Met een magistrale halve omhaal brak Jeroen Ketting de ban voor Quick Boys in de topper tegen Zwaluwen Vlaardingen. Terwijl de voorzet van Harry Zwarthoed nog moest aankomen, hing de spits al in de lucht. Als Marco van Basten in zijn beste dagen nam hij het leer in een keer op zijn pantoffel. Zwarthoed tekende in de slotfase voor de tweede Katwijkse treffer: 2-0.

Ketting over zijn kunsstukje: ,,Ik zag Harry kijken en zocht een gat achter de verdediging. De voorzet was vervolgens perfect. Dan is het niet nadenken, maar doen. Hij zat er lekker in.”

De gastheren kregen daarmee net zoals in de heenwedstrijd, die in een 4-1 zege eindigde, misschien iets te veel. Al maalde daar na afloop niemand om op Nieuw Zuid. Met twee overwinningen na de winterstop is de geplaagde ploeg opgeklommen naar de tweede plaats op de ranglijst en nog belangrijker; het winnen van de tweede periode en dus plaatsing voor de nacompetitie heeft het in eigen hand.

Goed signaal

Op basis van het vertoonde veldspel verdiende Quick Boys misschien wel de winst, al creëerden de bezoekers genoeg kansen om minimaal een keer te scoren. Vooral spits Adair Vega Lopes was bij tijd en wijle een plaag voor de Katwijkse defensie. Ted Verdonkschot prees na afloop vooral de mentale weerbaarheid van zijn manschappen. ,,De ploeg heeft een goed signaal afgegeven. Er staat echt een team dat voor elkaar wil werken. Bij vlagen vond ik het voetballend goed, al kan het nog veel beter.”

Verdonkschot rekende al op een zware middag. ,,Ik vind Zwaluwen echt een hele goede ploeg. Daar win je niet zomaar van. We hebben kansen weggegeven, maar er zelf ook maar een aantal gecreëerd.”

De zege betekent dat Quick Boys bovenaan (Katwijk heeft al een periode) blijft staan in de tweede periode. Met nog twee duels voor de boeg staat de ploeg daarin een punt voor op RVVH. Kloetinge kan in punten gelijk komen als het een inhaalwedstrijd wint, maar heeft een minder doelsaldo. Verdonkschot: ,,We hebben het in eigen hand. Volgende week moeten we winnen van SHO en dan kunnen we het thuis afmaken tegen FC Rijnvogels.”

Gericht toewerken

Verdonkschot hoopt dat het ticket voor het seizoenstoetje zo snel mogelijk binnen is. ,,Je kan hem maar op zak hebben. Dan kunnen we daar gericht naar toe werken en de ploeg daar zo goed mogelijk op voorbereiden.”

De Haarlemmer had dezelfde elf namen op papier gezet als tegen Noordwijk. Dus met Jaap van Duijn en Jeroen Ketting in de punt. Die strijdwijze sorteerde nu niet het gewenste effect.

Quick Boys had tegen Zwaluwen het initiatief, maar kwam voor rust nauwelijks tot kansen. Waar het dit seizoen wel vaker aan schort bij de Katwijkers kwam ook nu weer tot uiting. Tot aan de zestien is het spel vaak aardig. Waar het aan ontbreekt is de eindpass. Philippe den Hartog, veruit de meest ijverige speler op het veld, kwam op rechts een paar keer goed door. Zijn voorzetten kwamen echter net niet aan.

Grootste kans

Ook bij de grootste kans voor de rust was de rechtsbuiten betrokken. Jaap van Duijn, minder aanwezig dan tegen Noordwijk, stuurde Den Hartog weg in de diepte. Zijn pass was echter net te hard voor Harry Zwarthoed, waardoor keeper Nick Sanders ertussen kon komen.

De beste kansen waren voor de afwachtend spelende bezoekers. Eerst was het Robin Verhorst, die eerder bij de bal was dan de twijfelende Martijn de Zwart. Zijn lob ging echter ruim naast. Vlak voor rust liet Vega Lopes iedereen zijn hielen zien. Zijn schot werd gekeerd door De Zwart. De rebound was een prooi voor Marlon Oranje, maar vanaf een meter of vijf mikte hij de bal tot ontzetting van de Zwaluwen-bank naast.

In de tweede helft namen de bezoekers langzaam het initiatief over. Quick Boys leek zijn kruit verschoten te hebben totdat Ketting uit het niets genadeloos toesloeg. ,,Net voor de goal vond ik ons wat minder gaan spelen. De treffer voelde als een bevrijding.”

Geen definitief nee

De routinier kondigde eerder aan dat dit zijn laatste seizoen is, maar kwam daar nu enigszins op terug. ,,Daar heb ik nog geen beslissing over genomen. Voorlopig wil ik daar ook niet over nadenken. Eerst moeten we dit seizoen zo goed mogelijk afmaken. Ik zeg nog geen definitief ‘nee’.”

Vijf minuten voor tijd kregen de bezoekers nog een levensgrote kans op de gelijkmaker. Een fraaie actie van Vega Lopes ging daaraan vooraf. De spits passeerde Anthony Bentem en stak de bal op Jorno Reurink. De Zwart voorkwam met zijn voet de gelijkmaker.

In de daaropvolgende aanval maakte Zwarthoed aan alle onzekerheid een einde. De Volendammer kreeg via Van der Plas en Ketting de bal uit de kluts voor zijn voeten: 2-0.

Quick Boys – Zwaluwen Vlaardingen 2-0 (0-0). 66. Ketting 1-0, 87. Zwarthoed 2-0

Quick Boys: De Zwart, Opoku, Bentem, Ruijter, Derlagen, Woudenberg, Van der Plas (88. Driebergen), Zwarthoed, Van Duijn (86. De Vries), Ketting, Den Hartog (67. Verplancke)

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hans van Duijn

[youtube id=”znQNxAIPd7w” width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”CNkKTPAfyk4″ width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”12o-SdhVQHA” width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO