Jan-Willem Tesselaar stond in zijn jeugd te boek als een groot talent. De nieuwste aanwinst van vv Katwijk (20), die na dit seizoen overkomt van Jong FC Utrecht, werd meerdere malen opgeroepen voor de jeugdelftallen van Oranje. Maar zijn belofte kon hij tot op heden niet inlossen. Bij zijn nieuwe club hoopt hij dat wel te doen. ,,Ik zie dit als mijn laatste kans. Nu ben ik nog jong, maar het houdt een keer op.”

Het talent groeide op in Alkmaar, waar hij nog steeds ‘thuis’ woont. Hij begon met voetballen bij het dorpsclubje Koedijk, waarna hij al snel de overstap maakte naar de grote stad om te spelen in de jeugd bij AFC ’34. Daar werd Tesselaar vanaf de B-jeugd opgepikt door AZ. Bij de profclub maakte de spits mooie tijden mee, werd met zijn ploeg tweede in de landelijke A-jeugd op één punt achter landkampioen Ajax en speelde met onder meer Thomas Ouwejan, Guus Til, Pantelis Hatzidiakos en zijn goede vriend Jeremy Helmer.

Voeding
,,Die vier spelen nu allemaal in de hoofdmacht van AZ. Ik spreek ze nog regelmatig en het is mooi om te zien dat ze het zover hebben geschopt. Ik gun het ze ook echt om ver te komen. Het geeft maar weer aan hoe goed de jeugdopleiding van AZ is. Ik heb daar zelf ook veel geleerd op het gebied van voeding en hoe je als topsporter moet leven.”

,,Voor mij is het profvoetbal nog geen gesloten boek.”

Voor de Alkmaarder zelf waren de afgelopen anderhalf jaar allesbehalve succesvol bij Jong FC Utrecht, dat hem twee seizoenen geleden overnam van AZ. Tot nu toe speelde Tesselaar 24 competitieduels voor de huidige hekkensluiter van de Jupiler League, waarvan hij er slechts vijf in de basis begon.

,,Ik ben hier een beetje op een zijspoor beland. Het valt van beide kanten behoorlijk tegen. Het is jammer dat het zo gelopen is, maar het zijn geen verloren jaren. Ik ben er absoluut volwassener op geworden.”

Haar
De nieuweling maakte dus de laatste jaren wat teleurstellingen mee, zoals het in het leven van de meeste voetballers wel vaker gaat. Zo miste Tesselaar vier jaar geleden het Europees Kampioenschap (2014) in Malta op een haar na.

,,Ik was de allerlaatste speler die afviel bij Oranje Onder-17. Een dag later ging het vliegtuig al met de definitieve selectie. M’n shirt was al bedrukt. Dat is hard, maar dat hoort er bij als voetballer. Ik heb ook genoeg mooie herinneringen overgehouden.”

Tesselaar was dankbaar voor de kans die Katwijk hem gunde. ,,Ze hebben uitgebreid research naar mij gedaan en zijn bij trainingen gaan kijken. Daar spreekt vertrouwen uit. Verder heb ik zelf ook de wedstrijd tegen AFC bezocht. Wat mij opviel, is dat de sfeer ontzettend goed is. Niet alleen de supporters, maar ook in het veld bij het team. Dan heb ik het nog niet eens over de goede faciliteiten van de club. De keuze was vrij snel gemaakt. Dit niveau is echt het allerhoogste in het amateurvoetbal. Deze competitie doet echt niet onder voor sommige clubs in de Jupiler League.”

Televisie
Bij zijn nieuwe club hoopt Tesselaar weer veel goals te maken. ‘Vroeger stond hij daar bekend om’, zo beaamt de spits, die voorin zowel in het centrum als aan de buitenkanten uit de voeten kan. ,,Het maakt mij niet zoveel uit waar ik in de aanval speel. Van mij mag het seizoen nu al beginnen. Ik kan niet wachten, want nu speel ik toch nauwelijks.”

Het Alkmaarse talent, die in zijn eerste jaar Business Administration (Universiteit van Amsterdam) zit, wil zichzelf op televisie terugzien in plaats van te kijken naar teamgenoten en collega’s. ,,Dat is best wel eens lastig moeilijk om te zien, maar daar kan nu verandering in komen. Voor mij is het profvoetbal nog geen gesloten boek. Eerst maar eens presteren. Ik hoop dat mijn beste jaren nog moeten komen”, besluit hij.

Foto: vv Katwijk

Lees ook: ‘Katwijk heeft geen interesse in Teijsse’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC