Het was één van de eerste dingen die Kevin van der Zwet losliet in het feestgedruis, kort na het veiligstellen van de titel in de Derde Divisie. “Mijn vader is hier kampioen geworden, mijn opa ook, en nu ben ik het. Mooier kan niet.” Het zegt veel over het talent en de beleving in de familie Van der Zwet, al zullen ze daar zelf nooit mee te koop lopen. Vader Leon, zelf drievoudig kampioen met de FC: “Wij staan er zelf niet zo bij stil. Maar het is wel uniek, laat dat duidelijk zijn.”

Een vrijdagavond in Lisse. Plaats van handeling is het huis van vader Leon. We hebben met hem en zijn oudste zoon Kevin afgesproken om het gewoon ouderwets een avondje over voetbal te hebben. Rode draad is natuurlijk FC Lisse, hun successen in de hoofdmacht en wat het betekent om op het hoogste amateurniveau uit te komen. Gaandeweg het gesprek komen ook minder prettige onderwerpen aan bod. Hun zware knieblessures bijvoorbeeld. “Een familiekwaaltje”, zegt Kevin. Jongere broer Robin scheurde namelijk ook zijn kruisband af.

Ontlading en opluchting
Het kampioenschap in mei en de daarmee gepaarde promotie maakte het nodige los op Ter Specke, ook bij Leon. “Het is natuurlijk heel anders dan als je zelf voetbalt, je neemt nu een heel andere spanning mee. Als je bij jouw zoon gaat kijken, dan hoop je graag dat-ie wint en het goed doet. Ik vond het hartstikke mooi om mee te maken. Nogmaals anders dan toen ik zelf speelde, maar wel net zo leuk.”

Bij Kevin was het aanvankelijk vooral ontlading die door zijn lichaam gierde. “Op dat moment was ik hartstikke blij, het was een heel grote opluchting. Later kwam pas meer het besef dat ik kampioen was geworden met FC Lisse, hetgeen ik vroeger altijd wilde. Een droom wil ik het niet noemen, want ik wilde eigenlijk wel profvoetballer worden. Toen ik me realiseerde dat dat moeilijk zou gaan worden, wilde ik toch wel heel graag het eerste van Lisse halen en kampioen worden.”

Opmars naar hoogste amateurniveau
Voor veel voetballiefhebbers is FC Lisse een gevestigde naam in het topamateurvoetbal. In de tijd van Leon was dat nog niet het geval. Hij maakte eigenlijk de gehele opmars van de fusieclub mee. “Sportief heb ik alles aan Lisse te danken”, vertelt hij. “Je wilt als voetballer altijd zoveel mogelijk uit je carrière proberen te halen en zo hoog mogelijk spelen. Het ultieme is dan wel kampioenschappen behalen.”


Het hele interview kun je lezen in de special: FC Lisse is back! Dit magazine brachten VIDB en Hans Luiken Uitgevers uit om de terugkeer van FC Lisse op het hoogste amateurniveau te vieren. ‘FC Lisse is back’ viel de afgelopen dagen bij 6.000 huishoudens in Lisse en Lisserbroek op de mat.

Let op: in Lisse moet je een groene sticker hebben en in Lisserbroek geen ja/nee-sticker. Heb je het magazine niet ontvangen, maar zou je er toch één willen hebben? Stuur dan een mail naar [email protected].

Lees ook: VIDB brengt fraai magazine ‘FC Lisse is back!’ uit

POPULAIRE BERICHTEN