankerverwekkende stoffen zitten. De VACO deed vervolgens de berichtgeving van de NOS af als ‘pertinent onjuist’ en ‘suggestief’.

Maatschappelijke onrust
Aanleiding voor het VACO-onderzoek was een uitzending van Zembla begin oktober waarin door wetenschappers werd gesteld dat de granulaatkorrels die op kunstgrasvelden worden uitgestrooid, kankerverwekkende stoffen bevatten. Het eerdere onderzoek door de RIVM werd daarin afgedaan als niet-representatief. Daarop barstte veel maatschappelijke onrust los en de overheid gelaste een nieuw onderzoek in.

,,We hopen dat het RIVM snel met hun resultaten komt”, vertelt wethouder Krijn van der Spijk. ,,Deze worden half december verwacht en zijn voor de gemeente en de verenigingen leidend. Uiteraard kunnen de clubs hun eigen afwegingen maken en ook de ouders kunnen dat.”

De gemeente Katwijk laat tevens weten zich aangemeld te hebben bij het RIVM met het verzoek om één of meerdere kunstgrasvelden binnen de gemeentegrenzen bij het aankomende onderzoek te betrekken. In het onderzoek van het RIVM is een veld van Rijnsburgse Boys onderzocht.

Klik hier voor het persbericht van de gemeente Katwijk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)