Voor Kay Blokland voelt zijn overstap naar vv Katwijk aan als een juiste keuze. De 22-jarige verdediger veroverde in het keurkorps van Dick Schreuder binnen de kortste keren een basisplaats. Niet zo vreemd, want de inwoner van Nootdorp doorliep vanaf zijn tiende de jeugdopleiding van Feyenoord. Op Varkenoord kreeg hij ruim vier seizoenen geleden echter een flinke tegenvaller te verwerken toen hem duidelijk werd gemaakt dat hij mocht, of liever gezegd kon, vertrekken.

,,Dat was destijds echt een enorme dreun voor me”, haakt Blokland in op het bovenstaande. ,,Maar het is wel de keiharde realiteit van het betaalde voetbal. Drie spelers uit de A-junioren kregen toen een contract aangeboden. De rest van het team kon zijn heil elders zoeken”, blikt Blokland terug op die voor hem vervelende periode.

Uiteindelijk viel zijn keuze op Topklasser Capelle, waar hij zich in no time in de basis meldde. Vier seizoenen lang was hij een vaste keuze op Sportpark ’t Slot. Totdat Katwijk zich vorig seizoen al snel voor hem meldde. ,,Katwijk kende ik natuurlijk goed, omdat we die ploeg (bijna) elk seizoen tweemaal ontmoetten. Vooral op De Krom is de beleving groot. Dat sprak me aan. De club spreekt haar ambities duidelijk uit en over de supporters heb je als speler geen klagen. Voor mezelf zag ik het vooral als een stap vooruit. Spelen in de Tweede Divisie betekende voor mij een uitdaging die ik graag aan wilde gaan. Bovendien was ik naar mijn gevoel wel toe aan die stap”, vertelt Blokland, die momenteel aan zijn laatste studiejaar bezig is aan de HALO.

blokland-2Verdediger Blokland scoorde tot nu toe al tweemaal in competitieverband

Gymnastiekleraar worden is altijd al een wens geweest van de verdediger, die bij Capelle ook een seizoen lang voor de defensie werd geposteerd. Een positie waar hij, zoals hij aangeeft, veel van geleerd heeft. ,,Toch is het bij Katwijk anders verdedigen dan bij Capelle. Bij Katwijk speel ik ‘hoog’, zoals dat tegenwoordig zo fraai heet. Met veel ruimte in de rug en dat is heel anders dan de vorige seizoenen toen we de tegenstander rond het strafschopgebied opvingen. Dat gaat me desondanks goed af. Nee, over de eerste maanden bij Katwijk heb ik niets te klagen. Bij dode spelmomenten meld ik me aan het front en dat heeft intussen twee goals opgeleverd. Een mooi aantal voor een verdediger en goed voor het zelfvertrouwen.”

Blokland vervolgt: ,,Met Katwijk staan we momenteel op een tweesprong. Zeker na het verlies van afgelopen zaterdag tegen Jong FC Twente. We moeten nu een serie gaan neerzetten als we echt bovenin mee willen draaien. Die verliespartij betekende weliswaar de eerste nederlaag, maar zeven remises tikken bepaald niet aan. Er moet ook meer inzitten. De meeste keren kregen we echt te weinig.  Waar ik wel aan moet toevoegen dat we daar zelf de hand in hebben gehad. We maakten het gewoon niet af. Pak je zes punten meer, wat er best wel in heeft gezeten, dan draai je gewoon mee in de top van het klassement.”

,,Ook zaterdag creëerden we genoeg maar lukte het steeds net niet”

De waslijst aan blessures op De Krom wil Blokland dan ook niet aanvoeren als onderliggend probleem. ,,Daarmee doe je de jongens die er wel stonden tekort. Onze selectie is kwalitatief sterk genoeg om dat op te vangen, hoewel het natuurlijk lekkerder is als het anders was gegaan. De achterliggende gedachte dat we beter kunnen is uiteindelijk gebaseerd op de terugkeer van die geblesseerde jongens. Dan is de keuze toch wat ruimer. Plus het feit dat we veel ploegen voetballend de baas waren. Ook zaterdag creëerden we genoeg maar lukte het steeds net niet. Zelf was ik ongelukkig bij de 0-1. Ik dacht de bal weg te kunnen koppen, kreeg een duw, waarbij de scheidsrechter laat doorspelen en vervolgens schiet die jongen de bal van achttien meter onberispelijk in de kruising. Een ongelukkige optelsom van dingen die voor ons fout gingen bij het enige doelpunt van de middag.”

Met zijn verjaardag op dinsdag 25 oktober a.s. heeft Kay Blokland zijn verlanglijstje al klaar.  Ook het mooiste cadeau dat hij zich kan wensen heeft hij al bepaald. ,,Die keuze was ook niet echt moeilijk. Uitgerekend op mijn verjaardag spelen we voor de beker tegen VVSB. Dat wordt een echte kraker. Die wedstrijd leeft nu al volop. Vorig seizoen gingen we voor de beker met Capelle op Woudestein met 2-3 ten onder tegen VVSB. Die nederlaag moet die avond recht gezet worden!”

Foto’s: Aad de Winter/Bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)