Afspraak is afspraak bij vv Katwijk en dus moest Ricardo Kieboom afgelopen week vanaf de bank toekijken hoe zijn collega Mark de Vries tussen de palen stond tijdens de bekerderby tegen Quick Boys op Sportpark Nieuw Zuid. De Vries, die dit seizoen de reservedoelman is, keept in de beker en Kieboom neemt de honneurs in de competitie waar. Op bezoek bij HHC Hardenberg stond laatstgenoemde dan ook onder de lat. Na een prima eerste helft dacht de oud-keeper van Sparta Rotterdam een rustig middagje tegemoet te gaan, maar in de slotfase moest hij zijn ploeg nog de helpende hand reiken: 1-2.

Om met de woorden van Joey Jongman afgelopen week te spreken, was Kieboom weer blij dat hij eerste keuze was. ,,Er heerst hier een mooie entourage en er zijn veel toeschouwers, dus dan wil je deze wedstrijden spelen”, begint hij. ,,We speelden daarnaast goed voetbal in de eerste helft”, schakelt de goalie gelijk over op de inhoud. ,,We maken twee goals, maar vergeten er eigenlijk nog eentje te maken. Dan weet je dat het nog spannend kan worden in de slotfase. Dan is het mooi dat ik nog belangrijk kan zijn.”

Onnodig spannend
Dat laatste had alleen niet gehoeven voor de oranjehemden. De ploeg van Jan Zoutman domineerde op De Boshoek en liep door goals van Jordy Hilterman en Jongman uit naar een 0-2 voorsprong. ,,Ik vond ons écht goed spelen. We hadden een paar mooie aanvallen en we creëerden genoeg kansen. We vergaten een goaltje extra te maken en daardoor hielden we HHC in de wedstrijd. Zij hebben voorin snelle mensen, dus we wisten dat we daar nog even scherp op moesten zijn.”

Kort nadat Zoutman Marouane Afaker en Mike van den Ban inbracht voor Brandon Robinson en Steven Sanchéz Angulo, viel de eerste goal. Uit een hoekschop van Jongman was het Hilterman die op knappe wijze de sluitpost van de Hardenbergers passeerde. Niet veel later was het Marciano Mengerink die een vrije trap verdiende voor de bezoekers. Jongman nam plaats achter de bal en schoot raak: 0-2.  ,,Het waren twee mooie goals”, gaat de doelman verder. ,,Toen die tweede viel, dachten we dat de wedstrijd gespeeld was, maar dat was niet helemaal zo.”

De thuisploeg kwam namelijk nog terug in de wedstrijd. Met nog drie minuten te spelen schoot Serge Fatima de aansluitingstreffer binnen: 1-2. Daarna gingen de Katwijkers door een rollercoaster. De ploeg van Gert-Jan Karsten drong aan en ging alles of niets spelen. Met twee goede reddingen in de blessuretijd was het uiteindelijk Kieboom die ervoor zorgde dat de drie punten mee in de tas richting De Krom gingen.

Mooie woorden van Karsten
Volgens HHC-trainer Karsten hebben de Katwijkers de best voetballende ploeg van de Tweede Divisie. Dat liet de oefenmeester na afloop van de wedstrijd weten. Kieboom vindt het mooie woorden, maar richt zich liever op resultaat halen. ,,Laten we dat eerst maar eens over een heel seizoen waarmaken. We hebben in wedstrijden een paar goede fases gehad, maar we hebben nog niet gehad dat we negentig minuten lang de baas waren. Bij Excelsior Maassluis speelden we bijvoorbeeld heel goed, maar in de tweede helft vielen we weer wat terug. We hebben in ieder geval iets om naar toe te werken.”

Met de winstpartij in Hardenberg kenden de Krombewoners twee uitstekende weken. Eerst werd er gewonnen van Maassluis, daarna werd er gelijkgespeeld en gewonnen van Quick Boys, om vervolgens bij concurrent HHC ook te winnen. ,,Het enige minpuntje is, is dat we de thuiswedstrijd tegen Quick Boys ook hadden moeten winnen. Dan was de reeks perfect geweest.

HHC Hardenberg – Katwijk 1-2 (0-0) 68. Hilterman 0-1, 70. Jongman 0-2, 87. Fatima 1-2.

Katwijk: Kieboom, Sinteur, Esseboom, Van der Meer, Van Weerdenburg, Susan, Jongman, Angulo (65. Van den Ban), Robinson (65. Afaker), Hilterman, Mengerink (85. Tesselaar).

Tekst: Henk Kasius

Archieffoto: Aad de Winter