‘Slim zijn, niets doen, gewoon voetballen’, schalde uit de keel van Capelle-trainer Winand van Loon na een kwartier spelen over sportpark De Kooltuin. Het prangende advies en een passende opvolging daarvan door Rijnvogels-keeper Peter Messemaker, had de ploeg uit Katwijk aan de Rijn een hoop ellende kunnen besparen. Messemaker ging na de wedstrijd namelijk als zondebok de boeken in, dankzij de rode kaart die hij in de elfde minuut ontving.

Een ogenschijnlijk onschuldige duw- en treksituatie met Capelle-middenvelder Wilmer Kousemaker, nodigde Messemaker uit tot het maken van een trappende beweging. Het bleek uiteindelijk het meest cruciale moment van de wedstrijd te zijn. Zonder de ervaren Messemaker verloor de formatie van trainer Hein van Heek met 1-2 van Capelle.

Niemand had vooraf kunnen voorspellen dat Rijnvogels-reservekeeper Teun Guijt uitgeroepen zou worden tot man van de wedstrijd. De 25-jarige Guijt werd, na het wegsturen van Messemaker, noodgedwongen in het veld gestuurd als vervanger van Niels van Veen. Guijt en zijn Rijnvogels stonden op dat moment voor de taak om de schade in de wedstrijd, voornamelijk veroorzaakt door Messemaker, te herstellen.

Kort voor de rode kaart voor Messemaker, had de keeper al een onzeker moment bij de openingstreffer van Capelle. Verdediger Kai Fens wist na zeven minuten te profiteren van weifelend defensief optreden, bij de tweede paal werkte hij in het doelgebied een hoekschop binnen.

cap-13-0-1Het moment van de 0-1: Kai Fens (niet zichtbaar op de foto) werkt binnen uit een corner

Het viel de bordeauxroden uit Katwijk aan den Rijn met name te prijzen dat, ondanks de vroege ondertalsituatie, de aanvallende intenties niet overboord werden gegooid. Hiermee zorgden zij voor een open wedstrijd waarbij in de eerste helft een serie open kansen te noteren viel. Zo was Arno Dijkstra dichtbij de gelijkmaker door een afgeslagen bal vanaf achttien meter kiezelhard op de lat te schieten. Inmiddels had Teun Guijt aan de andere zijde een aantal keer zijn betrouwbaarheid bewezen door schoten van de Capelle-aanvallers Olaf van der Sande en Marvin van der Made te stoppen.

,,Gezien zijn ervaring vind ik het gek dat hij zich zo uit de tent liet lokken”

Een slotoffensief richting de theepauze leverde de Rijnvogels toch de gelijkmaker op. Jaap van Duijn  zette indraaiend voor vanaf rechts en zijn voorbereiding werd bij de eerste paal kundig tot doelpunt gepromoveerd door aanvoerder Pieter van der Breggen.  Een minuut later had Rijnvogels er zelfs voor kunnen zorgen dat met een voorsprong de rust in kon worden gegaan. Van Duijn schonk na een balverovering een grote kans aan Romano van der Stoep, zijn schot miste echter precisie en werd gestopt door de uitgelopen Capelle-doelman.

cap-7Bright Ampong stoomt op over de as van het veld

De drang om verzorgd Rijnvogels-voetbal te blijven spelen, bleek wel uit het moment in de tweede helft waarop Guijt voor het eerste een aanval inluidde met een lange trap. Op het scorebord viel toen te lezen dat de wedstrijd zich inmiddels bevond in de 83e minuut. Rijnvogels keek op dat moment tegen een 1-2 achterstand aan en bleek niet meer bij machte om deze ongedaan te maken.

Het enige doelpunt in de tweede helft kwam op naam van Capelle-spits Olaf van der Sande. Hij wist na een snelle aanval over rechts de bal bij de eerste paal in het dak van doel te schieten. Zelfs voor de uitblinkende sluitpost Guijt was het schot te machtig. Doordat Capelle er vervolgens voor koos om de 1-2 te verdedigen, kende het laatste half uur nauwelijks nog hoogtepunten.

,,Een terechte rode kaart. Hij moet een vent zijn en niets terug doen”, oordeelde Hein van Heek na afloop over het vroege wegzenden van zijn keeper Messemaker. ,,Ik kan mijn ploeg daarna niets verwijten. Wij waren bij vlagen beter, ondanks de man minder situatie. Uiteindelijk bleek helaas dat zij de winnende tactiek hebben gekozen”, klonk zijn analyse verder realistisch.  ,,Op die manier reageren is echt oliedom. Gezien zijn ervaring vind ik het gek dat hij zich zo uit de tent liet lokken”, was de mening van Rijnvogels-aanvaller Jaap van Duijn over het meest besproken moment van de middag.

FC Rijnvogels – Capelle 1-2 (1-1): 7. Fens 0-1, 38. Van der Breggen 1-1, 58. Van der Sande 1-2.

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Bright Ampong, Mart Spierdijk, Sonny ten Hoope, Rob Zandbergen (81. Ogur Kaya), Pieter van den Breggen (88. Jop Verhagen), Romano van der Stoep, Ricardo de Vlugt, Arno Dijkstra, Niels van Veen (14. Teun Guyt), Jaap van Duijn.

Bijzonderheden: 11. Peter Messemaker (Rode kaart)

Tekst: Stefan Baars
Foto’s: Kooltuinstrijders