Ik ben benieuwd wat er binnenkort gaat gebeuren bij Ajax. Na de moeizame start met 4 punten uit drie wedstrijden, met als dieptepunt het verlies tegen Willem II, lijkt Ajax de weg naar boven weer gevonden te hebben. Met wat aanpassingen in het spelsysteem en de uitstekende aankoop van Ziyech staan ze inmiddels op de tweede plek op 3 punten van Feyenoord. Met slechts 9 doelpunten tegen in 11 wedstrijden en 24 doelpunten voor hebben ze bovendien een uitstekend doelgemiddelde.

andre_onana_2016Met André Onana heeft Ajax een uitstekende doelman, die de ploeg tegen Feyenoord na 15 minuten op de been hield door in een 1 tegen 1 lang te blijven staan tegen Başaçıkoğlu. Daarnaast maakte hij ook een rustige en stabiele indruk in een stampvolle Kuip. Van Kuipvrees was bij de pas 20-jarige Kameroener dan ook geen sprake. Bovendien lijkt het erop dat de communicatie met de verdediging eveneens naar behoren loopt. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik niet alle wedstrijden heb gezien. Maar hetgeen dat ik heb gezien waren geen kolderieke situaties ten gevolge van miscommunicatie, maar goede reddingen en vanzelfsprekend ook de tegendoelpunten.

Wedstrijdritme
Tot zover geen probleem zou je zeggen. Ware het niet dat Ajax eind augustus Tim Krul heeft gehuurd om de naar FC Barcelona vertrokken Jasper Cillessen op te volgen. Krul, die iets meer dan een jaar geleden tegen Kazachstan zijn kruisband afscheurde, wordt langzaam maar zeker weer wedstrijdfit. Zo sprak hij zelf eind september de verwachting uit dat hij tegen FC Utrecht bij de wedstrijdselectie zou zitten en uit te kijken naar de wedstrijd tegen ADO Den Haag, zijn voormalige club.

Peter Bosz temperde de verwachtingen door enkele dagen later te stellen dat Krul eerst wedstrijdritme op moet gaan doen bij Jong Ajax omdat hij al lang geen wedstrijden meer heeft gespeeld. Op zich geen slechte gedachte.

Jupiler League
Maar vanaf nu gaat het interessant worden. Ik denk namelijk niet dat Krul door Ajax gehuurd is om potjes in de Eerste Divisie te spelen. Ik denk ook niet dat Newcastle hem heeft verhuurd met het idee dat hij fit kan worden in de Jupiler League. Met dat gegeven in het achterhoofd kan ik me voorstellen dat hierover contractueel afspraken zijn gemaakt. Voor Ajax is het bovendien commercieel aantrekkelijker om Krul in het eerste te laten spelen zodat ze wellicht een gedeelte van zijn huursom door middel van shirtverkoop en dergelijke nog terug kunnen verdienen. Krul, die eerder verklaarde Ajax gelijkwaardig aan Newcastle te vinden en zijn ervaring door te willen geven aan de Ajax talenten, zal met deze uitspraken toch ook niet aan Jong Ajax gerefereerd hebben.

Ik ben dan ook benieuwd hoe lang Bosz en Ajax Krul op het tweede plan gaan houden. En hoe lang Krul zijn huidige rol op het tweede plan blijft accepteren. Het is ook interessant om te zien of Onana zijn huidige niveau blijft vasthouden. Hij is nog jong en keepers van die leeftijd hebben nou eenmaal fouten nodig om te leren en beter te worden. De druk op zijn functioneren zal met een fitte Krul dan ook een stuk groter worden. Geeft Ajax hem de tijd en de ruimte voor foutjes? Of zwichten ze toch onder de contractuele en/of commerciële druk en zien we binnenkort toch Krul onder de lat bij Ajax?

Onana heeft in ieder geval aangetoond (voorlopig) bestand te zijn tegen de druk. Nu nog afwachten hoe Bosz en Ajax hier mee om zullen gaan.

Thomas Waasdorp was als keeper van Ter Leede dertien jaar op het hoogste amateurniveau actief. Hij stopte in 2010 en speelt nu nog regelmatig mee als keeper van vierdeklasser LSVV in zijn woonplaats Leiden.

Foto Tim Krul: Brian Minkoff
Foto André Onana: Femke Kruize


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC