Een heel seizoen spelen om de prijzen en uiteindelijk komt het allemaal op de allerlaatste wedstrijd aan van het seizoen. Beide ploegen weer op nul. Voor de winnaar ligt een ticket klaar naar de Derde Divisie. De verliezer mag weer een jaar ploeteren in de Hoofdklasse. Noordwijk en ASWH speelden zaterdag 2-2 gelijk. In Hendrik Ido Ambacht valt morgen de beslissing. VIDB beschouwt voor met Noordwijk-middenvelder Diederick Hoogerwaard.

Bij ‘Dida’ zoals de bijnaam luidt van Hoogerwaard is er geen enkel spoortje van twijfel over wie er promoveert. ,,Dat zijn wij. Een ander scenario spookt niet door m’n hoofd”, is hij resoluut.

De kans dat de middenvelder het vanaf het begin mag proberen te bewerkstelligen, ligt in handen van trainer Dogan Corneille. Hoogerwaard is net weer fit na een vervelende enkelblessure. ,,Laat ik het zo zeggen: aan mij merk je niet veel. Ik sta er altijd. Voetballen verleer je niet als je even geblesseerd bent geweest. Hoogstens is de wedstrijdconditie iets minder. Maar voor een duel, mag dat geen probleem zijn.”

Hij viel zaterdag tijdens het heenduel na de rust in. De sterkhouder is al jaren een zekerheid in de basis, maar door de goede prestaties van Noordwijk zonder Hoogerwaard is het dringen. Hij is echter klaar om zaterdag zijn vaste stek centraal op het middenveld weer in te nemen. Het is nog maar de vraag welke elf namen Corneille de wei in stuurt. Kiest hij dus voor de namen die al tien duels ongeslagen zijn, of keren enkele vaste waarden zoals Raymond Manuputty en Martijn Le Congé, beiden ook lang geblesseerd, weer terug? Sowieso is centrumverdediger Mark Veerman geschorst evenals keeper Mustafa Amezrine (bij ter perse gaan van deze krant). ,,Het is wel gebleken de afgelopen weken. De selectie is breed en gelijkwaardig. De rest heeft het goed gedaan. Dan wordt het moeilijk kiezen.”

Provoceren
Gaat Corneille voor ervaring? Ook niet onbelangrijk in zo’n beladen duel. Er gaan zeker dingen gebeuren. We zullen ons ‘koppie’ er wel bij moeten houden. Dat hebben we de laatste weken niet altijd gedaan. Wat Mark Veerman zaterdag doet, mag niet. Maar we blijven mensen en die maken fouten. Hij liet zich provoceren.”

De druk ligt vol op Noordwijk, dat moet promoveren na een geweldig seizoen. ,,Natuurlijk ligt er wat druk op”, beaamt de middenvelder. ,,We moeten zelf onze taken uitvoeren. Het is niet dat ik heel erg onder de indruk ben van ASWH. Ze hebben een stabiele, ervaren ploeg. Maar kijk naar het puntenverschil op de ranglijst. Dat zijn wij de betere ploeg.”

Die uitspraak verdient enige nuance. Gezien het puntenaantal is het zeker waar: 62 om 48. En ook gezien de uitslagen. Maar de waarheid ligt iets anders. In de uitwedstrijd had Noordwijk bij rust al met 3-0 achter kunnen staan. Dankzij keeper Amezrine en een late goal werd de overwinning gestolen. Twee weken geleden op de Duinwetering ging het nergens meer om voor beide teams en won Noordwijk met 2-0. De 2-2 van afgelopen weekend had ook zomaar een andere uitslag kunnen zijn.”

Hoogerwaard/Noordwijk

De voorbereiding verloopt ook niet heel soepel. Woensdag stond nog het duel on de landelijke beker op de rol, omdat Noordwijk de beker won in West 2. Om zijn ploeg te sparen, stuurde een ontstemde Corneille zijn tweede elftal midweeks naar Hardenberg voor het duel met HHC. Maar het won wel heel knap met 2-0.

Donderdag werd er voornamelijk uitgelopen en een grote partij elf tegen elf gespeeld. Dinsdag werd er niet eens getraind. Alles moet wijken voor morgen. De 2-2 van afgelopen week was volgens Hoogerwaard te wijten aan een niet goed Noordwijk. ,,We zullen wel uit een ander vaatje moeten tappen. Zaterdag was niet iedereen op niveau. Gelukkig maken we die 2-2 nog. Die kan weleens heel belangrijk zijn. We hebben maandag alles nog een keer doorgesproken. Er zijn geen excuses meer. We mogen ons niet verschuilen.”

Bij ASWH ligt net zoals op de Duinwetering ook kunstgras, net zoals in Noordwijk. Al maakt het Hoogerwaard weinig uit. ,,Ik hecht er weinig waarde aan.” Denk hij dat de opponent met de door de wol geverfde trainer Jack van der Berg nog een verrassing in petto heeft? ,,Ik denk het niet. Ze zeggen ook dat Van der Berg een tactisch wonder is, maar ik heb het eerlijk gezegd nog niet gezien. Ze spelen gewoon 4-4-2. Net zoals wij.”

Lans breken
Hoogerwaard wil ook nog een lans breken voor invaller doelman Dammes van der Poel. De jonge keeper vervangt de geschorste Amezrine, maar was eerder dit seizoen niet goed genoeg om de goalie te vervangen tegen Jodan Boys, toen Edwin van der Sar keepte. Die optie was er nu niet omdat de recordinternational met Ajax in China zat. ,,Dammes heeft het goed gedaan. Iedereen praat erover, maar dat is niet fair. Voetballend is Dammes zeker gelijkwaardig aan Mustafa. Aan die tegengoals kon die zaterdag ook niks doen. We hebben vertrouwen in hem. Als speler sta ik er om de bal zo ver mogelijk bij ons doel weg te houden. Wie er ook op doel staat. Dat is makkelijkste toch?’’

De Noordwijker heeft ook nog wel een puntje van kritiek op de KNVB. Spelen tegen een tegenstander uit dezelfde competitie behoeft niet zijn voorkeur. ,,Waarom niet loten tegen andere competities. Dat lijkt mij een beter idee. Dat is leuker voor iedereen. Nu speel je tegen een ploeg die al twee keer bent tegengekomen.”

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)