Teylingen presenteerde afgelopen woensdag een bijzondere speler: Tarek Kharboutli. De doelman, die overkomt van AFC, is niet zomaar een sluitpost. Kharboutli vluchtte twee jaar geleden uit zijn thuisland Syrië om een nieuwe toekomst op te bouwen.

Wie de doelman bekijkt, ziet een dankbaar mens. De voormalig Syrisch international is naar Teylingen gekomen om zijn plezier terug te vinden. De goalie kwam een jaar geleden bij AFC terecht, maar kwam niet aan spelen toe. De nieuwe trainer van de Amsterdammers, Ulrich Landvreugd, zag geen perspectief meer voor Kharboutli. Daarom raadpleegde hij zijn voetbalvriend, Marc van Wonderen, om zich te betwisten over de voetbaltoekomst van de Syriër.

,,We hebben ergens in Amsterdam afgesproken om over Tarek te praten”, erkent de trainer van de Sassenheimers. ,,Op dit moment hebben wij bij Teylingen door de langere afwezigheid van Wessel Zonjee een keepersprobleem. Daarom biedt de komst van Tarek voor ons beide een goede uitkomst.

Eerste Klasse
Terwijl Kharboutli de kantine van zijn nieuwe club binnenloopt, begroet hij vriendelijk een aantal mensen. Waaronder het bestuur. Er volgt een innige omhelzing met zijn nieuwe trainer. Het tweetal is blij met elkaar en heeft vooral respect naar elkaar toe. De doelman kent een paar woordjes Nederlands en geeft aan het in bepaalde mate te verstaan.

Een volledig interview lukt nog niet. Bij een vraag over zijn nieuwe club kijkt hij eerst naar Van Wonderen. Die probeert zijn nieuwe speler duidelijk te maken wat hij verwacht te bereiken in Sassenheim. De goalie toont een glimlach en vertelt: ,,Going to the Eerste Klasse with Teylingen.” Van Wonderen ziet het toe en kijkt er tevreden naar, want ook de oefenmeester is ambitieus.

Naast het promoveren met de club, wil de doelman ook spelen. Iets wat hij in Syrië al deed op het hoogste niveau totdat een burgeroorlog zijn gelukkige leven verwoestte. Ruim 500.000 mensen kwamen tot op heden om bij deze verschrikkelijke gebeurtenis. De doelman zijn paspoort werd ingenomen door de overheid, zodat spelers van het Syrische elftal niet konden vluchten. Uiteindelijk besluit Kharboutli om het land te verlaten en belandt hij uiteindelijk in Nederland.

Mens en voetballer
Van Wonderen spreekt zijn bewondering uit voor de doelman. ,,Ik heb een paar filmpjes van hem gezien op Youtube en hij kan echt aardig keepen. Voor mij als persoon is dit natuurlijk ook nieuw. Ook ik heb nog nooit zoiets meegemaakt als trainer. De jongens zullen Tarek binnenkort ontmoeten en even kennismaken. Ik denk dat hij met levenservaring en wil om te winnen ons zeker kan helpen.”

Kharboutli met het shirt van zijn nieuwe club.

,,You have to ask Marc that question”, zegt Kharboutli als hij de vraag krijgt wat voor keeper hij is. Volgens van Wonderen is zijn nieuwste aanwinst een hele andere manier van keepen gewend. In Syrië was het voor de international de gewoonste zaak van de wereld om ballen tegen te houden. Hij merkt op dat er in Nederland meer gevraagd wordt van een keeper. ,,Hier in Nederland houden jullie ervan als de keeper de bal aan zijn voet heeft”, merkt de doelman scherp op over de Hollandse voetbalvisie.

Helpen
Teylingen zal voor de sluitpost niet alleen een nieuwe stap worden in zijn voetbalcarrière. De club wil Kharboutli ook naast het veld helpen. Een lease-auto via de sponsor en een baantje als keepertrainer bij de club ondersteunen die woorden.

,,Wij willen Tarek maatschappelijk helpen op deze manier”, gaat Van Wonderen verder. ,,Het is een aardige jongen die veel heeft meegemaakt in zijn leven. Laat Teylingen maar de club zijn waar hij zijn geluk vindt. Kharboutli zelf ziet het iets anders: ,,Hier gaat mijn leven in Nederland beginnen. Ik ben daar de club, het bestuur en Marc erg dankbaar voor. Volgend jaar gaan we promoveren naar de Eerste Klasse”, sluit hij met een glimlach af.

Foto’s: Ruben Beukers

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys strikt ‘beste rechtsbuiten van Nederland’ als jeugdtrainer’ 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)