Daan Klinkenberg staat voor zijn eerste streekderby met FC Lisse. Op Ter Specke komt zaterdagmiddag Noordwijk op bezoek. Voor FC Lisse is de inzet de eerste overwinning van het seizoen en het verlaten van de laatste plaats. “Ik vind dat we de kwaliteit hebben om leuk mee te doen.”

Voor Klinkenberg zijn het even roerige tijden, waarin alles op zijn plek moet vallen. Na een periode van vijf jaar in Scandinavië is hij samen met zijn vriendin terug in Nederland. “Ik ben even terug bij mijn ouders, omdat we nog geen eigen woning hebben. Dat is maar tijdelijk en nu even nodig, maar wennen is het wel.”

Dat Klinkenberg begin september zijn afscheid als profvoetballer aankondigde was voor sommige mensen misschien redelijk abrupt en verrassend, maar voor de verdediger annex middenvelder een weloverwogen besluit.

“Ik had nog twee jaar contract bij de club over, maar het speelde al wat langer – eigenlijk meerdere jaren al – in mijn hoofd. Als ik straks klaar ben met voetbal, wat ga ik dan doen? Ik ben nu 27 jaar: dat is niet heel jong, maar ook niet heel oud. Als ik me maatschappelijk wil ontwikkelen, is het nu een goed moment om dat te gaan doen.”

Oriënteren op baan
Klinkenberg hoopt op korte termijn een leuke te baan te vinden. “Ik ben me nu aan het oriënteren. Ik hoop ergens in te kunnen rollen, waarbij ik wellicht ook wat cursussen kan doen. Door mijn profcarrière heb ik natuurlijk de afgelopen tien jaar bijna geen school kunnen doen.”

‘Nou kampioen zullen we niet worden, maar een plek in de middenmoot moet er voor ons wel inzitten.’

Klinkenberg was als jeugdspeler even actief voor VV Hillegom, speelde daarna ook voor AZ en HFC Haarlem en doorliep aansluitend de jeugdopleiding bij FC Volendam. In het Palingdorp haalde hij ook de hoofdmacht. Klinkenberg kwam uiteindelijk tot ruim veertig duels in het eerste van FC Volendam.

De afgelopen 4,5 jaar speelde Klinkenberg in Scandinavië. Hij kwam uit voor het Noorse Aalesund, het Zweedse Mjällby AIF en de Finse clubs: FC Inter, Helsinki IFK en FC KTP. “Het was een schitterende tijd in onwijs mooie landen die we absoluut niet hadden willen missen”, vertelt Klinkenberg. “Maar het was tijd om toekomstgericht te gaan denken en samen met mijn meisje hebben we besloten om hier in Nederland wat te gaan opbouwen.”

De contacten met FC Lisse waren vervolgens makkelijk gelegd. Klinkenberg trainde eind 2021, ten tijde van corona, al een aantal keer mee op Ter Specke. “Dat waren vier of vijf trainingen, meen ik”, zegt Klinkenberg, die in de A-selectie ook een goede vriend heeft aangetroffen: doelman Richard de Groot. “Ik ken hem al een hele poos, al zo’n vijftien jaar denk ik. We zitten in dezelfde vriendengroep.”

‘Genoeg kwaliteit’
De start bij FC Lisse was cijfermatig niet bepaald florissant. “Ja, die eerste twee thuiswedstrijden waren moeilijk. Eigenlijk slecht, dat mag je gewoon zeggen. Ik merk nu dat het stapje voor stapje beter gaat. We hebben de laatste twee duels niet meer verloren. Er komen ook wat jongens terug van blessures, dat helpt ook mee. Al met al hebben we genoeg kwaliteit om leuk mee te doen.”

Wat verstaat Klinkenberg precies onder ‘leuk meedoen’? “Nou kampioen zullen we niet worden, maar een plek in de middenmoot moet er voor ons wel inzitten. Of dat gaat lukken, moeten we afwachten, maar ik denk dat we er wel de selectie voor hebben. Het moet ook eventjes op zijn plek gaan vallen.”

‘Tja, wat is schrikken? Toen ik mijn keuze maakte, wist ik dat Lisse er niet heel lekker voor stond.’

FC Lisse treedt voor het eerst thuis in competitieverband aan, na de ruime nederlagen tegen HHC Hardenberg (0-5) en Jong Sparta (4-7). In beide duels kregen de gastheren er in één helft vijf om te oren. Schrok Klinkenberg daarvan?

“Tja, wat is schrikken? Toen ik mijn keuze maakte, wist ik dat Lisse er niet heel lekker voor stond. Twee keer vijf goals in een helft tegenkrijgen is absoluut niet best, maar ik ben er zelf natuurlijk ook onderdeel van. Je probeert je best te doen net als ieder ander en ik heb wat meer ervaring, maar het was niet lekker beginnen zo.”

Over de Tweede Divisie is Klinkenberg prima te spreken. “Het is een goed niveau, maar dat wist ik al. Er zit veel kwaliteit bij de meeste teams in deze competitie.”

Met Noordwijk treft FC Lisse de enige nog ongeslagen club uit de afdeling. Het is bovendien een streekderby. Heeft Klinkenberg daar een beeld en gevoel bij? “Jawel, ik kom natuurlijk redelijk uit de buurt (Nieuw-Vennep, red), dus ken het sentiment wel aardig. Het wordt een lastige pot tegen een stugge tegenstander, maar hopelijk kunnen we afsluiten met winst en daarmee de weg naar boven inzetten.”

Foto’s: FC Lisse

Lees ook: FC Lisse heeft gewenste verdedigende versterking binnen
Check ook: Barbosa Nhoca (Noordwijk): ‘Heb zeker ambities en grote dromen’


POPULAIRE BERICHTEN